Σε μια ανοιξιάτικη μέρα στο Ανόβερο της Γερμανίας, παρουσιάστηκε το G1, ένα ανθρωποειδές ρομπότ της κινεζικής εταιρείας Unitree, στην έκθεση Hannover Messe. Το G1 ξεχωρίζει για το μικρό του μέγεθος (130 εκ.), τη χαμηλή τιμή (16.000 δολάρια) και την εντυπωσιακή ευελιξία και κίνηση. Αν και ακόμα ελέγχεται απομακρυσμένα, προορίζεται για αυτόνομη χρήση από ερευνητικά ιδρύματα και τεχνολογικές εταιρείες.
Οι επισκέπτες της έκθεσης εντυπωσιάστηκαν, αλληλεπιδρώντας αυθόρμητα με το G1, γεγονός που δείχνει πόσο η ανθρώπινη μορφή επηρεάζει την αποδοχή της τεχνολογίας.
Παρά τις δυνατότητες, η ευρεία εφαρμογή ανθρωποειδών ρομπότ σε σπίτια ή εστιατόρια παραμένει μακρινή, λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας και των προκλήσεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Το σημερινό επίπεδο AI δυσκολεύεται με βασική λογική και πολύπλοκες εργασίες.
Η αγορά ανθρωποειδών ρομπότ αναπτύσσεται ραγδαία, με την Κίνα να κατέχει πλεονέκτημα λόγω ισχυρής εφοδιαστικής αλυσίδας, επενδύσεων και κρατικής στήριξης. Παράλληλα, εταιρείες όπως η Tesla και η Hyundai επενδύουν σε ρομπότ για χρήση σε εργοστάσια.
Στην Ευρώπη, η βρετανική εταιρεία Kinisi παρουσιάζει το KR1, ένα ρομπότ για αποθήκες που κινείται σε τροχούς και κατασκευάζεται με μαζικά διαθέσιμα εξαρτήματα στην Ασία, ώστε να μειωθεί το κόστος. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Μπρεν Πιρς, είναι η εύκολη χρήση από μη ειδικούς και η αποτελεσματική συνεργασία με ανθρώπους.
Παρά τα εντυπωσιακά βήματα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η είσοδος ρομπότ στα σπίτια μας απέχει τουλάχιστον 10-15 χρόνια.