Το καρπούζι, χάρη στο νερό, στους ηλεκτρολύτες, στις βιταμίνες, στα αμινοξέα και ιδίως στο λυκοπένιο που περιέχει, προσδίδει ενυδατική, αντοξειδωτική, κάρδιο-προστατευτική και οφθαλμό-προστατευτική δράση. Γράφει Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ηλιούπολη.
Το καρπούζι, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά και στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών, που προκύπτουν εξαιτίας της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας και της αυξημένης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γεύμα αποκατάστασης μετά την προπόνηση, ενώ παράλληλα μπορεί να αναπληρώσει ενέργεια και να προστατεύσει το μυοσκελετικό σύστημα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.
Βέβαια, είναι επάξια αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, καθώς μπορεί να ενισχύει την αντηλιακή προστασία, θρέφοντας την επιδερμίδα. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην υγεία των ματιών αλλά και της καρδιάς. Φυσικά, για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπουζιού, δεν μένει παρά να το απολαύσουμε.
Με λιγότερες από 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι, το καρπούζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές συνταγές, ακόμα και όταν επιδιώκεται ρύθμιση του σωματικού βάρους. Σίγουρα, οι περισσότεροι καταναλώνουμε το καρπούζι σκέτο, όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε απίστευτα γρήγορα και γευστικά συνδυασμούς ροφημάτων που μπορούν να σταθούν ικανοποιητικά σε κάθε περίσταση. Ας πάρουμε μια γεύση (υγιεινή γεύση):
Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καρπούζι σε ροφήματα; Τι συνταγές υπάρχουν;
Συνταγή για αρωματικό φρούτο-νερό με καρπούζιΔημιουργώντας τα πιο γρήγορα, εύκολα και εμφανίσιμα παγωμένα φρούτο-νερά, τσάι, σπιτικά ροφήματα, smoothies, mocktails και cocktails που μπορούν να μας συνοδεύσουν σε κάθε ώρα της ημέρας, ή και της νύχτας.
Γεμίζουμε το 1/2 από ένα μεγάλο ποτήρι ή παγούρι με νερό και παγάκια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού καρπούζι μαζί με τον ζωμό του. Προσθέτουμε 2 φέτες λεμόνι ή μοσχολέμονο και 2-3 κορυφές φρέσκο δυόσμο.
Συνταγή για αναζωογονητικό παγωμένο τσάι με καρπούζι
Φτιάχνουμε τσάι της αρεσκείας μας (το καρπούζι ταιριάζει περισσότερο με λευκό και πράσινο τσάι). Το παγώνουμε με πάγο ή στο ψυγείο και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι χυμό καρπούζι για κάθε 1 φλιτζάνι τσάι. Προσθέτουμε λεμόνι και μέντα
Συνταγή για πικάντικο ρόφημα βοτάνων με καρπούζι
Φτιάχνουμε ρόφημα λουίζας ή λεμονόχορτου, το παγώνουμε και ενισχύουμε τη γεύση με σπιρτάδα από πιπερόριζα (ginger) σε σκόνη, ή καυτερή πάπρικα.
Συνταγή για σπιτική λεμονάδα με καρπούζι
Γεμίζουμε τουλάχιστον 1/3 ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε ανθρακούχο νερό μέχρι τη μέση του ποτηριού και χυμό ενός μεγάλου λεμονιού ή δύο μικρών. Τέλος, συμπληρώνουμε την χωρητικότητα του ποτηριού με περίπου ½ ποτήρι χυμό από καθαρισμένο καρπούζι που έχουμε αλέσει.
Συνταγή για ανάμικτο χυμό εσπεριδοειδών με καρπούζι
Στύβουμε ένα grapefruit ή κίτρο, αλέθουμε μια φέτα καρπούζι χωρίς κουκούτσια. Ενοποιούμε τους τους χυμούς μέσα σε ένα ποτήρι με πάγο, ανακατεύουμε και έτοιμο.
Συνταγή για smoothie με καρπούζι
Βάζουμε σε ένα μπλέντερ 1 φέτα καρπούζι, ½ μπανάνα και ½ ποτήρι ζωικό μειωμένων λιπαρών ή γάλα αμυγδάλου και αναμιγνύουμε. Για smoothie bowl μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με αντίστοιχο προϊόν γιαουρτιού.
Συνταγή για mocktails καρπουζιού
Αφού έχουμε κρυώσει το καρπούζι στο ψυγείο, το αλέθουμε και το προσθέτουμε σε κολονάτα ποτήρια με τριμμένο πάγο. Προσθέτουμε χυμό lime ή λεμόνι, χυμό από σταφύλι, ανθρακούχο νερό και στολίζουμε με ένα κομμάτι καρπούζι και λίγο ξύσμα lime.
Συνταγή για cocktail με κρασί και καρπούζι
Σε ένα ποτήρι του κρασιού, γεμίζουμε μέχρι τη μέση με χυμό από αλεσμένο καρπούζι και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο μισό με λευκό αφρώδη οίνο της αρεσκείας μας. Σερβίρουμε με δύο παγωμένες ρόγες σταφυλιού.
Συνταγή για cocktail μαργαρίτα με καρπούζι
Σε ένα ποτήρι για μαργαρίτα, γεμίζουμε με αλεσμένο καρπούζι μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε 1 μερίδα τεκίλα (1 σφηνάκι) και ανακατεύουμε. Αλείφουμε το στόμιο του ποτηριού με lime και επάνω του ρίχνουμε λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, ώστε να κολλήσει για κάθε γουλιά.
Συνταγή για frozen Daquiri cocktail καρπούζι
Έχουμε παγώσει στην κατάψυξη καρπούζι μέχρι να δημιουργηθεί κρυστάλλινη όψη από τον χυμό του. Τότε το καρπούζι έχει γίνει γρανίτα. Με ένα scoop για σερβίρισμα παγωτού σερβίρουμε δύο γενναίες μπάλες γρανίτας σε ένα πλατύ κολονάτο ποτήρι. Προσθέτουμε μια μεζούρα λευκό ρούμι και ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις προσθέτουμε χυμό lime ή σταφυλιού.
Εκτός από γρανίτα, μπορούμε να φτιάξουμε παγωτό καρπούζι;
Φυσικά! Όλες οι παραπάνω συνταγές μπορούν να τοποθετηθούν σε πάγο-θήκες ή ειδικές θήκες για παγωτό ή για γρανίτα σε ξυλάκι, να παγώσουν στην κατάψυξη και να καταναλωθούν ως γρανίτες, δροσερά γλειφιτζούρια ή παγωτά, ή ακόμα και να χρησιμοποιηθούν ως γευστικά παγάκια. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε μερικούς ακόμα δοκιμασμένους για παγωτό με καρπούζι.
Συνδυασμός για vegan παγωτό με καρπούζι
1/2 ποτήρι γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, 1/2 ποτήρι αλεσμένες φράουλες μαζί με καρπούζι
Συνδυασμός για παγωτό με καρπούζι
2 κουταλιές γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ανακατεμένο με αλεσμένο καρπούζι και ολόκληρα βατόμουρα
Απολαμβάνοντας τις παραπάνω συνταγές, μπορούμε να διανύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με αίσθημα ικανοποίησης της γεύσης και της υγείας μας, χωρίς στερήσεις. Αν συνδυάσουμε αυτή την απόλαυση με συστηματική άσκηση και ισορροπημένο τρόπο ζωής μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα την ποιότητα ζωής μας… Για να την κάνουμε τη ζωή μας σαν το καρπούζι. Ζουμερή, ευχάριστη και γευστική.
ΠΗΓΗ: fmh.gr