Facebook Pixel Sportdog.gr | Γιατί κερδίζεις περισσότερα αν κάνεις «σανίδες» των 10’’
| 2021-04-09 04:33:00

Γιατί κερδίζεις περισσότερα αν κάνεις «σανίδες» των 10’’

Sportdog Team
Γιατί κερδίζεις περισσότερα αν κάνεις «σανίδες» των 10’’

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα: μένοντας περισσότερο από μισό λεπτό σε στάση σανίδα, επιβαρύνεις μέση και αρθρώσεις.

Η στάση της σανίδας είναι μια κολοσσιαία κίνηση-ακινησίας για τον πυρήνα σου. Αλλά πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη; «Μόλις 10’’», λέει -και υπογράφει- ο Stuart McGill, καθηγητής ορθοπαιδικής και κινησιολογίας στα πανεπιστήμια της Οττάβα και του Τορόντο.

«Εκτός και αν έχεις τη διάθεση να σπάσεις το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness στη στάση σανίδας, δεν υπάρχει αληθινό όφελος στον πυρήνα ή στο μυοσκελετικό σου σύστημα εν γένει, εκτελώντας την άσκηση της σανίδας πάνω από αυτό το χρονικό όριο», δήλωσε ο καθηγητής σε πρόσφατη συνέντευξή του. Και εξηγεί:

Η διατήρηση του κορμού σε στάση σανίδας άνω του μισού λεπτού, αποτελεί μια περιττή και ανώφελη στάση για τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη, οι οποίες επωμίζονται τεράστιο στρες, χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Τι εννοεί ο καθηγητής;

Όσο η πλάτη σου δεν είναι γυμνασμένη και ταυτόχρονα χαλαρή, η πίεση που θα υποστεί η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις σε μακράς περιόδου στάση σανίδας, θα σε κάνουν να νιώσεις σαν πολυώροφο κτίριο δίχως θεμέλια.

Ακόμη και αν όλοι οι προπονητές του κόσμου συμβουλεύουν ότι η στάση σανίδας πρέπει να ξεπερνά το ένα λεπτό ανά σετ, ο McGill έχει να αντιδιαστείλει τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία: «Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των επαγγελματιών αθλητών, των συστηματικά αθλούμενων ή των ατόμων κάτω των 30, οποιοσδήποτε χρόνος σε στάση σανίδας άνω των 10’’, αφ’ ενός γίνεται βαρετή και αφ’ ετέρου, ροκανίζει τα τρωτά σου σημεία -μέση, πλάτη, αρθρώσεις».

H συμβουλή του επιστήμονα: «Ανεξάρτητα από τη φυσική σου κατάσταση, εκτέλεσε κάθε σανίδα επί 10'', χαλάρωσε και επανάλανε 4 έως 6 φορές, αποκομίζοντας το μέγιστο ασφαλές αποτέλεσμα στον πυρήνα του κορμού σου».

ΠΗΓΗ: gr.askmen.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags