ρωτότυποι συνδυασμοί, δροσερές επιλογές και φρουτώδεις γεύσεις μέσα από 4 λαχταριστές συνταγές.
Σαλάτα με κοτόπουλο και πεπόνι
Υλικά: 2 φλ. φασολάκια, κομμένα στη μέση, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κολίανδρο, 1 ½ κ.σ. χυμό lime, 2 κ.γλ. σησαμέλαιο, 2 στήθη κοτόπουλο, μαγειρεμένο και κομμένο, 2 φλ. κομμένο πεπόνι ή σε μπαλίτσες, 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες, 150 γρ. σπανάκι baby, ¼ φλιτζανιού κάσιους Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και απολαμβάνουμε.
Σαλάτα με κινόα
Υλικά: 180 γρ. κινόα (1 κούπα), 50 ml ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ, 1 γεμάτη κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι, 20 γρ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ, 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε μικρούς κύβους, 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρούς κύβους, μερικά μικρά μπουκετάκια μπρόκολου, 2 ώριμα αβοκάντο κομμένα σε κύβους, μερικά φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό για 2-3 φορές και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα. Βάζουμε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά για να βράσει. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μια γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι. Όση ώρα βράζουμε την κινόα, ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ, το χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ, το μέλι, το τζίντζερ, ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τα κομμένα λαχανικά (πιπεριές, αβοκάντο, μπρόκολο) με την βινεγκρέτ. Όταν η κινόα είναι έτοιμη, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά και τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου. Διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.
Σαλάτα με κοτόπουλο και σος γιαουρτιού
Υλικά: 1 στήθος κοτόπουλο, λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι φρέσκο, αλάτι, 1 κλ. θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες, 2 κ.σ. βούτυρο, 10 φύλλα λόλες ,, 10 φύλλα μαρουλιού
Για την σος γιαουρτιού: 3 κ.σ. γιαούρτι, 2 κ.σ μέλι, 5-6 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο, 5 κλ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο μας. Αλείφουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, σε σημείο που να βγάζει καπνούς. Δίνουμε χρώμα στο φιλέτο μας, στο τηγάνι. Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα-ίσα να χωράει το κοτόπουλο μέσα και βάζουμε στον πάτο τα 3 κλαδάκια από τα μυρωδικά και το σκόρδο. Όταν πάρει το κοτόπουλο χρώμα, το μεταφέρουμε στο ταψάκι πάνω από τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν ψήνεται θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το κοτόπουλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το κόβουμε σε φέτες και αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε με νερό και ξύδι τις λόλες και το μαρούλι.
Τα κόβουμε και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ. Σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε το γιαούρτι, το μέλι, το δυόσμο, το θυμάρι, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ωραία υφή. Προσθέτουμε την σος στο μπολ με τη σαλάτα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Στο τέλος προσθέτουμε και το κοτόπουλο πάνω από τη σαλάτα μας.
Σαλάτα με σπανάκι, μαρούλι, φράουλες και πορτοκάλι
Υλικά: 1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σπανάκι, 1 ½ φλ.ι ψιλοκομμένο μαρούλι, 3 φέτες προσούτο, κομμένο, Φέτες ½ πορτοκαλιού, 1/3 φλ. φράουλες σε φέτες, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
Για το dressing: 1 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού, 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, ½ σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε με το ντρεσινγκ και σερβίρουμε.
Με πληροφορίες από in2life.gr, akispetretzikis.com