Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ για την 3η αγωνιστική της Euroleague και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ερυθρόλευκους είναι ο Σαβόν Σιλντς. Μπορεί, όμως, μόνος του να φέρει την... άνοιξη για την ιταλική ομάδα; Δύσκολο...

Ο θρύλος του μπαμπά

Η... ζωή του Σαβόν Σιλντς ξεκίνησε στη Νεμπράσκα της Αμερικής. Δεν γεννήθηκε εκεί, αλλά εκεί γνωρίστηκαν οι γονείς του, Γουίλ και Σένια. Ήταν Αμερικανός, γεννήθηκε στο Κάνσας αλλά μεγάλωσε στην Οκλαχόμα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο Γουίλ Σιλντς ήταν παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Η θέση του επιθετικός! Ένας από τους τύπους που πρέπει να προστατεύουν τον στρατηγό.

Έκανε τεράστια καριέρα και η Νεμπράσκα απέσυρε τη φανέλα του με το νούμερο 75. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: το 1993 επιλέχθηκε στον τρίτο γύρο από τους Kansas City Chiefs, ήρθε από τον πάγκο στον πρώτο αγώνα της καριέρας του στο NFL, μετά από τον οποίο για 14 σεζόν δεν έχασε ποτέ ξανά αγώνα και έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία στη θέση τους με οκτώ συμμετοχές στο Pro Bowl και τελικά μπήκε στο Hall of Fame αθλήματος.

Με πρότυπό τον πατέρα

Το μικρόβιο των σπορ υπήρχε στην οικογένεια Σιλντς και ο Σαβόν το τσίμπησε, αλλά με άλλο άθλημα.

«Για μένα αυτό ήταν το μόνο που ήξερα. Ο πατέρας σου μπορεί να είναι λογιστής, επιχειρηματίας ή υδραυλικός, ο δικός μου ήταν ποδοσφαιριστής, μόνο αυτό ήξερα και γνώριζα. Σκέφτηκα και να παίξω αμερικάνικο ποδόσφαιρο, προσπάθησα ακόμη και κάνα δυο χρόνια, αλλά είδα ότι δεν ήταν για μένα. Ωστόσο, ο μπαμπάς μου με έμαθε πώς να συμπεριφέρομαι, πώς να είμαι επαγγελματίας και να έρχομαι στο γυμναστήριο και να κάνω τη δουλειά μου κάθε μέρα», ανέφερε.

Ο τραυματισμός που του στέρησε το NBA

Ο Σαβόν δεν έχει ξεφύγει ακριβώς από τον θρύλο του πατέρα του. Όταν έγινε ένας πολλά υποσχόμενος μπασκετμπολίστας, επέλεξε να πάει στη Νεμπράσκα, στο ίδιο σχολείο που φοιτούσαν ο πατέρας και η μαμά του. Έμεινε εκεί για τέσσερα χρόνια. Δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να αγωνιστεί στο NCAA. Ένας τραυματισμός, τον πλήγωσε στην αναζήτηση μιας ευκαιρίας στο ΝΒΑ.

«Όταν μεγαλώνεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ονειρεύεσαι να παίξεις στο ΝΒΑ, οπότε ήταν απογοητευτικό, αλλά άρπαξα την ευκαιρία να έρθω στην Ευρώπη και να προσπαθήσω να γίνω ο καλύτερος παίκτης που θα μπορούσα να είμαι και να κερδίσω όσο το δυνατόν περισσότερα. τέλος αυτό που έχει σημασία είναι η νίκη. Ο στόχος από αυτή την άποψη δεν έχει αλλάξει ποτέ, είτε ήμουν στην Αμερική είτε στην Ευρώπη», τονίζει ο άσος της Μιλάνο.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός ήταν η Φρανκφούρτη, μετά ήταν η Τρέντο. Ο Σιλντς έπαιξε δύο τελικούς ιταλικού πρωταθλήματος με την Τρέντο, μετά πήγε στην Ισπανία και στη δεύτερη χρονιά στη Βιτόρια με τη Μπασκόνια έπαιξε έναν τρίτο και τον κέρδισε. Αγωνίστηκε για δύο χρόνια με τους Ισπανούς, καταγράφοντας 59 συμμετοχές στην Euroleague σκοράροντας συνολικά 569 πόντους με 35,1% από το τρίποντο και 85,7% από τις βολές.

Στο πρωτάθλημα της ACB, τη σεζόν 2019-20, είχε κατά μέσο όρο 11,7 πόντους και 4,2 ριμπάουντ και κατέκτησε τον τίτλο.

Το τηλεφώνημα του Μεσίνα

Το 2020 πήρε το αεροπλάνο για το Μιλάνο και κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει μια ιστορική φιγούρα για την Αρμάνι.

«Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφώνημα από τον προπονητή Έτορε Μεσίνα, το όραμά του, την επιθυμία του να χτίσει κάτι μεγάλο, στο οποίο ήθελα να είμαι μέρος. Στη Φρανκφούρτη άρχισα να παίζω ως πάουερ φόργουορντ, και μετά όταν στο τέλος της rookie σεζόν ήρθα στο Τρέντο με μετέφεραν στη θέση γκαρντ και το κράτησα την επόμενη χρονιά. Ήταν μια μαθησιακή εμπειρία για την οποία δεν θα πάψω ποτέ να είμαι ευγνώμων», επισήμανε ο Σαβόν Σιλντς και έχει γίνει από τους πρωταγωνιστές της ιταλικής ομάδας