Το όνομά του θυμίζει Όμηρο και το επίθετό του σημαίνει αυτός που αγαπά την πατρίδα. Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι ο εκλεκτός του Εργίν Αταμάν για την ενίσχυση στη θέση 5 του Παναθηναϊκού . Βλέπει τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 11 εκατοστά. Η ιστορία του όμως παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον από το ύψος του.

Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1998 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν μιας τουρκόφωνης χώρα που από το 2018 ανήκει στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Από μικρός εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Φενέρ και το 2014 αναδείχτηκε στο τοπ 5 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κ-16 της FIBA και άρχισε να γίνεται αντικείμενο προσοχής, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ανακαλύφθηκε από τη Jordan Brand Classic, ένα παιχνίδι που φέρει τη σφραγίδα του Μάικλ Τζόρνταν, στο οποίο ανακλύπτονται ταλέντα που έχουν τις περγαμηνές να γίνουν οι θρύλοι του αύριο στο NBA. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει στην Ευρωλίγκα, κάνοντας το ντεμπούτο του στις 20 Μαρτίου 2015 κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο.

Στη συνέχεια όμως δημιουργήθηκε κάποιες κρίσεις που επηρέασαν την πορεία του. Ο παίκτης προσκλήθηκε στο Basketball Without Borders, μια διοργάνωση του NBA εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και η οποία συγκέντρρωσε πολλούς αστέρες του NBA από την Ευρώπη και την Αφρική στο τουρνουά. Ο Γιουρτσεβέν ενημέρωσε τον Ζοτς και η Φενέρ του κάλυψε όλα τα έξοδα για να μεταβεί στο Τορόντο του Καναδά για να συμμετάχει.

Η πραγματική ανατροπή στην καριέρα του ξεκινά με τη σύγκρουση μεταξύ των σχεδίων του Ομέρ για να παίξει στης ΗΠΑ και της καριέρας του στην Τουρκία. Η Φενερμπαχτσέ προσφέρει στον Όμερ 5ετές συμβόλαιο, ο παίκτης όμως ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του το κολεγιακό πρωτάθλημα, με στόχο το όνειρο του NBA. Οπότε εκείνη την εποχή ήρθε το δίλημμα, “σπουδές στην Αμερική και κολλεγιακό μπάσκετ ή Φενέρ;”

Έξαλλος ο Ομπράντοβιτς

Ο Ομέρ επιλέγει την πρώτη επιλογή και ο Ομπράντοβιτς εξοργίζεται και καταφέρεται εις βάρος του για τον τρόπο που έφυγε για τις ΗΠΑ.

«Δεν ενδιαφέρεται για την ομάδα και εμάς. Ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του. Δέχθηκε πρόταση για να βρεθεί στο Τορόντο και πήγε χωρίς να με ρωτήσει παρά το γεγονός πως αγωνιζόμασταν με τη Μάλαγα και ήξερε ότι υπάρχουν τραυματισμοί. Του προσφέραμε μία πενταετή επέκταση συμβολαίου, του κάναμε μία απίστευτη πρόταση, την σκέφτηκε για περίπου δύο μήνες και μετά την αρνήθηκε. Θέλει να φύγει για το NCAA αλλά η Φενέρ τον πληρώνει εδώ και τρία χρόνια, επομένως δεν επιτρέπεται πλέον να παίξει στο NCAA. Πρέπει να το καταλάβει. Είμαι πολύ απογοητευμένος. Τον εμπιστεύτηκα τόσο πολύ. Όταν πρωτοήρθα εδώ, παίζαμε ένα παιχνίδι προετοιμασίας απέναντι στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και τον έβαλα στο παρκέ. Ήταν μόλις 15 ετών. Και τώρα αυτή είναι η απάντηση του. Είναι απογοητευτικό. Εσείς θα του δίνατε ακόμα μία ευκαιρία;», ήταν μεταξύ άλλων τα οργισμένα λόγια του Ζοτς.

"Δεν κατάλαβα ποτέ τη στάση του Ομπράντοβιτς απέναντι σε ένα 17χρονο παιδί"

«Μπήκα στο αεροπλάνο για τον Καναδά και μόλις προσγειώθηκα, ειδοποιήσεις πλημμύρισαν το τηλέφωνό μου. Είδα τις δηλώσεις του Ομπράντοβιτς στον Τύπο. Ήταν πολύ περίεργο για έναν άνθρωπο να βλέπει καθημερινά, έναν προπονητή που του έδωσε αυτήν την ευκαιρία, να λέει τέτοια πράγματα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί. Γιατί αν δεν είχε δώσει άδεια δεν θα είχα πάρει εισιτήριο ή βίζα. Γιατί δεν είναι τόσο εύκολο. Εξάλλου, δεν πήρα ταξί και πήγα στον Καναδά. Μετά, στεναχωρήθηκα από όλους τους οπαδούς που στράφηκαν εναντίον μου και αυτά που έλεγαν. Άλλωστε, είμαι οπαδός της Φενερμπαχτσέ από την παιδική μου ηλικία. Φυσικά, πονάει αυτό που λέει ο καθένας με αρνητική διάθεση. Αλλά την ίδια στιγμή, έμαθα ότι δεν μπορούσα να ελέγξω αυτά τα πράγματα και συνέχισα στο μονοπάτι που είχα μπροστά μου.

Ήθελα επίσης να πάω στο πανεπιστήμιο. Μου ήρθε στο μυαλό αργότερα. Ο Ομπράντοβιτς είπε τέτοια πράγματα σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου επειδή ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο. Όταν το σκέφτηκα αυτό, δεν μπορούσα να πω τίποτα. Το να με ρίξει έτσι μπροστά στον Τύπο επειδή δεν του άρεσε που έφευγα ήταν ίσως η καλύτερη ιδέα που είχε εκείνη την εποχή. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ένας τόσο παλιός και έμπειρος προπονητής μπορούσε να το κάνει αυτό σε ένα 17χρονο παιδί.

Το πενταετές συμβόλαιο που προσέφερε η Φενερμπαχτσέ άξιζε τόσο πολύ που το να πεις όχι ήταν η πιο δύσκολη απόφαση εκείνη την εποχή. Βάζω όμως πρώτα την εκπαίδευση. Εκεί σπούδασα τέσσερα χρόνια και πήρα το δίπλωμά μου. «Είπαμε εκπαίδευση, οπότε πήραμε αυτή την απόφαση», είχε αναφέρει ο Γιουρτσεβέν σε συνέντευξή του στο S Sport.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ömer Yurtseven (@omeryurtseven)

Ανεπιθύμητος στην Τουρκία

Ο παίκτης δεν επιλέχτηκε στα ντραφτ του 2018 και η επόμενη... ζαριά του ήταν να επιλέξει το Πανεπιστήμιο Τζορτζταουν. Εκεί την περιοχή προκύπτει νέα κρίση, αυτήν τη φορά με την Εθνική Ομάδα. Μετά τις βόμβες Ομπράντοβιτς σκάνε νέες, αυτήν τη φορά από τον εκτελεστικό διευθυντή Φενέρ, Ομέρ Ονάν της Φενερμπαχτσέ, ο οποίος κατηγόρισε τον Γιουρτσεβέν, ότι αρνήθηκε να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας, κάτι που διέψευσε η πλευρά του παίκτη, του οποίου η φοιτητική βίζα ακυρώθηκε και αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να τερματιστεί η καριέρα του στην Αμερική.

Το θλιβερότερο κομμάτι αυτής της ιστορίας, που θυμίζει καφκική γραφειοκρατία, είναι ότι αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την Τουρκική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με επίσημα έγγραφα, ο Γιουρτσεβέν τιμωρήθηκε πειθαρχικά! Ο παίκτης ανακηρύχθηκε «Persona non grata» του τουρκικού μπάσκετ, το οποίο υπηρέτησε αγωνιζόμενος στις μικρές εθνικές και τον ακολούθησαν συνεχώς αναποδιές στην καριέρα του. Στη συνέχεια ήρθαν δύο απορρίψεις στα ντραφτς του 2020 και του 2021. Αλλά δεν το έβαλε κάτω, κέρδισε τις εντυπώσεις στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα της Οκλαχόμα και συνέχισε να παλεύει το αμερικάνικο όνειρο.

«Έμοιασε» στον Σακίλ Ο'Νιλ

Για τον Ομέρ, ήταν θαύμα που υπέγραψε τελικά συμβόλαιο με τους Μαϊάμι Χιτ, μέσα από το Summer League του 2021. Μάλιστα κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες (λόγω τραυματισμών) και να βρει θέση σε αυτή την ομάδα εκείνη την περίοδο. Εδώ η ιστορία αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Τον Ιανουάριο του 2022, έχοντας πάνω από 12 ριμπάουντ σε 11 συνεχόμενα παιχνίδια, ο Τούρκος σέντερ έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία που πέτυχε ένα τέτοιο σερί και μετά τον Μπλέικ Γκρίφιν.

Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν αφού έγινε ο πρώτος ρούκι στο NBA που είχε πάνω από 15 ριμπάουντ σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια. Το γεγονός, ότι η τελευταία φορά που είχε πραγματοποιηθεί τέτοιο ρεκόερ ήταν το 1993 από τον μεγάλο Σακίλ Ο'Νιλ δείχνει το μέγεθος του επιτεύγματος του Τούρκου ψηλού, ο οποίος βρέθηκε στο τοπ 10 της λίστας με τους καλύτερους πρωτάρηδες της σεζόν στα ντραφτ του NBA AllStar. Στις 17 Ιουλίου 2023 υπέγραψε συμβόλαιο με τους Γιούτα Τζαζ με τους οποίους έσπασε άλλο ένα ρεκόρ. Στην ήττα με 131-99 από τους Λέικερς σημείωσε 18 πόντους, 6 ριμπάουντ και μία ασίστ μόλις σε 17 λεπτά.

Ο Τούρκος έρχεται στον Παναθηναϊκό για να δυναμώσει τη φροντλάιν του «Τριφυλλιού» και για να ενισχύσει την άμυνα του με έναν παίκτη που ξέρει να κερδίζει μάχες με την αγωνιστικότητά του και τη θέλησή του για διάκριση. Επίσης από την ιστορία του προκύπτουν δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Ήρθε σε σύγκρουση με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος είχε μεγάλη κόντρα στην Τουρκία όταν ο Αταμάν κοούτσαρε την Εφές. Επίσης κατά κάποιον τρόπο συνδέεται με τον έτερο Τούρκο NBAer, τον Ενές Καντέρ, ο οποίος είναι γνωστός επικριτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ανεπιθύμητος στην πατρίδα του, παρότι το επίθετό του δηλώνει αγάπη προς αυτήν.