Μάχη αντίστοιχη του ελληνικού πνεύματος έδωσε η Εθνική με τη Γερμανία σύμφωνα με τον Ντίνο Καλαμπάκο. Ο έμπειρος τεχνικός σχολίασε στο Sportdog την εικόνα της Εθνικής στον αποκλεισμό από τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, αλλά και τη συνολική παρουσία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η άποψη του είναι, ότι οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη έδωσαν όλο τους το είναι, ενώ είδαμε να δοκιμάζονται πράγματα που βγήκαν, όπως η συμπαρουσία Καλάθη-Ουόκαπ. Παράλληλα αποθέωσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Είναι πραγματικός ηγέτης», ανέφερε υπογραμμίζοντας, ότι η Εθνική ήταν κανονική ομάδα και όχι one man show. Όσον αφορά το μέλλον της ομάδας, θεωρεί ότι πρέπει να περιμένουμε την απόφαση παικτών όπως ο Καλάθης και ο Παπανικολάου. Στο τέλος δήλωσε την εκτίμησή του στην ομάδα του Νότιου Σουδάν, η οποία κατά τη γνώμη του ήταν η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που έδωσε στο Sportdog:

Ποιά εικόνα σχηματίσατε για την Εθνική στο παιχνίδι με τη Γερμανία;

«Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από την εικόνα της Εθνικής, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ματς, αλλά σε όλο το τουρνουά. Τα παιδιά πάλεψαν, με τα προβλήματα που υπήρχαν με το βάθος το ρόστερ. Μην ξεχνάνμε, ότι η Ελλάδα βρέθηκε απέναντι σε Παγκόσμιους Πρωταθλητές και παίξαμε ένα ματς που βρεθήκαμε μπροστά ακόμα και 12 πόντους και έγινε ντέρμπι στο ημίχρονο. Μετά το παιχνίδι πήγαινε πόντο-πόντο. Τα παιδιά έδωσαν το είναι τους, όλο τον εαυτό τους. Κανείς δεν πρέπει να είναι απογοητευμένος και με δυσαρεστημένος με την εμφάνισή τους. Δώσανε μάχη αντίστοιχη του ελληνικού πνεύματος».

Συνολικά, πώς κρίνετε την παρουσία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Προκριθήκαμε μετά από καιρό σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κινδυνέψαμε να μείνουμε απέξω. Μας βοήθησε η Σερβία και φτάσαμε να κάνουμε όνειρα μέχρι και για μετάλλιο. Είχαμε όμως προβλήματα τραυματισμών. Δεν είχαμε Σλούκα. Δεν είχαμε Θανάση. Μιλάμε για συνθήκες ομάδας τελευταίας στιγμής. Οπότε δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα για τη συνολική προσπάθεια. Η Εθνική ανταποκρίθηκε και παίρνει θετικό βαθμό».

Ποιούς παίκτες της Ελλάδας ξεχωρίζετε από το τουρνουά;

«Εν αρχή είναι ο Γιαννής! Έχουμε τεράστιο ηγέτη. Ήταν τρομερός σε όλο το τουρνουά. Είχαμε όμως μια ομάδα που προσαρμόστηκε να μην είναι ομάδα Αντετοκούνμπο. Έτρεξε, έβγαλε ψυχή. Δυστυχώς δεν είχε πολλές λύσεις. Δεν μπορούσαμε να είχαμε τον ίδιο ρυθμό για 40 λεπτά και ήταν λογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση. Από εκεί και πέρα ο Σπανούλης δοκίμασε πολλά διαφορετικά πράγματα. Είδαμε τον κόουτς να δοκιμάζει Καλάθη-Ουόκαπ και είδαμε ότι το σχήμα τράβηξε. Επίσης τεράστιος ήταν ο Παπανικολάου, ο Μήτογλου επίσης δυναμική παρουσία, αλλά είδαμε να μπαίνουν πολύ καλά και παιδιά όπως ο Λαρεντζάκης».

Πώς σχολιάζετε την ασέβεια του NBL (του πρωταθλήματος Αυστραλίας) στην προαναγγελία του παιχνιδιού με την εθνική μας, ότι αγωνίζονται με αντίπαλο τον Γιάννη, σβήνοντας το όνομα της Ελλάδας; Έβγαλε παράπονο και ο Σπανούλης λέγοντας στην ουσία ότι η ομάδα δεν είναι One man show...

«Το NBA και οι Αυστραλοί κάνουν τέτοια πράγματα για εντυπώσεις. Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά είναι μάρκετινγκ. Χωρίς να το καταλάβουν, οι Αυστραλοί υποτίμησαν την προσπάθεια της Εθνικής μας. Ήθελαν περισσότερο να υπογραμμίσουν την αξία του Γιάννη, παρά να μειώσουν την ομάδα μας. Ήταν μία προσέγγιση, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί από αφελής έως και χαζή. Όπως θέλετε πείτε το.

Το θέμα είναι, ότι η Ελλάδα έδωσε τις απαντήσεις της. Δεν ήταν μια ομάδα με μόνο τον Αντετοκούνμπο και από εκεί και ύστερα ένας με αναπηρικό καροτσάκι, ένας άλλος με πατερίστες και άλλος με ένα πόδι. Ήταν κανονική ομάδα, μην τρελαθούμε κιόλας».

Τί βλέπετε για την επόμενη μέρα στην Εθνική;

«Δεν μπορούμε να την προεξοφλήσουμε την επόμενη μέρα. Δεν ξέρουμε, τι θα κάνει Καλάθης, ο Παπανικολάου, αν αυτά τα παιδιά έχουν διάθεση να συνεχίσουν. Έχουμε πίσω πράγματα. Έχει να κάνει με το στήσιμο και τους αγώνες. Δεν ανησυχώ. Πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα κάνουν τα μεγάλα παιδιά».

Ο κόσμος έχει την άποψη, ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, γιατί η Ελλάδα ήταν κάποτε υπερδύναμη και τώρα βλέπει ομάδες, όπως η Γερμανία να έχουν κάνει τεράστια άλματα. Ποιά είναι η αλήθεια;

«Είμαστε σε υψηλό επίπεδο πάρα πολλά χρόνια. Κάναμε αρεκτά χρόνια να εμφανιστούμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είμαστε κατσαπλιάδες. Ο σχεδιασμός μας δεν είναι αποτυχημένος. Απλά έχουμε θέματα οργάνωης. Και μην ξεχνάτε, επειδή αναφέρατε το παράδειγμα της Γερμανίας, ότι οι Γερμανοί είναι 40 εκατομμύρια λαός και εμείς 10. Παρ' όλα αυτά είμαστε πάντα υπολογίσιμη δύναμη. Οι φουρνιές στις ομάδες βγαίνουν ευκολότερα από μεγάλους πληθυσμούς».

Ποιά είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη του τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Ας ρίξουμε μια ματιά στις διασταυρώσεις στα ημιτελικά. Ενδέχεται να πάμε σε Σερβία-ΗΠΑ και Γαλλία-Καναδάς Το σίγουρο είναι, ότι θα δούμε ωραία παιχνίδια. Μάλλον θα το πάρουν οι Αμερικάνοι».

Υπάρχει κάτι που σας άρεσε στη διοργάνωση, κάποια ομάδα έκπληξη;

«Μου άρεσε το Νότιο Σουδάν. Παρατήρησα τρομερή αθλητικότητα. Χαιρόσουν να τους βλέπεις. Στο τεχνικό κομμάτι υστερούσαν. Ήταν πραγματικά ευχάριστο να είσαι φίλαθλος και να παρακολουθείς τέτοιους αθλητές. Μιλάμε για ψηλά παιδιά. Έβλεπες γκάρντ με ύψος 2,02. Σε τακτική είχαν κάποια σοβαρά κενά. Η συνολική παρουσία τους όμως ήταν μία πολύ όμορφη εικόνα».