Υπέρβαση έκανε η Ελλάδα με την Αυστραλία! Η Εθνική μας αν και προηγήθηκε ακόμα και με 19 πόντους, ήταν όμως κουρασμένη και οι αντίπαλοι το εκμεταλλεύτηκαν. Οι παίκτες της "γαλανόλευκης" έκαναν κατάθεση ψυχής στο παρκέ και με κορυφαίους τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τόμας Γούκαπ κατάφεραν να κερδίσουν με 77-71 και να διατηρήσουν το ομοσπονδιακό συγκρότημα ζωντανό στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Η πρόκριση της επίσημης αγαπημένης εξαρτάται από το αποτέλεσμα του αγώνα Σερβία - Νότιο Σουδάν (3/8, 22:00) για να δει εάν θα περάσει στα προημιτελικά ως δεύτερη καλύτερη τρίτη ομάδα.

Ξέσπασμα στη δεύτερη περίοδο

Η Ελλάδα μπήκε πολύ δυνατά στην αναμέτρηση, έπαιξε με υπομονή και αποφασιστικότητα και με ορεξάτο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και τον Τόμας Γουόκαπ πήρε τα ηνία στο σκορ και προσπάθησε να μπλοκάρει με άμυνα ζώνης τα σουτ των Αυστραλών, οι οποίοι κρατούσαν μικρή τη διαφορά. Στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, εκεί που η «γαλανόλευξη» πήγε να πάρει μια απόσταση τεσσάρων πόντων, οι διαιτητές έδωσαν, σκανδαλωδώς, δώρο τρεις βολές στα «καγκουρώ», χρεώνοντας με με φάουλ τον Γουόκαπ, ενώ ο Αμερικανός έκοψε τον Γκίντι που στη συνέχεια έβαλε 3/3 βολές για το 24-25, που ήταν το σκορ της πρώτης περιόδου.

Η εικόνα της εθνικής μας στη δεύτερη περίοδο όμως ήταν εκκωφαντική, γιατί μπήκαν και άλλες δυνάμεις στην εξίσωση! Η Ελλάδα έβγαλε μεγάλες άμυνες και χτύπησε στο ανοιχτό γήπεδο, κάνοντας ένα μεγάλο ξέσπασμα, το οποίο την οδήγησε μπροστά 36-53 με ένα επιμέρους 12-28, το οποίο είχε την υπογραφή Αντετοκούνμπο (15 πόντους) και Γουόκαπ που έκαναν επικό ματς. Αυτή η διαφορά 17 πόντων χτίσητκε με φωτεινές συνιστώσες όπως ο Τολιόπουλος και ο Παπανικολάου, ενώ ο Παπαγιάννης έδωσε μεγάλες βοήθειες στα ριμπάουντ, όπως και ο Καλάθης με τις ασίστ του.

«Κόλλησε» από την κούραση

Η Ελλάδα παρέμεινε καταπληκτική και στις δύο πλευρές του γηπέδου, άμυνα και επίθεση δηλαδή και στην τρίτη περίοδο, όπου κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο Καλάθης! Γουόκαπ και Μήτογλου φορτώθηκαν με τρίτο φάουλ, οι Αυστραλοί κατάφεραν να παίξουν τρελές άμυνες και να κλείσουν την Εθνική, η οποία επεχείρηση μακριά σουτ που ήταν άστοχα (Αντετοκούμπο-Καλάθης από το ίδιο σημείο). Ο Σπανούλης αναζητούσε να βρει περισσότερες λύσεις από το ρεπερτόριο της ομάδας, ρίχνοντας ξανά στο ματς τον Τολιόπουλο.

H «γαλανόλευκη» έδειχνε πολύ κουρασμένη με αποτέλεσμα να υπάρξει παρατεταμμένο επιθετικό μπλοκάρισμα. Κατάφερε να μείνει 4 λεπτά χωρίς πόντο με το σκορ στο 47-59 και τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα αν δεν ήταν άστοχοι οι Αυστραλοί. Το σκορ ξεκόλλησε με τεράστιο τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου που έφερε το σκορ στ 47-62, αλλά τα «καγκουρώ» απάντησαν με το ίδιο νόμισμα με τον Ντελαβεντόβαγια, με το 50-62 να είναι το σκορ του τρίτου δεκαλέπτου.

Θρίλερ στο φινάλε

Στην τελευταία περίοδο η Ελλάδα μάζεψε τις δυνάμεις και τα έπαιξε όλα για όλα στην άμυνα, με το Αντετοκούνμπο να δίνει μάχες, αλλά οι Αυστραλοί ροκάνισαν τη διαφορά στους -4 πόντους (65-69), 06:40 πριν το φινάλε. Η είσοδος Καλάθη και Μήτογλου έδωσαν περισσότερη ενέργεια στη γαλανόλευκη σε άμυνα και επίθεση με το σκορ να επιστρέφει στο +6 (65-71). Η Ελλάδα ήταν και τυχερή γιατί στο 04:16 κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ σε μία απίστευτη φάση που οι Αυστραλοί έχασαν σουτ για τρεις.

Με τον Γιάννη εκτός παρκέ, τα «καγκουρώ» έφεραν το ματς στα μέτρα τους και με ένα σουτ του Μιλς έκαναν το 69-71, 02:40 πριν το τέλος, το οποίο απέκτησε χαρακτήρα θρίλερ. Ένα τρίποντο του Τολιόπουλου και ένα ριμπάουντ του Γιάννη στα καπάκια στο 01:40 έδωσαν ανάσα πέντε πόντων στην Εθνική μας (69-74), αλλά το ματς παρέμεινε στην κόψη του ξυραφιού και οι 1/2 βολές του Έξουμ στο 01:26 ήταν δώρο (70-74) για την Ελλάδα, η οποία ήθελε νίκη με μεγαλύτερη διαφορά των 3 πόντων. Η τρίποντη βόμβα του Γούκαπ στο 01:00 έδωσε νέες ελπίδες στην Ελλάδα για πρόκριση, με τους Αυστραλούς να κερδίζουν βολές από φάουλ του Καλάθη στον Λαντέιλ που έβαλε τη μία, με την Εθνική να παίρνει μία τεράστια νίκη με 71-77.

Τα δεκάλεπτα: 24-25, 36-53, 50-62, 71-77

Ελλάδα (Σπανούλης): Γουόκαπ 18 (4), Μωραϊτης, Τολιόπουλος 13 (1), Καλάθης 7 (1), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 2, Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Παπανικολάου 1, Αντετοκούνμπο 20 (1), Μήτογλου 13 (1