Το αξιοσημείωτο είναι πως το 90% του τζίρου προέρχεται από παράνομα στοιχήματα, όπως επεσήμανε ο Βρετανός ειδικός Πάτρικ Τζέι ο οποίος ανέφερε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι παραπάνω εκτιμήσεις ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένες σε σχέση με την πραγματικότητα.

Οι λιγοστοί ειδικοί για το θέμα τους οποίους θεωρεί σοβαρούς κάνουν λόγο για ποσά «δύο ως τρεις φορές μεγαλύτερα», τα οποία μάλιστα βαίνουν «αυξανόμενα», ιδίως στην Κίνα, η οποία οδεύει προς «το να γίνει το επίκεντρο του προβλήματος», καθώς εκεί στοιχηματίζονται ποσά ύψους ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για έναν και μόνο ποδοσφαιρικό αγώνα, ανέφερε ο Τζέι.

Περίπου το 65% των έως και 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται ετησίως αφορά στοιχήματα για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το τένις και το κρίκετ ακολουθούν με 12% το καθένα, σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό.

Η Ασία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της αγοράς στοιχημάτων, με τα παράνομα στοιχήματα να αφορούν κυρίως αγώνες που μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά και διεξάγονται σε ώρες που είναι κατάλληλες για όσους στοιχηματίζουν.

Οι δύο συνδιοργανωτές της συνόδου, το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (ONUDC) και το Διεθνές Κέντρο για την Ακεραιότητα του Αθλητισμού (ICSS), το οποίο εδρεύει στη Ντόχα, ανακοίνωσαν χθες μια νέα σύμπραξη με στόχο την «ενίσχυση των ερευνών και των διώξεων για τα στημένα παιγνίδια» και τη χειραγώγηση αθλητικών διοργανώσεων.

Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA) είχε εκτιμήσει ότι ένα 25% των αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως ελέγχεται από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή; soccerplus.gr