Του Δημήτρη Δημητρόπουλου
 

Αν κρίνουμε από το μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μάλλον δεν πρέπει να έχουμε και παράπονο από τις επιτυχίες μας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Να που η... Ελλαδίτσα μετράει συνολικά 115 μετάλλια σε 27 σύγχρονες Ολυμπιάδες! Όχι κι άσχημα...

Λένε πως "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται", κάτι που έγινε φανερό από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακού Αγώνες που διοργανώθηκαν στη χώρα μας το 1896. Συνολικά 50 μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα, εκ των οποίων τα 10 χρυσά, στην κορυφαία συγκομιδή στην ολυμπιακή ιστορία της χώρας μας. Από αυτά ξεχωρίζει η "αθάνατη" νίκη του Σπύρου Λούη, ο οποίος κατέκτησε την πρωτιά στον Μαραθώνιο και αποθεώθηκε από πλήθος κόσμου καθώς τερμάτιζε στο Παναθηναϊκό Στάδιο!

Η συνέχεια, πάντως, μόνο ανάλογη δεν ήταν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για 20 σερί διοργανώσεις και 88 χρόνια (Παρίσι 1900 - Σεούλ 1988) οι Έλληνες αθλητές δεν κατέκτησαν σε καμία Ολυμπιάδα πάνω από 2 μετάλλια, με εξαίρεση το Λονδίνο το 1908 (4 μετάλλια) και τη Μόσχα το 1980 (3 μετάλλια).

Το 1992 ήταν χρονιά σπουδαίων επιτυχιών για τον ελληνικό αθλητισμό. Μόλις δυο μετάλλια μεν, και τα δυο χρυσά και αξέχαστα δε! Πρώτη η Βούλα Πατουλίδου που κατέκτησε το χρυσό στα 100μ. εμπόδια, το οποίο συνόδευσε με την κορυφαία δήλωση Ελληνίδας αθλήτριας, μακράν της δεύτερης: "Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο"! Ακολούθησε ο Πύρρος Δήμας με το πρώτο από τα συνολικά 4 μετάλλια της σπουδαίας καριέρας του (3 χρυσά, ένα χάλκινο) ξεκινώντας παράλληλα τα "χρυσά" χρόνια της Άρσης Βαρών!

Στην επόμενη διοργάνωση (Ατλάντα 1996) τα χρυσά της Άρσης Βαρών έγιναν δυο. Ο Πύρρος Δήμας διατήρρησε τον τίτλο του στα 83 κιλά για να τον ακολουθήσει ο Κάχι Καχιασβίλι με πρωτιά στα 99 κιλά. Το τρίτο χρυσό κατέκτησε ο Ιωάννης Μελισσανίδης στη Γυμναστική (Ασκήσεις Εδάφους) και το τέταρτο ο Νίκος Κακλαμανάκης στην Ιστιοπλοΐα (Μιστράλ)!

Επόμενο ραντεβού στο Σίδνεϊ το 2000 με την ελληνική αποστολή να αυξάνει και πάλι τη συγκομιδή στα 13 μετάλλια με τον αριθμό των χρυσών να παραμένει στα 4. Τα δυο από αυτά τα έφερε η Άρση Βαρών που συνέχισε να κυριαρχεί. Τρίτο σερί για τον Πύρο Δήμμα στα 85 κιλά και δεύτερο συνεχόμενο για τον Κάχι Καχιασβίλι στα 94 κιλά. Κατά τα άλλα, ο Κώστας Κεντέρης θριάμβευσε στα 200 μέτρα, ενώ το ίδιο έκανε και ο Μιχάλης Μουρούτσος στο Τάε Κβον Ντο!

Την κορυφαία στιγμή για ελληνική απόστολή τα τελευταία χρόνια αποτελούν οι δεύτεροι δικοί μας αγώνες, στην Αθήνα το 2004. Συνολικά 16 μετάλλια με τους έλληνες αθλητές να σκορπούν ρίγη συγκίνησης στους συμπατριώτες μας που πανηγύρισαν τις επιτυχίες μέσα στη χώρα μας. Έξι χρυσά από Φανή Χαλκιά (400μ. εμπόδια), Αθανασία Τσουμελέκα (20 χλμ. βάδην), Δημοσθένη Ταμπάκο (Γυμναστική-Κρίκοι), Ηλία Ηλιάδη (Τζούντο), Θωμά Μπίμη-Νίκο Συρανίδη (Συγχρονισμένη Κατάδυση) και Σοφία Μπεκατώρου-Αιμιλία Τσουλφά (Ιστιοπλοΐα - 470). Η πιο αξέχαστη στιγμή, ωστόσο, ανήκει στον Πύρο Δήμμα. Το τέταρτο συνολικά μετάλλιό του ήταν χάλκινο, αλλά πανηγυρίστηκε σαν... χρυσό με τον κόσμο να μην αφήνει να διεξαχθεί η απονομή από το ατελείωτο χειροκρότημα! Αναμφίβολα, μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων...

Ο πήχης κατέβηκε κάπως... απότομα στο Πεκίνο του 2008 με μόλις τρία μετάλλια, δυο ασημένια από τους Αλέξανδρο Νικολαΐδη (Τάε Κβον Ντο) και τους Βασίλη Πολύμερο-Νίκο Σκιαθίτη (Κωπηλασία) και ένα χάλκινο από την Χρυσοπηγή Δεβετζή (Τριπλούν).

Στην πιο πρόσφατη Ολυμπιάδα (Λονδίνο 2012), η ελληνική αποστολή δεν γύρισε με κάποιο μετάλλιο.