Αθλητικό Σαν Σήμερα: Το Sportdog σας παρουσιάζει τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα

Δείτε τι έγινε στις 18 Ιουνίου:

1932: Δημιουργείται η FIBA (με την ονομασία FIBB) στην Γενεύη της Ελβετίας. Η Ελλάδα είναι μία από τις οχτώ χώρες ιδρυτικά μέλη και εκπροσωπείται από τον Συμεών Μαυροσκούφη και τον Γιώργο Αμπατζίογλου. Στο πρώτο Δ.Σ. πρόεδρος εκλέγεται ο Ελβετός L. Boufard και γενικός γραμματέας ο William Jones. Το 1990, όταν γενικός γραμματέας είναι ο Borislav Stankovic, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα γίνει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου.

1936: Ο αήττητος Αμερικανός πυγμάχος Joe Louis χάνει από τον Γερμανό Max Schmeling. Σε αγώνα ρεβάνς που έγινε δύο χρόνια αργότερα, ο Λούις κερδίζει τον Schmeling σε ένα γύρο.

1938: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία διατηρεί τον τίτλο της κερδίζοντας 4-2 την Ουγγαρία στον τελικό του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Στάδιο Colombes του Παρισιού. Λίγο πριν την έναρξη του τελικού ο Ιταλός δικτάτορας Benito Mussolini είχε τηλεγραφήσει στους παίκτες της Ιταλίας το μήνυμα νίκη ή θάνατος. Ο Βραζιλιάνος Leonidas Da Silva ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ σημειώνοντας 2 γκολ στο μικρό τελικό εναντίον της Σουηδίας.

1966: Γεννιέται ο κορυφαίος Καναδός αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη δεκαετία 1980-1990, Κερτ Μπράουνινγκ.

1967: Ο Jack Nicklaus πετυχαίνει νέο ρεκόρ στο τένις με 275 χτυπήματα στο νικητήριο αγώνα με τον Arnold Palmer για το US Open, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ben Hogan από το 1948 κατά ένα χτύπημα.

1976: Ο 22χρονος διεθνής επιθετικός Θωμάς Μαύρος μεταγράφεται από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ έναντι 4 εκατομμυρίων δραχμών, παράλληλα με τις εισπράξεις έξι φιλικών αγώνων. Ο Μαύρος θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα.

1985: Για πρώτη φορά στην 63χρονη ιστορία του Wimbledon δυο αθλήτριες, η Chris Evert - Lloyd και η Martina Navratilova, ανακηρύσσονται ισοδύναμες πρώτες, όταν η επιτροπή δεν καταφέρνει να επιλέξει μια από τις δυο ως καλύτερη.

1986: Ξεκινάει το πρώτο τουρνουά μπάσκετ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" ύστερα από προτροπή του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Πολίτη για την καλύτερη προετοιμασία της εθνικής ομάδας ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ισπανίας. Η Ελλάδα θα καταλάβει την τρίτη θέση γνωρίζοντας την ήττα από Γιουγκοσλαβία και Ιταλία. Στο μέλλον το τουρνουά θα συμπεριληφθεί στο επίσημο καλεντάρι της FIBA.

1999: Η εθνική ομάδα στίβου ανδρών συγκεντρώνει 80 βαθμούς (έναντι 79 της Πολωνίας) και παραμένει στην Super League όταν η ομάδα σκυταλοδρομίας 4x400μ στην τελευταία κούρσα των αγώνων τερματίζει στην πέμπτη θέση με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 3:04.43 στο Bruno Zauli που γίνεται στο Παρίσι.

2000: Μετά από 12 χρόνια οι LA Lakers κατακτούν το 12ο τίτλο ΝΒΑ όταν κερδίζουν στους τελικούς τους Indiana Pacers με 4-2. Για τον προπονητή τους Phil Jackson είναι ο 7ος τίτλος και ο πρώτος χωρίς τον Michael Jordan. O Shaquil ONeil προσθέτει τον τίτλο του MVP των playoffs σε αυτόν της κανονικής περιόδου και του All-Star Game, ενώ ο αναπληρωματικός center John Salles γίνεται ο πρώτος παίκτης ΝΒΑ που κερδίζει τον τίτλο με 3 διαφορετικές ομάδες (Detroit, Chicago και Lakers).

2012: Πεθαίνει ο Αλκέτας Παναγούλιας. Υπήρξε ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική ποδοσφαίρου στα τελικά του Euro 1980 και του Μουντιάλ 1994. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας του Άρη, την οποία στήριξε αργότερα ως προπονητής, αλλά και ως παράγοντας.