Το τουρνουά, καθαρά «φιλικό», δηλαδή χωρίς επίσημους βαθμούς για το παγκόσμιο ranking της Atp ήταν μία επίδειξη δύναμης των «Αφεντικών του Πετρελαίου», που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη σχέση ή λατρεία με τη ρακέτα, αλλά έστειλαν το ίδιο ένα σαφές μήνυμα πως, ό,τι και αναλάβουν, θα το φέρουν εις πέρας με φαντασμαγορικό τρόπο.

Ουδέποτε, στην Ιστορία του τένις δεν είχε, και ούτε έχει υπάρξει τουρνουά, που να μοιράσει τόσα πολλά χρήματα μαζί: από την επιταγή του 1.5εκ. δολαρίων, που εισέπραξαν οι Ρούνε, Μεντβέντεβ για τον αποκλεισμό τους στον 1ο γύρο, έως εκείνη των 2.5 που πήραν οι Τζόκοβιτς και Ναδάλ ως ηττημένοι των ημιτελικών. Έως όμως των 6εκ. που εισέπραξε ο Ιταλός για τον θρίαμβό του με αντίπαλο τον Κάρλος Αλκαράθ, που γύρισε από τη Σαουδική Αραβία το ίδιο ευχαριστημένος, με μία επιταγή 3εκ.

Για να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνουν τα 6εκ. δολάρια στον νικητή ενός τουρνουά τένις, αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι, για παράδειγμα, ο νικητής των Atp Finals εισπράττει μία επιταγή 4.8εκ. δολαρίων, του Australian Open 2.2εκ., του Roland Garros 2.7εκ., του Us Open και του Wimbledon 3.6εκ.

Ωστόσο το «κλου» της 2ήμερης, τενιστικής συνάντησης υψηλού επιπέδου ήταν το πολύτιμο δώρο, με το οποίο ο Σαουδάραβας Βασιλιάς θέλησε να τιμήσει τα 22 Grand Slams του Ισπανού Ράφα Ναδάλ, η καριέρα του οποίου ολοκληρώνεται επίσημα τον ερχόμενο μήνα, στη Μάλαγα με το Davis Cup. Μία ολόχρυση ρακέτα, 24ων καρατιών, βάρους κοντά στα 3 κιλά και αξίας, πάνω κάτω τα 260.000 δολάρια…