Και επειδή πλέον έχουμε πολύ δρόμο πίσω, και λιγότερο μπροστά, δεδομένου ότι σε 15 ημέρες ξεκινά το πρωτάθλημα, οφείλουμε να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στην ιδέα του πιο ήσυχου, του «φτωχότερου» μεταγραφικού καλοκαιριού που γέννησε ποτέ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτή η αγορά δεν έχει σε κάτι να ελπίζει, δηλαδή σε ένα αμφίβολο τρικ σαν αυτό της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, όπως στην εστίαση, για να προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, να ανεβάσει τον τζίρο της και άρα να ξοδέψει περισσότερο ρευστό στις μεταγραφές. Ολες οι προσπάθειες για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μεταγραφών έπεσαν προ καιρού στο κενό. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, οι ΠΑΕ δεν ξοδεύουν περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι. Είτε επειδή τα προσδοκώμενα έσοδα δεν τους φτάνουν για να βγάλουν τη σεζόν, είτε επειδή «βολεύονται» από το περιβάλλον που δημιουργούν οι αδύναμες οικονομικά ομάδες, οι διοικήσεις δεν ξοδεύουν.
Ο χαμηλός μεταγραφικός τζίρος όμως δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη θα παρακολουθήσουμε χειρότερο πρωτάθλημα από το προηγούμενο. Αντίθετα είναι και πάλι πιθανόν αυτή η «φτώχεια» να αναδείξει νεαρούς Ελληνες ποδοσφαιριστές, που θα πάρουν την ευκαιρία χάρη στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και θα πάρουν φόρα για διάκριση και σταθεροποίηση στην κεντρική σκηνή του εθνικού ποδοσφαίρου.
Και τώρα, που η «φτώχεια» στις μεταγραφές γίνεται ρουτίνα, είναι η ώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε σιγά σιγά τη δουλειά των ακαδημιών. Η νέα σεζόν είναι η πρώτη κατά της οποίας τη διάρκεια θα πρέπει να δούμε σημαντικό αριθμό ποδοσφαιριστών που θα έρχονται από τα σπλάχνα των συλλόγων. Τα σχέδια θα πρέπει να αρχίσουν να βγαίνουν, διότι ο πρώτος κύκλος της «φτωχής ζωής» συμπληρώνεται και οι σύλλογοι δουλεύουν πλέον εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια με τη συνείδηση ότι πρέπει κάθε χρόνο να προωθούν συστηματικά ποδοσφαιριστές.
Πηγή: SportDay