Οι ποδοσφαιριστές τής εθνικής μας ομάδας αποδείχθηκαν κακοί κληρονόμοι, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τα προνόμια που τους παρείχαν οι επιτυχίες της γενιάς του 2004. Στο κρίσιμο για την υστεροφημία τους παιχνίδι με τα Ν. Φερόε αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών.

Δεν έδειξαν σεβασμό στο εθνόσημο, έπαιξαν δίχως πάθος, χωρίς ψυχή. Η ανασταλτική λειτουργία της εθνικής μας, κάθε φορά που χανόταν η μπάλα, ήταν απογοητευτική. Η απουσία του Κυριάκου Παπαδόπουλου από τη θέση «6» ήταν κομβική. Ο Κυριάκος στη Βουδαπέστη, όπου έπαιξε μπροστά από το αμυντικό δίδυμο, έβγαινε με ψυχή πρώτος στην μπάλα και μαζί με τους στόπερ μας είχαν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά την τελευταία γραμμή ζώνη άμυνας. Δυστυχώς, το παιχνίδι με τα Φερόε δεν αποδείχθηκε μία συνέχεια του παιχνιδιού με την Ουγγαρία. Η εικόνα της τριάδας στα χαφ, των Σάμαρη, Κονέ, Χριστοδουλόπουλου, ήταν απογοητευτική και ο τρόπος που λειτουργούσαν ο Σάμαρης και ο Κονέ όταν χανόταν η μπάλα, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην ισορροπία των γραμμών, ενώ οι ιδέες στην ανάπτυξη φτωχές.

Τα πράγματα βελτίωσε στην επανάληψη η είσοδος του Νίνη, του μοναδικού μεσοεπιθετικού ποδοσφαιριστή που ήξερε πώς να κοντρολάρει, να πατήσει στο γήπεδο και να πασάρει. Αλλά τελικά δεν έφτασε για να αλλάξει τη μοίρα μας. Ατυχία υπήρξε και αυτό φάνηκε περισσότερο στο τέρμα που ακυρώθηκε, του Μήτρογλου. Μία φορά εκτέλεσε σωστά επιθετικός μας, είδαμε την μπάλα στα δίχτυα και ο διαιτητής σφύριξε επιθετικό φάουλ. Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόβλημα είχε να κάνει με την ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Ο τρόπος που κοντρόλαραν την μπάλα, που πάσαραν, που έβαζαν το σώμα τους, αποδεικνύει πως δεν γνωρίζουν τα βασικά του ποδόσφαιρου.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως το ποδόσφαιρο έχει φύγει από τους προπονητές και έχει πάει στους μάνατζερ. Ο κάθε νέος ποδοσφαιριστής με το που κάνει δύο ενέργειες ενημερώνεται από τον μάνατζέρ του πως είναι σε θέση να πλουτίσει εύκολα, δίχως να ολοκληρωθεί σαν ποδοσφαιριστής, σαν προσωπικότητα. Εχει δημιουργηθεί μια γενιά ποδοσφαιριστών που έχει λύσει το οικονομικό της πρόβλημα άκοπα, χωρίς να έχει μάθει τα βασικά του ποδοσφαίρου. Ο μόνος που δεν φέρει καμία ευθύνη είναι ο Σέρχιο Μαρκαριάν. Ο Ουρουγουανός τεχνικός έκανε ό,τι περνάει από το χέρι του να μαζέψει την κατάσταση, χρησιμοποίησε μία λογική ενδεκάδα, καθιέρωσε στη βασική ενδεκάδα τον Φετφατζίδη, με το που βρήκε αφορμή επανέφερε τον Νίνη, το πρόβλημα όμως είναι η ποιότητα των διεθνών μας.

Πηγή: Goal