Ο Ιβάν Σαββίδης μέχρι σήμερα έχει κάνει μεγάλη υπομονή με τον Τούντορ και είναι φανερό πως δεν ήθελε για 4η συνεχόμενη χρονιά να διώξει τον προπονητή του, πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.

Ο Τούντορ, όμως, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να κρατήσει τη θέση του. Δεν κατάφερε να δημιουργήσει συγκεκριμένο σχήμα, μπήκε Φεβρουάριος και η ομάδα δεν ξέρει τι παίζει, δεν έχει δώσει ρόλους και δεν έχει δημιουργήσει κορμό. Επίσης, δεν έχει γυμνάσει σωστά την ομάδα του. Όλοι οι ποδοσφαιριστές του έχουν τραυματιστεί! Δεν πρέπει να υπάρχει ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που να μην έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα φέτος.

Ξεφτίλισε τον Μπερμπάτοφ!
Ας βγάλουμε, όμως, όλα αυτά από την κουβέντα. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς ανέχεται την απαξίωση του Μπερμπάτοφ ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ. Πώς γίνεται να ανέχεται από έναν προπονητή που δεν έχει φτιάξει τίποτα το οποίο να είναι σε θέση να αποδώσει καλά και να βοηθήσει τον σύλλογο, να του "σβήνει" μία τόσο μεγάλη μεταγραφή.

Προσέξτε, μιλάμε για τον ΠΑΟΚ. Για έναν σύλλογο που τον υποστηρίζει και τον αγαπά πολύ κόσμος, αλλά δεν έχει καταφέρει ποτέ του να προσελκύσει κάποιο μεγάλο όνομα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο Σαββίδης έκανε μία τεράστια υπέρβαση και έδειξε το μέγεθός του και πως έχει την δυνατότητα να ανεβάσει το στάτους και το κύρος του συλλόγου. Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα του συλλόγου. Το επαναλαμβάνω, γιατί αλήθεια δεν έχει λογική! Ο Τούντορ ξεφτιλίζει τον Μπερμπάτοφ! Δεν τον υπολογίζει, δεν του έχει δώσει ρόλο, λες και του έχει φέρει τον... Ορλάντο Σα, λες και ο Μπερμπάτοφ είναι κανένα όνομα της σειράς.

Δεν τον βάζει για χάρη ενός αόρατου!
Ακόμα και να έχει δημιουργήσει κάτι στέρεο, οφείλει ένας προπονητής να εκμεταλλευτεί έναν ποδοσφαιριστή με την ποιότητα του Μπερμπάτοφ και να τον κάνει να φανεί χρήσιμος. Αν είχε χτίσει μία γυμνασμένη ομάδα πήγαινε καλά, στηριγμένη στη φυσική κατάσταση και στα τρεξίματα, θα μπορούσε να σταθεί σαν επιχείρημα πως δεν θέλει ο Μπερμπάτοφ να του χαλάσει τις ισορροπίες και τη χημεία που έχει φτιάξει. Εδώ, όμως, δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό, μία ομάδα χωρίς πλάνο, με ποδοσφαιριστές που δεν ξέρουν τα βασικά. Ο Κλάους ακουμπά την μπάλα μία φορά κάθε δύο παιχνίδια και ο Τούντορ για χάρη του δεν βάζει τον Μπερμπάτοφ!

Μόνο τον χρόνο που μπορεί να κρατήσει την μπάλα με πλάτη ο Βούλγαρος να δει κάποιος, καταλαβαίνει πόσο μπορεί να βοηθήσει να μένει η μπάλα ψηλά και να είναι επιθετικός ο ΠΑΟΚ. Απορώ με την υπομονή του Σαββίδη. Πλέον, δεν έχει κανένα στήριγμα ο Τούντορ και δεν υπάρχει λόγος να μένει σε μία θέση που δεν έκανε τίποτα για να κρατήσει. Για ποιο λόγο να ρισκάρει ο ΠΑΟΚ να μείνει εκτός κυπέλλου; Η ομάδα δεν έχει ψυχολογία και το κύπελλο είναι ένας στόχος που μπορεί να κάνει τη χρονιά να τελειώσει επιτυχημένη και πανηγυρικά. Αν αποκλειστεί, όμως, θα αδειάσει. Μετά, τον... Μουρίνιο να φέρει ο Σαββίδης, δεν θα σηκώνεται ο ΠΑΟΚ!

Η ισοπαλία με τον Ατρόμητο δίνει μία μεγάλη ευκαιρία στον Σαββίδη να αλλάξει τον Τούντορ, να φέρει προπονητή που να θελήσει να φτιάξει και να κάνει σημαντικούς τους Μπερμπάτοφ, Κάτσε και να φτιάξει ομάδα.

Ο Τούντορ έχει δουλέψει στον ΠΑΟΚ πολύ καιρό, δεν είναι λογικό να κριθεί από το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Ακόμα και να περάσει στο κύπελλο, δεν βλέπω τον λόγο που αξίζει να συνεχίσει ένα ανύπαρκτο έργο. Ο ΠΑΟΚ μπορεί εύκολα να γίνει καλύτερος από αυτό που είναι τώρα. Θέλει προπονητή να δουλέψει σωστά, με το ρόστερ που έχει στα χέρια του. Να φτιάξει αμυντικό δίδυμο με δύο κανονικά στόπερ, να περάσει τον Τζαβέλλα στην κανονική θέση του, να μονιμοποιήσει στην θέση 6 τον Τζιόλη, τον Κάτσε εσωτερικό χαφ, με έναν εκ των Χαρίση-Τσίμιροτ και να "φτιάξει" τον Μπερμπάτοφ.

Η επαφή με Αναστασίου!
Και λίγο από ρεπορτάζ: μαθαίνω πως αν δεν πειστεί ο Σαββίδης για τον Βλάνταν Ίβιτς και πάει σε πιο μόνιμη λύση, ο αντικαταστάτης του δεν αποκλείεται να είναι ο Αναστασίου. Ήδη έγινε επαφή από ανθρώπους του ΠΑΟΚ με τον πρώην τεχνικό του Παναθηναϊκού, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι ήταν ενήμερος ο Ιβάν! Το θέμα είναι ότι ο Αναστασίου απασχόλησε (και πιθανότατα απασχολεί) τον "Δικέφαλο".

Ενισχύει κι άλλο τον άξονα η ΑΕΚ
Πάμε στην ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να ενισχύσει την προσπάθεια του Πογέτ. Ο Σουκουλίνι έδειξε σε μικρή ηλικία σπουδαία πράγματα στη Ράσινγκ, όμως δεν έχει βρει χρόνο. Μου κάνει εντύπωση, πάντως, που η ΑΕΚ κάνει την καλή μεταγραφή της στον χώρο που φαινόταν ισχυρή. Στον άξονα.

Στους τρεις μήνες που δουλεύει στην ΑΕΚ, ο Πογέτ έχει δείξει πως είναι της φιλοσοφίας φτιάχνοντας δεμένες τριάδες στον άξονα, ανεβαίνει το επίπεδο της ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο έχει δώσει στην ΑΕΚ συνοχή, ανασταλτική λειτουργία και σίγουρη κατοχή που προσφέρει ανάπτυξη με ασφάλεια. Μέχρι σήμερα η τριάδα του ήταν Σιμόες, εξάρι ο Γιόχανσον ένα κλικ πιο μπροστά και ο Μάνταλος σε ρόλο δημιουργικό. Με τον Κορδέρο τέταρτο να δείχνει πως αξίζει να παίρνει χρόνο και ευκαιρίες.

Ο Κορδέρο θα είναι και ο μόνος άτυχος και αδικημένος της υπόθεσης, καθώς από τέταρτος θα πάει πέμπτος. Από εκεί και πέρα, ο Πογέτ έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει σχήματα με τρεις ανασταλτικούς χαφ, χρησιμοποιώντας τον Σουκουλίνι αντί του Μάνταλου, ενώ μπορεί να πάρει τη θέση είτε του Σιμόες είτε του Γιόχανσον. Οι συστάσεις που είχε από την Αργεντινή τον ήθελαν να έχει πολύ δυνατά πόδια, να πηγαίνει επιθετικά στο μαρκάρισμα και να μοιράζει καλά παιχνίδι. Μένει να τον δούμε στο γήπεδο.

Έχει μάθει να κερδίζει
Η ΑΕΚ ήταν τυχερή με τη Βέροια που δεν δέχτηκε κάποιο τέρμα, μέχρι να σημειώσει το πρώτο γκολ. Οι νίκες φέρνουν ρέντα και η ΑΕΚ αυτήν την εποχή έχει ταυτότητα, ποδοσφαιριστές σε καλή κατάσταση, τον Μάνταλο να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, έχει μάθει να νικά. Γίνεται σοβαρή δουλειά, όμως, και αποδεικνύεται και από το γεγονός πως γεμίζει την περιοχή και βάζει παρόμοια γκολ.

Ειδικά η λειτουργία των Βάργκας, Μπαρμπόσα σαν επιπλέον φορ είναι εκπληκτική, αλλά και ο τρόπος που αγωνίζεται ο Αραβίδης. Έχει δουλέψει πολύ, είναι αποδοτικός μέσα-έξω από την περιοχή, έχει φτιάξει πολύ τη σέντρα του όταν βγαίνει στο πλάι, δημιουργεί, πρεσάρει και σκοράρει.

Έπεφταν πάνω στα στόπερ του Πλατανιά
Σειρά έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πέτυχε σημαντικό διπλό στον Πλατανιά. Από τον τρόπο που τον δουλεύει ο Στραματσόνι, παίρνει ταχύτητα από τα άκρα. Στα εκτός έδρας παιχνίδια είναι πιο εύκολο να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα, γιατί οι Καλτσάς, Κλωναρίδης και Μπουμάλ μπορούν απευθείας να πέφτουν πάνω στα αντίπαλα στόπερ.

Με τον Πλατανιά, ο Στραματσόνι έδωσε μία εντολή που του βγήκε. Τράβαγε πιο πίσω τον Πέτριτς και έδωσε εντολή στους Καλτσά-Κλωναρίδη να πηγαίνουν προς τα στόπερ και να χτυπάνε με την ταχύτητα τους στην πλάτη της άμυνας. Το παιχνίδι έμοιαζε σαν επανάληψη της νίκης που είχε κάνει η ΑΕΚ στον Πλατανιά. Η ομάδα του Παράσχου είχε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Προσπάθησε, όπως συνηθίζει, να κρατήσει την μπάλα στα πόδια της, η αμυντική γραμμή δεν ακολουθούσε, άφηνε αποστάσεις με την υπόλοιπη ομάδα και όταν χανόταν η μπάλα, ήταν ευάλωτη και δεν υπήρχαν επιστροφές από τους υπόλοιπους παίκτες. Με τον ίδιο πάνω - κάτω τρόπο και χωρίς να χρειάζεται ο Παναθηναϊκός να πάρει ρίσκο και να ανεβάσει περισσότερους παίκτες στην επίθεση, βρήκε τρία γκολ και είχε το δοκάρι του Κλωναρίδη.

Πατάει γερά την περιοχή ο Καλτσάς
Ο Καλτσάς δείχνει πως έχει αίσθηση του γκολ, πατάει περιοχή και τον νιώθει η αντίπαλη άμυνα. Σε αντίθεση με τον Κλωναρίδη, που πρέπει να ξεκινάει από πίσω για να αξιοποιήσει την ταχύτητα του, ο Καλτσάς στέκεται στην αντίπαλη περιοχή. Βρίσκει χώρο δικό του και μπορεί να λειτουργεί σαν επιπλέον φορ. Πρακτικά, ο Παναθηναικός με τον Στραματσόνι κέρδισε ακόμα μία μεταγραφή στο πρόσωπο του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή.

Το γεγονός πως δέχτηκε δύο τέρματα και είχε αμυντικά προβλήματα, σε έναν αγώνα που δεν χρειαζόταν να ανεβάσει πολλούς ποδοσφαιριστές, αναδεικνύει το μέγεθος του ανασταλτικού προβλήματος. Το κέντρο του Παναθηναϊκού δεν ήταν σκληρό, άφηνε μέτρα στους αντιπάλους του για να αναπτυχθούν και αν ο Παράσχος δεν είχε κάνει το λάθος να κρατήσει στον πάγκο για 57 λεπτά τον Μιλούνοβιτς, δύσκολα θα γλίτωνε!

Όπως έγραψα και στο προηγούμενο κείμενο, ο Στραματσόνι τον κάνει ελκυστικό, πιο παραγωγικό, αλλά η εμμονή στην τριάδα με Ζέκα εξάρι, Έσιεν εσωτερικό, λίγο μπροστά τους τον Αμπέντ και τον Πράνιτς αριστερά, δίνει πολλά μέτρα στον αντίπαλο για να φτιάξει παιχνίδι και να απειλήσει. Υπάρχει βελτίωση επιθετικά, αμυντικά όμως το πλάνο χωλαίνει.

Πετάει το 2016!
Στους Ζωσιμάδες, ο Ολυμπιακός συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα. Το 2016 είναι άλλη ομάδα. Ο Σίλβα φρέσκαρε τους παίκτες του, δίνοντας μεγάλη άδεια στις γιορτές. Το γεγονός πως δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, τους έδωσε τη δυνατότητα να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους στα εγχώρια παιχνίδια και να έχουν ενέργεια. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την άθλια εικόνα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ο Ολυμπιακός είναι φρέσκος και τρέχει. Στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Αστέρα έκαναν σαν δίδυμο το καλύτερο παιχνίδι τους οι Πάρντο-Ντουρμάζ. Εκμεταλλεύονταν τον χώρο, πέρναγαν τον παίκτη τους, δημιουργούσαν. Στέκομαι στο παιχνίδι με τον Αστέρα γιατί το γεγονός πως ο Ολυμπιακός πήρε δημιουργία από τους εξτρεμ, του επέτρεψε να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται και αλλιώς, δεν είναι εύκολο να είσαι θεαματικός απέναντι σε ομάδες που αμύνονται με πολυπρόσωπη άμυνα χωρίς να μπορείς να την ανοίξεις από τα πλάγια.

Στους Ζωσιμάδες έκανε όργια ο Φορτούνης! Ήταν εντυπωσιακός. Βέβαια, δεν λειτούργησε καθόλου καλά ο ΠΑΣ, δεν υπήρχαν καλύψεις στις πλευρές, με αποτέλεσμα ο φορμαρισμένος Ντουρμάζ να βρίσκει εύκολα διαδρόμους και να τροφοδοτείται με μεγάλη συχνότητα.

Μεγάλωσε το ρόστερ του ο Σίλβα
Δεν χωρά άλλη κριτική ο αγώνας στους Ζωσιμάδες. Πρέπει να αποδεχτούμε πως στο φετινό πρωτάθλημα υπάρχουν πολλές ομάδες που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο και ειδικά ο Ολυμπιακός, αν πατήσει γκάζι, μπορεί να κερδίσει χωρίς να πιεστεί ή να χρειαστεί να κάνει τίποτα παραπάνω από τα προφανή.

Επειδή έρχονται τα ντέρμπι και οι ημιτελικοί κυπέλλου, μα πάνω από όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο Σίλβα πρέπει να καταλάβει πως ωφέλησε την ομάδα του το γεγονός ότι μεγάλωσε το rotation του και έδωσε ευκαιρίες σε περισσότερους παίκτες. Δεν υπάρχει λόγος να μην κρατά φρέσκους τους παίκτες του για τα σημαντικά παιχνίδια. Υπάρχουν πολλοί αγώνες στο πρωτάθλημα που μπορεί ο Ολυμπιακός να τους κερδίσει εύκολα, χωρίς να κουράσει τους βασικούς ποδοσφαιριστές και μέσα από αυτήν την διαδικασία να κερδίσει παίκτες.

Πηγή: contra.gr