Τέσσερα πράγματα που μου αφήνει το ΓΙΟΥΡΟ…

Στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις, το ΓΙΟΥΡΟ το παίρνουν χώρες του Νότου: η Ελλάδα, η Ισπανία (δύο φορές) κι η Πορτογαλία! Για να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό να συμβαδίζει το ποδόσφαιρο με την οικονομία…

Το 2028 αναμένουμε την επόμενη βόμβα στο ΓΙΟΥΡΟ! Κάθε 12 χρόνια γίνεται μπαμ με μία τεράστια έκπληξη. Το 1992 την έκανε η Δανία, το 2004 την έκανε η Ελλάδα και το 2016 την έκανε η Πορτογαλία!

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του ΓΙΟΥΡΟ της Γαλλίας ήταν ένα: καμία εθνική ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει δύο συνεχόμενα ντέρμπι! Η Ιταλία κέρδισε την Ισπανία, αλλά αμέσως μετά έχασε από τη Γερμανία, που με τη σειρά της στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Γαλλία, που αμέσως μετά ηττήθηκε από την Πορτογαλία! Για να αποδειχθεί πανηγυρικά πόσο δύσκολο είναι να κερδίσεις δύο σερί μεγάλα παιχνίδια. Η νίκη στο πρώτο από τα δύο, σου έχει ρουφήξει τις δυνάμεις…

Υπάρχει ομοιότητα του θριάμβου της Πορτογαλίας με το θρίαμβο της Ελλάδας το 2004. Όμως, υπάρχει και μία μεγάλη διαφορά: η Ελλάδα τότε για να φτάσει στον τελικό και να κερδίσει τη διοργανώτρια Πορτογαλία (1-0) είχε παίξει με ολόκληρη Ισπανία (είχε φέρει 1-1) και με ολόκληρη Γαλλία (είχε κερδίσει με 1-0). Αντίθετα τώρα οι Πορτογάλοι έφτασαν στον τελικό χωρίς να παίξουν με καμία μεγάλη δύναμη. Διαδοχικά έπαιξαν με Ισλανδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία, Πολωνία και Ουαλία. Και σε κανονική διάρκεια αγώνα κέρδισε μόνο τους Ουαλούς! Συγνώμη, δηλαδή, αν είχε φάρδος, που είχε, η Ελλάδα το 2004, τότε αυτό που είχε η Πορτογαλία φέτος, πως ονομάζεται;…

Και κάτι τελευταίο, επειδή ακούγονται πολλά για Καρέλλη και Νότιγχαμ, με συνειρμούς ότι μετά θα τον πάρει ο Ολυμπιακός κλπ, κλπ: καμία απολύτως συζήτηση δεν έχει κάνει η Νότιγχαμ με τον Καρέλλη, μέχρι και σήμερα. Μα απολύτως.

Πηγή: gazzetta.gr