Η είδηση ότι ο Στίβεν Τζέραρντ αποσύρεται από την ενεργό δράση δεν ήχησε και τόσο ευχάριστα στα αφτιά των ποδοσφαιρόφιλων. Ειδικά στα ώτα των ρομαντικών, οι οποίοι είδαν έναν από τους τελευταίους μεγάλους ποδοσφαιρικούς ηγέτες που συνέδεαν το παλαιό με το σύγχρονο ποδόσφαιρο να κρεμούνε τα παπούτσια τους σε ηλικία των 36 έτών. Πόσοι ακόμα να υπάρχουν; Ο Μπουφόν που είναι ακόμα παλαιότερος και δεν λέει να βγάλει τα γάντια του, ο Κασίγιας, ο Τέρι. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι.


Ο Τζέραρντ αποτελεί σύμβολο και ποδοσφαιρικό πρότυπο για τα νέα παιδιά που πλέον επηρεάζονται από διαφορετικά στερεότυπα στο άθλημα. Δεν ξέρουμε αν θα ξαναδούμε παίκτες τόσο αναγνωρίσιμοι που να μπορούν να παίξουν σε τόσες πολλές θέσεις. Η θέση του ήταν αμυντικός μέσος, αλλά τον έχουμε δει, ανάλογα τις περιστάσεις ενός αγώνα, δεξί μπακ, εξτρέμ,ακόμα και ως κρυφό επιθετικό. Ήταν ένα σωστό πολυεργαλείο, όπως τον προσφωνούσε ο Ράφα Μπενίτεθ, με αδιαμφισβήτητη ποδοσφαιρική αξία. Στην Ελλάδα για παράδειγμα είχαμε πολυεργαλείο, τον Κατσουράνη, αλλά στο τέλος της καριέρας του φροντίσαμε να τον στολίσουμε με ποικίλους χαρακτηρισμούς.

Τί θα θυμόμαστε λοιπόν από τον παλιό αρχηγό της Λίβερπουλ;

- Πήρε φανέλα βασικού στο... σπίτι του την περίοδο 2000-2001, τη χρονιά που οι “κόκκινοι” του Μέσερσαϊτ κατέκτησαν το Κύπελλο UEFA. Έχετε δει πολλούς 20χρονους τώρα τελευταία να παίζουν σε τέτοιο επίπεδo;

- Έγινε αρχηγός στα 23 του χρόνια, διαδεχόμενος τον Χύπια, καθώς ο Ουγιέ είχε αντιληφθεί τα ηγετικά του χαρακτηριστικά.

- Απέρριψε πρόταση της Τσέλσι ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών τη σεζόν 2003-2004.

- Οι... αντι-Ολυμπιακοί δεν ξεχνούν το γκολ στους Πειραιώτες, στο πρώτο του τέρμα μετά τον τραυματισμό του στο ματς με τη Γιουνάιτεντ (τον Σεπτέμβρη του 2004) που τον κράτησε εκτός μέχρι τελη Νοεμβρίου. Το σκορ ήταν 2-1 στο Άνφιλντ και η Λίβερπουλ χρειαζόταν διαφορά δύο τερμάτων για να προκριθεί. Ο Τζέραρντ κεραυνοβόλησε με το δεξί τον Νικοπολίδη με την μπάλα να καρφώνεται στην αριστερή γωνία του Έλληνα τερματοφύλακα. Ο πανηγυρισμός του “Στίβι Τζι” ήταν μνημειώδης και αργότερα σε δηλώσεις του δικαιολογήθηκε για την αντίδρασή του, λέγοντας, ότι πέτυχε ίσως το καλύτερο και πιο σημαντικό τέρμα της καριέρας του.

- Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάιο του 2005 και την επική ανατροπή, η οποία έφερε τη σφραγίδα του;

- Στην καριέρα του δεν του έλειψε σχεδόν τίποτα! Κέρδισε δύο Κύπελλα Αγγλίας, τρία Λιγκ Καπ, ένα Κύπελλο UEFA, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ. Μόνο έναν τίτλο δεν κατέκτησε ποτέ!

Και όμως, ο Στίβεν Τζέραρντ, αυτή η μεγάλη μορφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν σήκωσε ποτέ πρωτάθλημα Αγγλίας με την αγαπημένη του Λίβερπουλ. Ίσως αυτή η έλλειψη από την τροπαιοθήκη του να αποτελεί μία μέγιστη απάντηση των οπαδών του Ολυμπιακού προς όσους φιλάθλους αντιπάλων ομάδων αμφισβητούν την καθαρότητα της κυριαρχίας του.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χλευάζουν ποδοσφαιριστές που πήραν τίτλο με τους “ερυθρόλευκους”, (για παράδειγμα... Ανατολάκης, Αμανατίδης, Πασσαλής) και δεν έχουν πανηγυρίσει πρωτάθλημα προσωπικότητες όπως Νικολαΐδης, Λυμπερόπουλος, Δέλλας. Η περίπτωση του Άγγλου δικαιώνει λοιπόν τους Ολυμπιακούς που μπορούν να επιχειρηματολογούν λέγοντας, ότι συμβαίνουν και αυτά στο ποδόσφαιρο...