Την βούληση του δήμου για την δημιουργία του γηπέδου της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια, στον ιστορικό χώρο που αυτό βρισκόταν πριν γκρεμιστεί, αλλά και τις απαραίτητες πέντε προυποθέσεις για τη μεγαλύτερη προστασία της πόλης, υπογράμμισε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Άρης Βασιλόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αφορμή της συζήτησης η ανάπλαση που θα χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου η Περιφέρεια Αττικής διαθέτοντας 800 χιλιάδες ευρώ, με βάση την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Άρης Βασιλόπουλος. Άρης Βασιλόπουλος.
«Η αρμοδιότητα για το γήπεδο της ΑΕΚ δεν είναι του δήμου, αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας. Εάν με ρωτάτε σε πιο στάδιο βρίσκεται, θα σας πω αυτό που όλοι γνωρίζουν. Ότι δηλαδή η «δικέφαλος» έχει καταθέσει το φάκελο προκειμένου να λάβει αδειοδότηση,» είπε ο Αρης Βασιλόπουλος.
«Ο δήμος από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει σαφείς θέσεις υπέρ της ανέγερσης του γηπέδου στον χώρο που ιστορικά βρισκόταν το γήπεδο της ΑΕΚ και την ίδια στιγμή, προκειμένου να γίνει αυτό για την μεγαλύτερη δυνατή προστασία της πόλης, έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις και το έχουμε κάνει με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα παρόλο που έχουμε συκοφαντηθεί και συνεχίζουμε να συκοφαντούμαστε» γύρω από αυτές τις θέσεις. Ο δήμος λοιπόν τι λέει; Λέει ότι το γήπεδο πρέπει, να γίνει στο χώρο που ιστορικά βρισκόταν και από εκεί και πέρα η πρώτη διαφωνία που είχαμε ήταν η εξής: εμείς δεν θέλαμε να αφαιρεθεί τμήμα δασικής έκτασης για την δημιουργία του νέου γηπέδου, γι? αυτό κιόλας προσφύγαμε στο ΣτΕ,» συνέχισε ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
«Από εκεί και πέρα ζητάμε κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, ζητήσαμε το νέο σχέδιο του γηπέδου να μειωθεί σε ύψος, προκειμένου να γειτνιάσει ομαλά με το άλσος και τον προσφυγικό συνοικισμό που συνορεύει το οικόπεδο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Και άρα ζητήσαμε από εκεί που τα διπλανά σπίτια είναι 11 μέτρα ύψος και το προηγούμενο γήπεδο είχε ύψος γύρω στα 14 με 15 μέτρα, να ληφθεί υπόψη αυτό, γιατί καταλαβαίνετε πως αλλοιώνεται και η φυσιογνωμία και η γειτνίαση με τον προσφυγικό συνοικισμό. Αρα το πρώτο ήταν το θέμα του ύψους.
Το δεύτερον, είναι να υπάρξουν αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας για το γειτνιάζον άλσος.
Το τρίτο είναι να υπάρξουν κυκλοφοριακά μέτρα, παρεμβάσεις και ρυθμίσεις για την ίδια την ομαλή λειτουργία της πόλης, γιατί καταλαβαίνετε και το έχουμε στην πόλη, πως κάθε φορά που υπήρχε λειτουργεία του γηπέδου σε αγώνα, υπήρχε μία μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Το τέταρτο, που είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι οι χώροι στάθμευσης. Κοιτάξτε εδώ έχουμε μία κατά παρέκκλιση της γενικής ισχύουσας νομοθεσίας. Το νέο γήπεδο προβλέπει μόνο 180 θέσεις στάθμευσης, ενώ με βάση την γενική νομοθεσία θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 3.000 θέσεις. Αρα ζητάμε επαρκείς θέσεις στάθμευσεις, προκειμένου ώστε όλος αυτός ο κόσμος που θα φιλοξενείται στο γήπεδο να μπορεί να παρκάρει με μία τάξη τα αυτοκίνητά του μέσα στην πόλη και όχι άναρχα, όπως και γινόταν και θα γίνεται. Αρα το τέταρτο σημείο μας ήταν αυτό.
Πέμπτο και πολύ σοβαρό είναι η ίδια η ερασιτεχνική ΑΕΚ., παρόλο που το προηγούμενο ήταν στάδιο στο νέο γήπεδο προβλέπεται να στεγαστεί μόνο η ποδοσφαιρική ομάδα. Και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες παιδιά της πόλης, τα οποία παλιότερα, πηγαίναν και ήταν αιμοδότες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, πλέον δεν θα μπορούν να αθληθούν και γι αυτό ζητάμε να ληφθεί πρόνοια για την στέγαση των τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Αυτά είναι που ζητάμε και από εκεί και πέρα έχουμε καταθέσει ένα επίσημο αίτημα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Αλσος να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου, προκειμένου ο δήμος που είναι αυτός που το συντηρεί και το φροντίζει να είναι αυτός που μπορεί να έχει και την ιδιοκτησία του και άρα με ένα τρόπο να μπορέσουμε να το προστατεύσουμε από μελλοντικές επεμβάσεις».