Αναλυτικά το αφιέρωμα της "Mundo Deportivo":

"Εκτός από την Βιγιαρεάλ, ο Βαλβέρδε έχει αναδειχθεί νικητής σε όλες τις ομάδες που έχει αναλάβει στην καριέρα του, όμως μόνο σε μία είχε φιλοδοξίες να κερδίσει το πρωτάθλημα. Κάτι που το έκανε, τρεις φορές σε τρεις απόπειρες. Ήταν στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό, όπου κατάφερε αυτό που τώρα θα του ζητηθεί και από την Μπαρτσελόνα. Στον Πειραιά ένιωσε κάτι παρόμοιο όσον αφορά το τι σημαίνει να ηγείσαι ενός μεγάλου κλαμπ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Ρεάλ Μαδρίτης, υπάρχει όμως Παναθηναϊκός, με τον οποίον υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα σε ένα παθιασμένο περιβάλλον, με καθημερινή πίεση και παρακολούθηση από τα Media παρόμοια με αυτή που υπάρχει στο ισπανικό πρωτάθλημα ανάμεσα σε Μπάρτσα και Ρεάλ.

Όταν ο Βαλβέρδε έφυγε από την Εσπανιόλ για την πρώτη του εμπειρία στο εξωτερικό, ο Πεπ Σεγούρα, που σήμερα είναι επίσης στην Μπάρτσα, τον πρότεινε για τον πάγκο που άφησε ο ίδιος στον Ολυμπιακό. Αφού έμεινε μαζί του μερικές εβδομάδες στην Ελλάδα, στη συνέχεια ο Βαλβέρδε έμεινε μόνος του και οι πολύ καλές αναμνήσεις που άφησε στον Ολυμπιακό αποδεικνύονται από την παρουσία ελληνικών ΜΜΕ στην παρουσίασή του ως τεχνικού της Μπάρτσα. ''Από τώρα και στο εξής, πολλοί Έλληνες θα είναι και οπαδοί της Μπάρτσα'', του είπε ένας Έλληνας δημοσιογράφος την Πέμπτη στο "Καμπ Νου". Ποιο ήταν όμως το μυστικό της επιτυχίας του; Γιατί τον εκτιμούν τόσο πολύ εκεί;

Ο Βαλβέρδε βρέθηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους στον Ολυμπιακό. ''Νόμιζα ότι θα ερχόμουν για λίγο καιρό και τελικά έμεινα τρία χρόνια'', είπε ο νέος τεχνικός της Μπάρτσα. Την σεζόν 2008-09 κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο, το δεύτερο μετά από ισοπαλία 4-4 και 34 πέναλτι στον τελικό με την ΑΕΚ. Στη συνέχεια, μετά από την μόνη κακή σελίδα της καριέρας του με την Βιγιαρεάλ, επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010 για να πάρει άλλα δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Όμως Η λατρεία που νιώθει ο Ολυμπιακός για τον Βαλβέρδε, από την ηγεσία μέχρι τον τελευταίο οπαδό του, δεν μετριέται μόνο με τους τίτλους.

Στην πραγματικότητα, ο Μίτσελ, νυν προπονητής της Μάλαγα, κέρδισε επίσης δύο πρωταθλήματα, αλλά απολύθηκε από την θέση που κληρονόμησε από τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, τώρα τεχνικό - θαύμα της πρωταθλήτριας Γαλλίας, Μονακό, ο οποίος είχε επίσης απολυθεί από την ομάδα του Πειραιά παρ' όλο που ήταν πρώτος στην βαθμολογία με 10 πόντους διαφορά. Αυτό αποδεικνύει το μέγεθος των απαιτήσεων του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις. Ο Μίτσελ, από τις πρώτες ώρες του στον Ολυμπιακ,ό είχε καταλάβει τι σήμαινε να αναλαμβάνει την ομάδα μετά τον Βαλβέρδε. ''Είναι μεγάλη πρόκληση να προσπαθήσω να γίνω μεγαλύτερος από τον Βαλβέρδε, αν και ξέρω ότι στο μόνο που είμαι μεγαλύτερος του είναι το ύψος'', είχε αστειευτεί προφητικά. Το 2015, ο Μίτσελ υπέστη μια αρκετά πιο ψυχρή απομάκρυνση σε σχέση με τον Βαλβέρδε παρότι η ομάδα ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Το 2015 ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος του συλλόγου από το 2010 και νέος ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, την οποία θα προσπαθήσει να επαναφέρει στις παλιές της δόξες, αφιέρωσε έναν πανηγυρικό λόγο σε αυτόν, αντάξιο ενούς θρύλου. ''Ο Βαλβέρδε είναι πάνω απ' όλα ένας φίλος. Με αυτόν παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο όπως παραδέχονται όλοι, ανεβάσαμε το πρεστίζ της Ελλάδας στην Ευρώπη και κάναμε την ομάδα να λειτουργεί σαν οικογένεια. Ο Ερνέστο με την παρουσία του στην Ελλάδα ανέβασε το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πόρτα του Ολυμπιακού θα είναι πάντα ανοικτή για αυτόν''. Κάποτε, σε ένα άρθρο του στην El Pais, ο Βαλβέρδε είχε εξηγήσει το πώς βλέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο: ''Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο παίζεται ή με πάθος ή χωρίς. Δεν υπάρχει μέσος δρόμος''. Είναι στο DNA του. Το ίδιο θα συμβεί και με την Μπαρτσελόνα".