Η ΑΕΚ ξεκίνησε την Τρίτη την καλοκαιρινή της προετοιμασία, το παζλ όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, μετά τις προσθήκες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Απομένουν μερικές ακόμα προσθήκες σε θέσεις κλειδά και σίγουρα κάποιες περιπτώσεις, για τις οποίες η ομάδα του Δικέφαλου αετου χρειάζεται, να κάνει ειδική διαχείριση. Το sportdog.gr ζήτησε από έναν γνωστό Ενωσίτη δημοσιογράφο να σχολιάσει το σχεδιασμό των «κιτρινόμαυρων».

Ο λόγος για τον συμπαρουσιαστή της εκπομπής της ΕΡΤ, «Δέκα στην Ενημέρωση», Νίκο Αγγελίδη, ο οποίος είναι πασίγνωστος στα «κιτρινόμαυρα» οπαδικά στέκια για τα ενωσίτικα αισθήματα που τρέφει. Ο ίδιος μάλιστα έπαιξε το δικό του ρόλο στην ιστορία του γηπέδου, όταν πριν από μερικούς μήνες φλοξένησε στην εκπομπή του τον δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας μαζί με τον project manager της «Αγιά Σοφιάς». Εκεί, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος εξέθεσε στον τηλεοπτικό αέρα τον Άρη Βασιλόπουλο. Ο τελευταίος έδειξε δημοσίως, ότι δεν προτίθεται να αλλάξει στάση απέναντι στο σχέδιο της Ένωσης, η οποία εν τέλει παρέκαμψε την τοπική αρχή και προχώησε για την έγκριση των υψομετρικών μέσω του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις ελληνικές προσθήκες της ΑΕΚ, αλλά και τον Λιβάγια. «Τρελούς θέλουμε στην ΑΕΚ», δήλωσε συγκεκριμένα για τον Κροάτη φορ. Οι λύσεις όμως που προσπαθεί η ομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις τον προβληματίζούν, όπως και τον περισσότερο κόσμο της ομάδας. «Η ΑΕΚ για να μπορέσει να στοχεύσει ψηλά πρέπει να κάνει και αντάξιες μεταγραφές. Δεν είναι εύκολο, να ανταγωνιστείς τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που ανεβαίνει», τονίζει και υποστηρίζει, ότι ο Χιμένεθ έχει μετρημένες δυνατότητες, τουλάχιστον μπορεί να κρατήσει την ομάδα όρθια. Παράλληλα χαρακτήρισε την υπόθεση Σκόκο ξαναζεσταμένο φαγητό, αποκάλυψε την πληροφόρηση που έχει για το θέμα του γηπέδου και στο τέλος μας έδωσε μία ιδέα για το περιεχόμενο του βιβλίου του, που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες, με τίτλο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου».

Γιατί πιστεύεις, ότι άργησε η επισημοποίηση της ανανέωσης του συμβολαίου του Μανόλο Χιμένεθ με την ΑΕΚ;

«Ήταν μία κίνηση τακτικής από την πλευρά της ΑΕΚ. Το θέμα είναι να μπορέσει, να εδραιωθεί στη θέση του προπονητή της Ένωσης. Γιατί οι δυνατότητες του Χιμένεθ είναι μετρημένες. Είναι γνωστό αυτό».

Δηλαδή δεν πιστεύεις, ότι με το κατάλληλο υλικό μπορεί να κάνει κάτι καλό τη νέα χρονιά με την ΑΕΚ;

«Όχι δεν το πιστεύω. Δεν είναι προπονητής που μπορεί να δουλέψει με πολύ καλό υλικό και να κάνει τη διαφορά. Αλλά θεωρώ, ότι είναι ένας τεχνικός που με μέτριο υλικό μπορεί να κρατήσει την ομάδα όρθια».

Οι μέχρι στιγμής μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ πως σου φαίνονται; Έχουν ανακοινωθεί Τσιντώτας-Γιακουμάκης που ήταν έτσι και αλλιώς κλεισμένοι, ήρθαν Λόπες, Κλωναρίδης, Λιβάγια και αναμένονται οι Τσόσιτς και Τραούστασον.

«Θεωρώ εξαιρετικές τις κινήσεις με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και είναι πολύ σημαντικό η ομάδα να ενισχυθεί με παίκτες, οι οποίοι θα είναι γηγενείς και θα γνωρίζουν την πραγματικότητα της ΑΕΚ. Ο Λιβάγια είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Τέτοιους τρελούς θέλουμε στην ΑΕΚ, να κάνουν... μάγια. Για τις περιπτώσεις των Τσόσιτς και Τραούστασον δεν έχω γνώμη».

Ποιος πρέπει να είναι ο χειρισμός στην υπόθεση Ντίντακ;

«Η υπόθεση του Ισπανού έσκασε λίγο απότομα στην ΑΕΚ. Δεν την περίμενε κανένας. Η Ένωση κοιτάζει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ο ποδοσφαιριστής το μέλλον του. Δεν νομίζω, ότι αποτελούσε πολυτέλεια για την ομάδα ο Ντίντακ. Ας μείνουμε σε αυτό».

Μπορεί να χτυπήσει η ΑΕΚ υψηλούς στόχους τη χρονιά που έρχεται;

«Η ΑΕΚ για να μπορέσει να στοχεύσει ψηλά πρέπει να κάνει και αντάξιες μεταγραφές. Δεν είναι εύκολο, να ανταγωνιστείς τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που ανεβαίνει. Θέλει καλές και δυνατές μεταγραφές. Χρειάζεται και αξιοποίηση των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ με σκοπό να δούμε από αυτούς κάτι καλύτερο από πέρσι. Για παράδειγμα να δούμε καλύτερη εικόνα από παίκτες που υπολογίζαμε περισσότερα από αυτούς, όπως ο Μπακασέτας. Να δούμε τον Γαλανόπουλο, να παίρνει περισσότερες συμμετοχές, όπως και τα παιδιά που βλέπουμε, ότι συμπεριλήφθησαν στην αποστολή, όπως ο Βλαχομήτρος. Εγώ πιστεύω πολύ στον Άνταμ Τζανετόπουλο. Πιστεύω πολύ στους Έλληνες παίκτες, χωρίς αυτό να αποτελεί εθνικιστική κορώνα. Είναι πολύ σημαντικό να βγαίνουν στο γήπεδο Έλληνες που έχουν γνώση για το βάρος της φανέλας».

Έχει χυθεί πολύ μελάνι πολύ μελάνι για τις περιπτώσεις του Σέρχιο Αραούχο και του Νάτσο Σκόκο. Ποια είναι η άποψή σου για τα δύο αυτά ζητήματα;

«Για τον Αραούχο θα περιμένουμε, να δούμε, αν θα συμμετάσχει στην προετοιμασία της Λας Πάλμας και αν συμπεριληφθεί στα αγωνιστικά της πλάνα. Αν δεν υπολογίζεται, τότε η ΑΕΚ θα κινηθεί για εκ νέου δανεισμό. Δεν νομίζω, ότι με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα ο Αραούχο μπορεί να αγοραστεί. Είναι παίκτης διαφορετικής κλάσης που είναι μακριά από τα βαλάντια της σημερινής ΑΕΚ. Αλλά η ΑΕΚ θα επιμείνει. Ο Σκόκο είναι ένα σίριαλ που κυρίως έχει δημιουργηθεί δημοσιογραφικά. Χρειάζονται πολλά λεφτά και να έρθει. Εγώ δεν τρελαίνομαι να έρθει. Θέλουμε νέα πράγματα στην ΑΕΚ. Αν είναι να τρώμε ξαναζεσταμένο φαγητό, να φέρουμε πίσω τον Μπλάνκο, να φέρουμε και τον Σάχα και να χάσουμε ξανά 4-0 από τον Ολυμπιακό Βόλου».

Είναι λύση να έρχονται παίκτες με τη μορφή δανεισμού; Γιατί ο κόσμος της ΑΕΚ έχει ξεκινήσει και προβληματίζεται...

«Δεν είναι λύση αυτό για να χτιστεί μία ομάδα. Η ουσία είναι, ότι δεν μπορείς να φτιάξεις μία ομάδα με προοπτική και μέλλον με αυτόν τον τρόπο. Γι'αυτό μιλάω για τους Έλληνες παίκτες, συνέχεια. Οι ξένοι παίκτες θα έρθουν, θα πάρουν ένα κομμάτι δόξας, όπως πήρε με το σπαθί του ο Αραούχο και μετά φεύγουν».

Στην ενωσίτικη ιστοσελίδα που ηγείσαι γίνονται πολλές φορές αναφορές στις συνέπειες της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου. Ποιο πιστεύεις, ότι είναι το ιδανικό μοντέλο για το ποδόσφαιρο;

«Ιδεολογικά πιστεύω, ότι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη καταστροφή και ουσιαστικά έχει απομονώσει την ουσία και το συναίσθημα προς το ποδόσφαιρο. Όταν βλέπεις, ότι κάτι είναι τόσο εμπορευματοποιημένο και τόσο τυπικό, ότι είναι μία αγορά εργασίας, έρχεται ένας παίκτης και έπειτα φεύγει, χάνεται και το συναίσθημα που νιώθει ο φίλαθλος. Ήταν πολύ πιο ωραία σίγουρα τα πράγματα παλαιότερα που ήταν τα δεδομένα διαφορετικά. Αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να είμαστε ουτοπιστές και να πιστεύουμε, ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει δουλειά. Νομίζω, ότι αν πιστέψουμε στις μέρες που δεν υπήρχε τόσο μεγάλη εμπορική αξία στο ποδόσφαιρο και κυριαρχούσε η αγωνιστική αξία, θα αρέσει περισσότερο στον κόσμο. Συνεχίζω να θεωρώ, ότι είναι κάτι εφικτό. Χρειάζονται δυνατά βήματα και σταθερά».

Είσαι ο άνθρωπος που έβγαλες για πρώτη (και μοναδική) φορά, στη... σέντρα, μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής που συμπαρουσιάζεις, τις δύο πλευρές που αντικρούονται στο θέμα του γηπέδου. Από τη μία τον δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρη Βασιλόπουλο και από την άλλη τον project manager του έργου, Δημήτρη Ανδριόπουλο. Η κοινή τους συνέντευξη πέτυχε τον στόχο που είχες θέσει;

«Δεν θέλω να πούμε πολλά για το τί κατάφερε να πετύχει, αλλά νομίζω, ότι φανέρωσε κάποια δεδομένα που ισχύουν και από τις δύο πλευρές. Ο σκοπός της συνέντευξης και προσωπικός μου, ήταν να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Δήμο και να μπορέσει με ήπιους τόνους, να συνεχιστεί η προσπάθεια για να χτιστεί το γήπεδο της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Νομίζω, ότι φανερώθηκαν οι σκοποί της κάθε πλευράς και από εκεί και πέρα η πορεία θα δείξει, τι θα ακολουθήσει. Σίγουρα δεν υπάρχει, από τότε και μετά, έντονη διάθεση αντιπαράθεσης. Έχουν πέσει οι τόνοι αρκετά».

Ποια είναι η ενημέρωσή σου για την οικοδομική άδεια; Θα υπάρξει καθυστέρηση μετά τη μήνυση που κατατέθηκε κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, καθώς και των διοικούντων την εταιρία “Δικέφαλος 1924” Κατασκευαστική ΑΕ;

«Η δική μου η πληροφόρηση έλεγε, ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου θα έχουν τελειώσει τα πάντα. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι ή αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά . Δεν έχει νόημα όμως να σχολιάζουμε κάθε κίνηση που γίνεται κατά του γηπέδου. Είναι δεδομένο, ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι και φιλαδελφειωτών και ανθρώπων που αντιτίθενται στη δημιουργία του γηπέδου της ΑΕΚ, το οποίο θα το δούμε στην πορεία πολύ έντονα. Η πληροφόρηση όμως που έχουμε (και) από πολιτικής πλευράς είναι, ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μηνός θα έχει διαμορφωθεί και δρομολογηθεί το θέμα. Αν δεν γίνει τώρα, οπωσδήποτε αρχίζουν και πιέζουν πάρα πολύ τα περιθώρια με αποτέλεσμα να απογοητεύεται ο κόσμος της ΑΕΚ που ακούει ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για το γήπεδο και δεν βλεπει, να γίνεται. Θεωρώ, ότι ο κόσμος της ΑΕΚ έχει θέσει ένα deadline για το θέμα του γηπέδου, με βάση όσα έχει ακούσει από επίσημα χείλη, μέχρι το καλοκαίρι».

Αγαπάς πολύ τη ρομαντική πλευρά του αθλητισμού. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που φέρει την υπογραφή σου, με τίτλο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου», το οποίο αποτελεί μια λεπτομερή καταγραφή όλων των αθλητικών σωματείων που ονομάζονται ΑΕΚ ή φέρουν ως έμβλημά τους τον δικέφαλο αετό. Πες μας δύο λόγια για αυτή τη δουλειά...

«Η ιστορία της ΑΕΚ είναι από μόνη της ρομαντική. Έχει να κάνει με το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και έχει μέσα της πολύ συναίσθημα, αγωνία, πάθος, αγάπη και μάχη για την επιβίωση. Αυτό μεταφέρεται όχι μόνο μέσα από την ΑΕΚ, όπως την γνωρίσαμε το 1924, αλλά και από άλλες, μικρότερες ΑΕΚ που προσπάθησαν και μπόρεσαν να στεριώσουν σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, θυμίζοντας αυτήν τη μεγάλη ιδέα και την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το '24. Απλά η ιστορία της ΑΕΚ, μέσα από το βιβλίο, αναδεικνύεται με έναν διαφορετικό τρόπο, κάτι που δεν είχε γραφτεί ποτέ στο παρελθόν. Σημειώνει πόσο μεγάλη είναι σαν ιδέα, στο ευρύ φάσμα της, η ομάδα του Δικέφαλου αετού.

Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος της ΑΕΚ το βιβλίο. Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του βιβλίου είναι απόλυτα ρομαντικό. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα, είναι μη εμπορικό. Θα ήταν ξεκάθαρα πιο πασιάρικο αν αναφερόταν στην ΑΕΚ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπούμε. Είναι όμως κάτι διαφορετικό. Αυτή η διαφορετικότητα είναι μία προέκταση της ιστορίας της ΑΕΚ. Αυτό που έχουμε πει, για τα αχαρτογράφητα νερά της ΑΕΚ είναι το ζητούμενο που θέλουμε να βρει ο αναγνώστης. Ο τρόπος γραφής είναι πολύ σημαντικός, γιατί περισσότερο παραπέμπει στην ιστορία των σωματείων παρά στα αθλητικά τους επιτεύγματα, τα οποία αναφέρονται φυσικά μέσα στο βιβλίο. Κυριότερο όμως είναι το κομμάτι του δεσμού της ιστορίας της ΑΕΚ με αυτά τα σωματεία».