Πρωταγωνιστής στην επιβλητική νίκη του Παναθηναϊκού με 5-0 επί της ερασιτεχνικής VV GOES αναδείχτηκε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο οποίος σημείωσε δύο γκολ και όπως τόνισε και το sportdog.gr σε σχετικό θέμα, μπήκε στη λίστα των μικρών που έχει ξεχωρίσει ο Γιώργος Δώνης.

Η πορεία του 18χρονου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο μικρός γεννήθηκε στη Βοιωτία, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ιωνικό Αστέρα ( μία ομάδα πρόσφυγα που ήρθε από την Τουρκία στη Θήβα μετά τη μικρασιατική καταστροφή), συνέχισε στο Μουρίκι, στη Λεωφόρο όμως ήρθε προερχόμενος από μία ομάδα ενός ιστορικού μέρους της Βοιωτίας. Στην περίφημη μάχη των Λεύκτρων, το 371 π.Χ. ο στρατηγός Επαμεινώνδας νίκησε τους αήττητους Σπαρτιάτες, τερμάτισε στην Πελοποννησιακή Συμμαχία και χάρισε στους Θηβαίους την ηγεμονική τους θέση στον τότε ελλαδικό χώρο. Η λοξή φάλαγγα, που εφάρμοσε για πρώτη φορά, αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της στρατιωτικής τέχνης και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς κατοπινούς μεγάλους στρατηλάτες.

Στα Λεύκτρα πίνουν ακόμα νερό στο όνομά του, όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του Σταύρου Ρόκα, του ανθρώπου που ήταν τότε πρόεδρος στον τοπικό Επαμεινώνδα, την ομάδα απ' όπου πήρε ο Παναθηναϊκός τον Εμμανουηλίδη.

Ένα ζευγάρι παπούτσια ο... μισθός του

«Όταν ανέλαβα την ομάδα ήταν υπό διάλυση με πολλά οικονομικά προβλήματα. Οπότε ασχολήθηκα να βρω παίκτες που να μην ήθελαν χρήματα και επί το πλείστον πιτσιρικάδες για να χτίσουμε ένα κορμό, να στρώσουμε την ομάδα και να φτιάξουμε τη ραχοκοκκαλιά», λέει αρχικά ο Σταύρος Ρόκας  (δεξιά στη φώτο μαζί με τον διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής του Metropolitan, Στέλιο Ρόκα, ο οποίος ήταν χρηματοδότης της ομάδας) στο sportdog και συνεχίζει: «Είχα ακούσει πληροφορίες για κάποιον Εμμανουηλίδη, ο οποίος έπαιζε τότε στο Μουρίκι. Πήγα, τον παρακολούθησα και μου άρεσε. Τότε ήταν 15 χρονών παιδάκι. Μίλησα με τον πατέρα του. Δεν είναι ντροπή να το πω, με ένα ζευγάρι παπούτσια ήρθε αυτό το παλικάρι και μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Αυτό το ζευγάρι δεν το απαίτησε. Του το έκανα δώρο επειδή προτίμησε την ομάδα μας. Γιατί τον πολιορκούσαν και άλλοι σύλλογοι. Ο πατέρας του εμπιστεύτηκε τον Επαμεινώνδα, επειδή του εγγυήθηκα προσωπικά, ότι θα τον πρόσεχα».

Ο παλιός πρόεδρος του Επαμεινώνδα θυμάται την αφοσίωση που είχε ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού σε αυτό που έκανε. «Το παιδάκι ήρθε, δεν έχανε προπόνηση, ερχόταν πρώτος, έφευγε τελευταίος. Ο πατέρας του ήταν πάντα από κοντά. Ο μικρός άκουγε τον προπονητή ό,τι του έλεγε. Ο Άγγελος Κυριάκου, ο προπονητής που κοούτσαρε τότε την ομάδα, τον έφτασε σε αυτό το επίπεδο και σε αυτό το σημείο. Αυτός τον προώθησε στη θέση που παίζει σήμερα ως δεξί εξτρέμ», αναφέρει.

Τον παρακολουθούσαν από Super League

Όσον αφορά την εξέλιξή του, ο μικρός δεν πήρε αμέσως φανέλα βασικού, πριν πάρει παιχνίδια πάνω του. «Έκανε καλές εμφανίσεις με τη μεικτή Βοιωτίας. Αρχικά τον βάζαμε στο δεύτερο ημίχρονο και συνειδητοποιήσαμε άμεσα, ότι το παιδί έπρεπε να παίζει στη βασική ενδεκάδα. Έτσι ξεκινήσαμε να τον βάζαμε βασικό».

Ο Σταύρος Ρόκας αποκαλύπτει, ότι τον μικρό πολιορκούσαν τέσσερις ομάδες της Super League. «Η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται. Τον ήθελε ο Αστέρας Τρίπολης, ο Λεβαδειακός που είχαν στείλει να τον παρακολουθήσει. Εμένα προσωπικά είχε καλέσει ο Γιώργος Αμανατίδης από τον Ολυμπιακό. Εγώ τους παρέπεμψα στον πατέρα του με τον οποίο θα μίλαγαν. Τελικά ήρθε σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό», αναφέρει.

Η γκολάρα στον τελικό και η υπερηφάνεια των Λεύκτρων

Στο χωριό όπως τονίστηκε και παραπάνω, έχουν όλοι τα καλύτερα να πούνε για τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Και πως να μην έχουν άλλωστε, αφού ο μικρός οδήγησε την ομάδα τους σε μία πολύ μεγάλη επιτυχία. «Αυτό το παιδάκι μας χάρισε το Κύπελλο Βοιωτίας, το οποίο κατακτήσαμε πριν 3 χρόνια. Εμείς σε μπάτζετ ήμασταν στις 18.000 ευρώ και το Δίστομο με το οποίο παίξαμε τελικό (2015-2016) είχε 80.000. Μάλιστα ο Δημήτρης είχε βάλει γκολάρα. Είναι καμάρι για το χωριό μας που πέρασε από τα Λεύκτρα ο Δημήτρης Εμμανουλίδης. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το παιδί μας ανέδειξε», λέει ο Σταύρος Ρόκας και δίνει πάσα Άγγελο Κυριάκου, τον άνθρωπο που δούλεψε με τον παίκτη, προκειμένου να μιλήσει για αυτό το ταλέντο, το οποίο για τη γνώμη του θα αφήσει εποχή.

Όπλο του ο φοβερός ψυχισμός του

«Η πρώτη γνωριμία με τον Δημήτρη ήταν όταν αγωνιζόταν με τον Ιωνικό Αστέρα. Ήταν 13 χρονών. Εκεί τον είδα για πρώτη φορά να παίζει. Τον είχαν βάλει 15 λεπτά. Για μένα ήταν ο μοναδικός παίκτης που έκανε τη διαφορά», θυμάται ο προπονητής, ο οποίος όταν ήταν σε ενεργό δράση έπαιξε με τον ΑΟ Θήβας στη Γ' Εθνικής και συνεχίζει λέγοντας:

«Ήταν εκρηκτικός, γρήγορος και ξεχώριζε παρότι ήταν ο μικρότερος απ' όλους. Αυτά είναι στοιχεία που μπορεί να διακρίνει κανείς από την πρώτη στιγμή. Για μένα το βασικότερο προσόν που έχει ο Δημήτρης, το οποίο ανακάλυψα, όταν τον πήραμε στον Επαμεινώνδα, ήταν ο απίστευτος ψυχισμός του. Στην προπόνηση τον βλέπαμε κάθε μέρα, συναγωνιζόταν φτασμένους παίκτες για την κατηγορία που παίζαμε. Ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Απλά κάποιες στιγμές χρειάστηκε διαχείριση. Ήταν μικρός και τον φόρτωναν με πολλά παιχνίδια. Έπαιζε με τη μικτή Βοιωτίας και επειδή του άρεσε πολύ στον Επαμεινώνδα, επειδή είχε γήπεδο με φυσικό χορτάρι, έδινε πολύ ενέργεια στην προπόνηση, οπότε κάποια στιγμή έπρεπε να διαχειριστούμε την κούρασή του».

Ποιο ήταν το χρονικό σημείο στο οποίο το Τριφύλλι έκρινε ότι πρέπει να αποκτήσει τον παίκτη; «Ο Παναθηναϊκός τον είχε παρακολουθήσει σε 2-3 παιχνίδια. Το παιχνίδι όμως που του έδωσε το εισιτήριο για τη μεταγραφή ήταν στον τελικό Κυπέλλου με το Δίστομο (δείτε βίντεο παρακάτω)», αποκαλύπτει ο Άγγελος Κυριάκου.

«Η ομάδα μας έπαιζε σε όλη την παράταση με δέκα παίκτες απέναντι σε μία ομάδα που ήταν στην Α' κατηγορία τότε (και τώρα Γ' Εθνική). Προηγούμαστε 1-0 και τραυματίζεται το σέντερ φορ, ο καλύτερός μας παίκτης. Θεωρώ εκείνη τη στιγμή, ότι έπρεπε να μπει μέσα ο Δημήτρης. Αυτός έκανε μία απίστευτη προσπάθεια. Ζητά τη μπάλα, κάνει κίνηση προς τον άξονα, κάνει μία φοβερή προσποίηση, περνάει τους τρεις αμυντικούς, ο τερματοφύλακας βγαίνει και ο Δημήτρης κάνει ένα απίστευτο πλασέ πάνω στον βηματισμό του γκολκίπερ και περνάει τη μπάλα από δίπλα. Ο τερματοφύλακας δεν πρόλαβε καν να απλώσει το χέρι του», αναφέρει και επισημαίνει:

«Εμείς θεωρήσαμε ότι έπρεπε να φύγει εκείνη τη στιγμή για κάτι καλύτερο. Πήγε στον Παναθηναϊκό και το πρώτο διάστημα κατέβαινε με τον πατέρα του στην Αθήνα. Κάποια στιγμή κρίθηκε σωστό να μείνει μόνιμα στις Ακαδημίες».

 

Δεν... μάσησε ούτε στο χιόνι

Ο Άγγελος Κυριάκου (φώτο δεξιά) προβλέπει ότι ο Εμμανουηλίδης έχει μέλλον, αρκεί να του δοθεί προσοχή. «Έχει φοβερό χαρακτήρα. Είναι πολύ καλό παιδί και αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο. Νομίζω δεν θα είναι επιτυχία, μόνο, να παίξει στον Παναθηναϊκό. Είναι μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το δείχνει με την Εθνική που παίζει αυτή τη στιγμή. Μαθαίνω, ότι ενδιαφέρονται γι'αυτόν πολλές ευρωπαϊκές ομάδες.

Το θέμα είναι να τον στηρίξουμε για να πολεμήσει περισσότερο. Ο Δημήτρης αν τον στηρίξεις, είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να βγάλει πάρα πολλά πράγματα στο γήπεδο. Το παιδί έπαιζε στην κατηγορία απέναντι σε μεγάλους παίκτες και με τον τσαμπουκά του τους συναγωνιζόταν. Το έχει. Του αρέσει πολύ η προπόνηση. Ήταν πάντα πολύ καλός στα μαθήματα, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν η μπάλα. Θυμάμαι μία μέρα είχε χιονίσει πολύ και αμφινταλαντευόμασταν θα κάναμε προπόνηση. Ο Δημήτρης βγήκε από τους πρώτους μου φώναξε “κόουτς είναι καλά το γήπεδο”, βγήκαμε προπονηθήκαμε και ήταν εκρηκτικός όπως πάντα. Ήταν πολύ δύσκολο να τον μαρκάρεις στο χώρο. Απ' ότι βλέπω έχει δουλέψει πολύ το κορμί του. Με τα προσόντα που έχει μπορεί να δουλέψει περισσότερο και να μάθει περισσότερα πράγματα. Στον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή τον βλέπουν ως έναν παίκτη που πρέπει να επενδύσει πάνω του. Έχει ανάγκη άλλωστε το ελληνικό ποδόσφαιρο εξτρέμ. Έχει έλλειψη».

Εμμανουηλίδης όπως... Γκαλέτι

Ερωτηθείς αν ο παίκτης μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά ως δεύτερο φορ έδωσε ξεκάθαρη απάντηση: «Σε περσινό παιχνίδι με την Εθνική έκανε μία κίνηση μέσα στο γήπεδο, κάνει κοντρόλ με το δεξι, τη φέρνει στο αριστερό και τελειώνει με βολίδα σουτ στη γωνία στην άλλη πλευρά. Απλώς είναι κάποιες κινήσεις που πρέπει να τις μάθει. Αν ο προπονητής δουλεύει το 3-4-3 μπορεί να τον βάλει να τις μάθει. Η Ελλάδα έχουμε αυτή τη δυνατότητα να πειραματιστούμε και να βγάλουμε εξτρέμ. Εδώ στις Ακαδημίες της Ρεάλ σε τέτοιες θέσεις είναι ακόμα χαμηλό το επίπεδο.

Ο Δημήτρης ένας παίκτης που μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα μέσα στο χώρο. Με τη Μπάγερν Μονάχου έπαιξε με τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού (δείτε τον στο βίντεο που ακολουθεί), ντρίπλαρε τους αμυντικούς σε μία φοβερή ατομική προσπάθεια και σκόραρε (το 0-2). Έβαλε και δεύτερο τέρμα μετά από βαθιά μπαλιά. Αυτό δείχνει, ότι μπορεί να παίξει μέσα-έξω. Μπορεί να παίξει ως εξτρέμ και να συγκλίνει στον άξονα.

 

Ο Γκαλέτι που έπαιζε στην Ελλάδα έπαιζε... σούπερ έξω. Είδε ο Λεμονής ότι είναι εκρηκτικός και τον δούλευε ώστε να συγκλίνει και έβαλε ο Αργεντινός 16-17 μπαίνοντας μέσα. Ο Δημήτρης μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά».

«Δεν έχει να ζηλέψει τον Μπαπέ»

Ο προπονητής που πίστεψε τόσο πολύ στο ταλέντο του Εμμανουηλίδη, επιμένει, ότι πρέπει να του δώσουν εμπιστοσύνη, όπως και σε άλλους νεαρούς, ταλαντούχους Έλληνες παίκτες. «Είναι ένα πραγματικό διαμάντι και θα αφήσει εποχή. Δεν έχει να ζηλέψει ούτε αυτούς τους παίκτες που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Γαλλία. Επένδυσαν στον Μπαπέ και έβγαλε αποτελέσματα. Μη νομίζετε ότι η διαφορά είναι τεράστια. Στην Ελλάδα δεν τους βάζουμε αυτούς τους παίκτες. Δεν επενδύουμε πάνω τους. Αυτή τη στιγμή αν έφευγε στο εξωτερικό και έκανε ό,τι ο Τάσος Δώνης που τον πήρε η Γιουβέντους θα αναδεικνύαμε ένα υπέρλαμπρο αστέρι. Χρειάζεται τις ευκαιρίες του. Εκείνος το πιστεύει. Όλα τα συστήματα, κάποια στιγμή καταλήγουν στο ένας εναντίον ενός. Εκεί δείχνεις, αν το έχεις ή όχι. Ο Δημήτρης το έχει. Πρέπει να αναδεικνύονται αυτά τα ταλέντα», κατέληξε ο Άγγελος Κυριάκου.

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι υπάρχει ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του Δημήτρη Εμμανουηλίδη, τόσο από τους ανθρώπους που τον ανέδειξαν, όσο και από αυτούς του Παναθηναϊκού. Ο παίκτης έχει μεγάλες προοπτικές για να γράψει τη δικιά του ιστορία, αρκεί να του δοθούν ευκαιρίες και φυσικά να τις αξιοποιήσει ο ίδιος με τη δουλειά του. Εξάλλου όπως τόνισαν οι άνθρωποι που δούλεψαν μαζί του είναι από τους ποδοσφαιριστές που τα στοιχεία που δείχνουν στην προπόνηση τα βγάζουν και στα παιχνίδια.