Πολλοί κάνουν λόγο για ένα ακατέργαστο «διαμάντι», έναν παίκτη ο οποίος δεν έχει ταβάνι. Είναι ένας σύγχρονος μέσος που μπορεί να αγωνιστεί ως αμυντικό χαφ και ως 8αρι. Ο Χρήστος Ζαφείρης έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το next big thing του νορβηγικού ποδοσφαίρου, με τον νεαρό να βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην μετακίνηση του στο Νησί.

Ο ίδιος κατάλαβε από μικρός ότι είναι κάτι παραπάνω από καλός, φτάνοντας μέχρι και τον Παναθηναϊκό πριν φύγει από την Ελλάδα. Στην Νορβηγία συνέχισε με «σπασμένα» τα φρένα την εξέλιξη του, κάνοντας τις Chelsea και Leicester να τον καλέσουν για δοκιμή στις ακαδημίες τους. Μπορεί ο κορωνοϊός να καθυστέρησε προσωρινά τα σχέδια του, ωστόσο ο ίδιος απέδειξε ότι το μέλλον του ανήκει…

ΜΑ: Πώς ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό σου ταξίδι;

ΧΖ: Από αρκετά μικρή ηλικία ξεκίνησα να παίζω σε μία ακαδημία ποδοσφαίρου στη γειτονιά μου στα Καλύβια Αττικής. Ο πατέρας μου, βλέποντας ότι πραγματικά ήμουν από μικρός αρκετά ταλαντούχος και ότι ξεχώριζα, έψαξε να βρει κάτι πιο ανταγωνιστικό για μένα.

Έτσι λοιπόν με πήγε σε μια πράσινη ακαδημία, όπου προπονητής μου ήταν ο Τάκης Κατσούλης με τον γιο του Γιώργο. Αυτοί με δίδαξαν τα πρώτα βήματα και με βοήθησαν να ξεχωρίσω ποδοσφαιρικά, από εκεί με επέλεξε ο Κ. Καπουράνης και με πήγε στο Παναθηναϊκό στο τελείωμα της χρονιάς με τους 2001. Αν και εγώ είμαι γεννημένος το 2003, συνέχισα την επόμενη με τους 2002, την χρονιά που θα έμπαινε η ηλικία μου τότε μετακομίσαμε στη Νορβηγία.

ΜΑ: Το 2012 μετανάστευσες με την οικογένεια σου στην Νορβηγία, πόσο δύσκολο ήταν αρχικά για εσένα να προσαρμοστείς σε ένα τόσο διαφορετικό περιβάλλον;

ΧΖ: Ήταν δύσκολο, αλλά όχι τόσο για εμένα. Εγώ είχα το ποδόσφαιρο που με βοήθησε να κάνω εύκολα φίλους, ήμουν καλός και τους άρεσε να παίζουν μαζί μου. Έμαθα μέσα σε λίγους μήνες την γλώσσα, είχε τις δυσκολίες του, ωστόσο δεν ήταν το ίδιο δύσκολο για εμένα όσο για τους γονείς μου.

ΜΑ: Πέρασες από αρκετές ομάδες στην Νορβηγία μέχρι να φτάσεις στην Valerenga. Εκεί παρέμεινες για σχεδόν τρία χρόνια, μέχρι να έρθει η μεταγραφή στο Grorud, έναν σύλλογο που θεωρείται «φυτώριο» για νεαρούς ποδοσφαιριστές. Πώς ένιωσες όταν υπέγραψες το πρώτο σου επαγγελματικό συμβόλαιο;

ΧΖ: Ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα, ήξερα ότι ο σύλλογος θα πιστέψει σε εμένα και θα έπαιρνα χρόνο συμμετοχής στην δεύτερη κατηγορία της Νορβηγίας. Περιμένω πώς και πώς αυτή την χρονιά, γιατί σταματήσαμε λόγω του κορωνοϊού όπως όλος ο κόσμος, ωστόσο λένε πως η σεζόν θα ολοκληρωθεί κανονικά πριν τα Χριστούγεννα. Ανυπομονώ πολύ, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για εμένα και μία πολύ καλή ομάδα για νέους παίκτες.

ΜΑ: Λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου ακολούθησε κάτι ακόμα σημαντικότερο για εσένα, καθώς η Leicester σου πρότεινε να δοκιμαστείς στις ακαδημίες της. Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση μόλις το άκουσες;

ΧΖ: Χάρηκα πολύ επειδή η Leicester είναι ένας μεγάλος σύλλογος, νιώθεις ωραία όταν σου δίνεται μία τέτοια ευκαιρία. Ήξερα ότι με παρακολουθούνε ομάδες από το εξωτερικό και περίμενα πολύ καιρό κάτι τέτοιο. Αισθάνεσαι πως η δουλειά που κάνεις ανταποδίδει και πως ο κόπος σου ανταμείβεται.

ΜΑ: Μόλις επέστρεψες στην Νορβηγία ήρθε και η δεύτερη πρόταση, αυτή την φορά από την Chelsea. Φέτος είδαμε την ομάδα να δίνει πολύ χρόνο σε νεαρούς παίκτες, οι οποίοι προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου. Φαντάστηκες τον εαυτό σου εκείνη την στιγμή στην θέση τους;

ΧΖ: Βέβαια, σκέφτεσαι πάντα με αυτό τον τρόπο σε όποια ομάδα και να δοκιμαστείς. Ειδικά με την Chelsea, που έχει τόσο μεγάλες ακαδημίες και έχει προωθήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θέλει όμως πάρα πολύ δουλειά. Ήταν καλό για εμένα να δω πώς είμαι ανάμεσα τους. Στην Αγγλία σε όποια ομάδα και να πας υπάρχει σπουδαίο επίπεδο και μεγάλος ανταγωνισμός.

Κάποιες μέρες στην Chelsea προπονούμασταν στο γυμναστήριο της πρώτης ομάδας και ήταν εκεί κάποιοι παίκτες της πρώτης ομάδας, όπως ο Ruben Loftus-Cheek, ο Tammy Abraham και ο Mason Mount. Έκανα και κάποιες προπονήσεις με τον Billy Gilmour, όταν δεν ήταν με την πρώτη ομάδα. Ήταν ωραίο να προπονείσαι με κάποιον που παίζει στην Premier League και τα πηγαίνει καλά.

ΜΑ: Μετά από αυτές τις δύο εμπειρίες για εσένα ποια ομάδα σου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις;

ΧΖ: Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο η Leicester, γιατί ένιωθες πως ήταν μία οικογένεια. Μετά τις προπονήσεις τρώγαμε στο ίδιο μέρος με την πρώτη ομάδα, ξαφνικά καθόσουν δίπλα από τον Jamie Vardy. Αν το σκεφτείς και έτσι, είναι πιο εύκολο να φτάσεις στην πρώτη ομάδα της Leicester παρά στης Chelsea, λόγω του μεγάλου αριθμού ταλέντων που υπάρχουν εκεί. Πιστεύω ότι η Leicester είναι η καλύτερη επιλογή για εμένα.

ΜΑ: Μετά τα δοκιμαστικά σε Chelsea και Leicester, ποια ήταν η εντύπωση που άφησες στους δύο συλλόγους;

ΧΖ: Η Leicester τόνισε πως ήταν πολύ ευχαριστημένη με εμένα, μου το είπαν οι μάνατζερ και οι προπονητές ότι ήταν ευχαριστημένοι

Όσον αφορά την Chelsea ήταν και εκείνοι ήταν ευχαριστημένοι μαζί μου. Μου πρόσφεραν συμβόλαιο, ωστόσο δεν μπορούσαν να μου εγγυηθούν χρόνο συμμετοχής στην Κ23, γιατί υπήρχαν πολλοί παίκτες στην θέση μου σε μεγαλύτερη ηλικία από εμένα.

Αυτή την στιγμή το σημαντικότερο για εμένα είναι ο χρόνος συμμετοχής για να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα. Το να βρίσκομαι σε μία από τις μεγαλύτερες ακαδημίες του κόσμου, αλλά να μην αγωνίζομαι δεν έχει καμία σημασία. Ένιωθα πως δεν ήταν σωστό να υπογράψω με την Chelsea και για αυτό δεν έγινε.

ΜΑ: Ποιοι είναι οι φετινοί σου στόχοι με το Grorud, εφόσον ξεκινήσει πάλι η αγωνιστική δράση;

ΧΖ: Στόχος μου είναι να καθιερωθώ στην δεύτερη εθνική και να παίξω καλά, δεν θέλω να μπαίνω κάθε τρία ή τέσσερα παιχνίδια. Θέλω να «κλειδώσω» την θέση μου στην ομάδα.

ΜΑ: Πιστεύεις ότι το γεγονός πως βρέθηκες τόσο νωρίς στην Νορβηγία σε βοήθησε να βελτιωθείς ως ποδοσφαιριστής;

ΧΖ: Πιστεύω πως ναι, νομίζω πως δεν θα ήμουν ο ίδιος παίκτης εάν έμενα στην Ελλάδα. Οι προπονητές με τους οποίους έχω δουλέψει εδώ με βοήθησαν αρκετά, νομίζω ότι ήταν η σωστή επιλογή για εμένα.

ΜΑ: Το 2018 αγωνίστηκες για πρώτη φορά με την Κ15 της εθνικής Νορβηγίας και μάλιστα ως αρχηγός, ενώ ένα χρόνο αργότερα με την Κ16. Πόσο σημαντικό ήταν για εσένα να ηγηθείς της ομάδας σου;

ΧΖ: Ήταν το πρώτο μας παιχνίδι στο τουρνουά με την εθνική, δεν γνωριζόμασταν με τους υπόλοιπους παίκτες, ήταν μία καινούργια ομάδα. Μετά από τέσσερις μέρες προπονήσεων ρωτούσαμε μεταξύ μας ποιος λέτε να γίνει αρχηγός. Την μέρα που ανακοίνωσαν πως θα είμαι ο αρχηγός στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Πορτογαλία, ήταν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα, απίστευτο για εμένα.

ΜΑ: Το 2019 αγωνίστηκες για πρώτη φορά και με την Κ16 της εθνικής Ελλάδας, σε έναν αγώνα απέναντι στην Κολομβία. Αισθάνθηκες διαφορετικά στην πρώτη σου συμμετοχή με την Ελλάδα, σε σχέση με αυτή με την Νορβηγία;

ΧΖ: Ήταν λίγο διαφορετικό, και η ομάδα και η αίσθηση. Η Ελλάδα είναι η χώρα καταγωγής των γονιών μου, ένιωθα πολύ περήφανος για αυτό.

ΜΑ: Αυτή την στιγμή η Νορβηγία έχει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές στον κόσμο, όπως ο Erling Haaland, ο Martin Odegaard, ο Sander Berge και ο Alexander Sorloth. Ακόμα και αν απέχεις ακόμα από αυτό το επίπεδο, αποτελεί το ενδεχόμενο να αγωνιστείς κάποτε πλάι τους ένα έξτρα κίνητρο;

ΧΖ: Και βέβαια, αν σκεφτείς ότι η γενέτειρα του Odegaard είναι κοντά στο μέρος που μένουμε και εμείς. Είναι ωραίο αν σκεφτείς ότι κάποιος που μένει τόσο κοντά και ότι κάποτε είχε κάνει προπονήσεις εκεί που κάνεις και εσύ, ότι έχετε κοινούς γνωστούς και προπονητές, ενώ έχει φτάσει σε τόσο ψηλό επίπεδο.

ΜΑ: Υπάρχει κάποιος παίκτης τον οποίο θαυμάζεις, ή πάνω στον οποίο βασίζεις το αγωνιστικό σου στυλ;

ΧΖ: Μου αρέσει και παρακολουθώ πολύ τους Sergio Busquets, Xavi και Luka Modric, λόγω της θέσης που παίζω σαν αμυντικό χαφ η 8αρι.

ΜΑ: Ποια ομάδα υποστηρίζεις στο εξωτερικό;

ΧΖ: Υποστηρίζω την Μπαρτσελόνα

ΜΑ: Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητα του στην Νορβηγία;

ΧΖ: Ξεκινάω σχολείο στις 08:15 και τελειώνω στις 15:00, από εκεί εγώ φεύγω απευθείας και πηγαίνω στις εγκαταστάσεις της ομάδας. Η προπόνηση αρχίζει στις 17:00, οπότε έχω δύο ώρες κενό ανάμεσα σε σχολείο και προπόνηση.

ΜΑ: Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;

ΧΖ: Κάνω διαφορετικά πράγματα, σε περίπτωση που είχα μία δύσκολη εβδομάδα θα κάνω μία πιο χαλαρή προπόνηση, κυρίως πάνω στην τεχνική. Μπορεί αργότερα όταν έχω τελειώσει να κάτσω και να παίξω λίγο PlayStation.

ΜΑ: Ποιες είναι οι βασικές διαφορές στο πώς αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο σε Ελλάδα και Νορβηγία;

ΧΖ: Στην Νορβηγία εστιάζουν πολύ στο κομμάτι της τακτικής, πριν τις προπονήσεις στο Grorud βλέπουμε βίντεο με το πώς αγωνίζονται οι αντίπαλοι. Η προπόνηση μας είναι πάντα βασισμένη ανάλογα με το ποιος θα είναι ο αντίπαλος μας. Στην Ελλάδα από αυτά που ξέρω δεν νομίζω πως ρίχνεται μεγάλο βάρος στο πώς παίζει ο αντίπαλος, ειδικά στις μικρές κατηγορίες. Στην Νορβηγία ακόμα και οι ομάδες της 4ης κατηγορίας παρακολουθούν βίντεο για το κομμάτι της τακτικής.

ΜΑ: Πλέον βιώνουμε μία τελείως καινούργια κατάσταση με τον COVID-19, πόσο έχει επηρεάσει αυτό την ζωή στην Νορβηγία;

ΧΖ: Τις πρώτες μέρες ήμασταν στην Ισπανία για προετοιμασία με την ομάδα, όταν γυρίσαμε στην Νορβηγία μπήκαμε σε 14 ημέρες καραντίνα και αμέσως μετά ήταν το μεγάλο ξέσπασμα του ιού στην Ισπανία. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο κρούσμα στην ομάδα. Ο κόσμος ακολουθεί τους κανόνες και πλέον βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά τον αθλητισμό στο Grorud έχουμε πλάνο με διάφορες ασκήσεις, τεχνικής και πολλές ασκήσεις με τρέξιμο και ενδυνάμωση.

ΜΑ: Οι αθλητικές δραστηριότητες και το ποδόσφαιρο πώς έχουν επηρεαστεί από όλο αυτό;

ΧΖ: Υπάρχουν προπονήσεις ανά γκρουπ των 5, χωρίς να αλλάζουμε συμπαίκτες και με μεγάλη προσοχή και τηρούμε όλα τα μέτρα.

ΜΑ: Πότε πιστεύεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για εσένα να κάνεις το μεγάλο άλμα, είτε εκτός, είτε εντός Νορβηγίας;

ΧΖ: Πιστεύω πως φέτος θα είναι μία σημαντική χρονιά για εμένα, εάν κυλήσει κανονικά η σεζόν και τα πάω καλά. Πιστεύω αρκετός κόσμος θα με δει εάν αγωνιστώ καλά φέτος στην δεύτερη κατηγορία ως 17χρονος, από εδώ και πέρα κάθε χρονιά είναι πολύ σημαντική για εμένα, ώστε να κάνω το επόμενο βήμα.

ΜΑ: Πού θα ήθελες να βρίσκεσαι σε δέκα χρόνια από τώρα;

ΧΖ: Θα ήθελα να βρίσκομαι σε μία ομάδα που να ανήκει σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο. Να παίζω όσο καλύτερα μπορώ, να είμαι υγιής και να αγωνίζομαι με την εθνική ομάδα.

ΜΑ: Υπάρχει στα μελλοντικά σου πλάνα η επιστροφή στην Ελλάδα;

ΧΖ: Βέβαια, αν έρθει η σωστή πρόταση και κρίνω εγώ πως είναι η κατάλληλη για εμένα, τότε ναι.

ΜΑ: Έχεις αποφασίσει ποια θα είναι η χώρα που θα εκπροσωπήσεις στο μέλλον σε ανδρικό επίπεδο;

ΧΖ: Δεν είμαι σίγουρος ακόμα, η Νορβηγία μου έχει δώσει αυτή την ευκαιρία και είμαι χαρούμενος εδώ. Η μεγαλύτερη χαρά κάθε αθλητή είναι να μπορεί να εκπροσωπεί την εθνική του ομάδα. Είναι πολύ νωρίς για εμένα να σκεφτώ πού θα παίξω όταν ενηλικιωθώ, προτιμώ να είμαι αφοσιωμένος στην εξέλιξη μου και να αφήσω να διαλέξουν αυτοί για εμένα.

Να ευχαριστήσουμε τον Χρήστο Ζαφείρη που μας μίλησε και να του ευχηθούμε ότι καλύτερο για το μέλλον του, ελπίζοντας κάποια στιγμή να τον δούμε και στα αγγλικά γήπεδα.

ΠΗΓΗ: eyap.gr