Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στις ιστορικές ομάδες που λείπουν από τις από την Α’ Εθνική και πλέον αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα έκανε η εφημερίδα «Ωρα των σπορ» την περίοδο της καραντίνας και ανάμεσα σε αυτές ήταν και ο Πανθρακικός.

Οι ομάδες που έχουν περάσει από το υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και λείπουν από τις εθνικές κατηγορίες, αλλά παραμένουν ενεργές σε τοπικό ερασιτεχνικό επίπεδο είναι συνολικά 20 με τον σύλλογο της Κομοτηνής να είναι μέσα σε αυτές αγωνιζόμενος τα τελευταία τρία χρόνια σε Β’ και Α’ ΕΠΣ Θράκης μετά την αποχώρηση του από την Β’ Εθνική προ τριετίας.

Ο Πανθρακικός έχει συμμετοχές σε έξι σεζόν στην Α’ Εθνική και βρίσκεται στην 41η θέση της κατάταξης της συνολικής βαθμολογίας των 60 ετών Α’ Εθνικής που περιλαμβάνει το σχετικό Λεύκωμα της Λίγκας. Σε σχέση με τις ομάδες που πλέον παίζουν στο τοπικό είναι 5ος, μετά τον Ηρακλή που έχει 53 συμμετοχές από τη δημιουργία της Α’ Εθνικής Κατηγορίας τη σεζόν 1959-60, την Προοδευτική που έχει 15, την Καστοριά που έχει 10 και τον Αθηναικό με 9. Μάλιστα, ισοβαθμεί σε αυτήν την 5η θέση μεταξύ των 20 ομάδων που πλέον παίζουν τοπικά μαζί με τον Παναιγιάλειο που αγωνίστηκε πριν… 5 δεκαετίες στα μεγάλα σαλόνια.

Αναλυτικά, οι 20 ομάδες που αγωνιζόντουσαν στην Α’ Εθνική και πλέον παίζουν στο τοπικό είναι οι εξής:

1. ΗΡΑΚΛΗΣ (53 συμμετοχές στην Α’ Εθνική)

Εν προκειμένω ο περιορισμός χώρου, λειτουργεί ανακουφιστικά: όσες λέξεις και να επιστρατευθούν, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το δράμα που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο Ηρακλής, με αποκορύφωμα τη φετινή σεζόν. Η… προοπτική της συμμετοχής του στη Γ’ Εθνική μέσω του Άρη Παλαιοχωρίου δεν «έψησε» τον κόσμο, η διοίκηση του Ερασιτέχνη επέλεξε να ξεκινήσει την ομάδα από την… αρχή και, έτσι, ο «γηραιός» βρέθηκε να αγωνίζεται φέτος στη Γ’ Κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας (!), όπου -σαφώς- βρίσκεται στην πρώτη θέση και προχωρά μόνο με νίκες. Όχι πως αυτό «λέει» και κάτι. Οι κυανόλευκοι παραμένουν σε αναζήτηση του ανθρώπου που θα ηγηθεί οικονομικά της προσπάθειας για άμεση επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες, μέσω απόκτησης ΑΦΜ άλλης ομάδας.

2. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (15)

Δεν είναι η πρώτη φορά που λείπει από τις εθνικές κατηγορίες η Προοδευτική. Το έχει… ξαναπάθει και, μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν, όταν για μία διετία (2014-2016) είχε «κολλήσει» στα… σοκάκια του Πειραιά. Φέτος οι «βυσσινί» ετοιμάζονταν για άμεση επάνοδό τους στη Γ’ Εθνική από την οποία υποβιβάστηκαν πέρσι. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί στον 1ο όμιλο της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Πειραιά. Μετά από 20 αγωνιστικές η ομάδα του Κορυδαλλού έχει συγκεντρώσει 56 βαθμούς, δέκα περισσότερους από τη δεύτερη Αμφιάλη. Παράλληλα, μετρά 18 νίκες και 2 ισοπαλίες, χωρίς να έχει υποστεί κάποια ήττα. Ανεξαρτήτως εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αποφάσεων από τους αρμοδίους, η Προοδευτική δείχνει έτοιμη για την επιστροφή της!

3. ΚΑΣΤΟΡΙΑ (10)

Η τελευταία της συμμετοχή σε εθνικό πρωτάθλημα έμελλε να αποτελέσει τον προάγγελο της μαύρης περιόδου που θα επακολουθούσε. Τη σεζόν 2017-18 η Καστοριά πήρε μέρος στη Γ’ Εθνική, όμως η αποχώρησή της στα μέσα της σεζόν λόγω οικονομικών προβλημάτων, σήμανε τον αδόκητο υποβιβασμό της στα τοπικά. Έκτοτε, ουσιαστικά δεν υπάρχει στον χάρτη. Την πρώτη σεζόν δεν κατέβηκε καν στο Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας, ενώ φέτος την εμφάνισή της στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Καστοριάς έκανε η… Νέα Καστοριά, που χρησιμοποιεί την έδρα της ιστορικής ομάδας, αγωνίζεται με τα ίδια χρώματα και το ίδιο σήμα, αλλά δεν έχει «αγκαλιαστεί» από το φίλαθλο κοινό της πόλης…

4. ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (9)

Τη σεζόν που θα ξεκινήσει (Θεού θέλοντος…) μετά το καλοκαίρι, θα συμπληρώσει ολόκληρη δεκαετία μακριά από τις εθνικές κατηγορίες. Τελευταία του συμμετοχή στη… Δ’ Εθνική ήταν την περίοδο 2010-11 και στην Α’ Εθνική ακριβώς δέκα χρόνια πίσω. Σε αυτή τη δεκαετία που συμπληρώνεται, ο Αθηναϊκός έφτασε στο σημείο για μία διετία να αγωνιστεί ακόμη και στη Β’ Κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών! Πλέον, έχει εδραιωθεί στην Α’ Κατηγορία των τοπικών, όμως για παραπάνω ούτε… κουβέντα. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, οι «λόρδοι» δεν καταφέρνουν κάτι περισσότερο από την εξασφάλιση της σωτηρίας τους. Ειδικά φέτος, έως τη διακοπή το πάλευαν… αγκομαχώντας μέσα από τον 1ο όμιλο.

5. ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (6)

Η μετατόπισή του από το ζενίθ στο ναδίρ ήρθε κάπως απότομα. Τη σεζόν 2015-16 ολοκλήρωσε -ανεπιτυχώς- την παρουσία του στη Super League και το καλοκαίρι του 2017 ο Πανθρακικός έκανε προγραμματισμό για τη συμμετοχή του στη Β’ Κατηγορία της… ΕΠΣ Θράκης. Ανέβηκε αμέσως στην Α’ Κατηγορία του τοπικού, στην οποία φέτος διανύει τη δεύτερη χρονιά του. Μάλιστα, η διακοπή στη δράση τον βρήκε να δίνει τον αγώνα του μέσα από τη διαδικασία των play off ανόδου. Στην πρώτη αγωνιστική, που… πρόλαβε να πραγματοποιηθεί, ο Πανθρακικός γνώρισε την ήττα από τη Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου που τον ανάγκασε να μείνει τέσσερις βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση.

6. ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ (6)

Η προσπάθειά του πέρσι να αποφύγει τον υποβιβασμό μέσα από τον 6ο όμιλο της Γ’ Εθνικής ήταν συγκινητική, όμως δεν έφτανε. Ο σπουδαίος Παναιγιάλειος αναγκάστηκε να επιστρέψει στα τοπικά και να «γράψει» νέα σελίδα, στο βιβλίο της πολύχρονης ιστορίας του. Φέτος, λοιπόν, η «Μαύρη Θύελλα» του Αιγίου πήρε μέρος στον 2ο όμιλο της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Αχαΐας, τερματίζοντας στην πρώτη θέση και με απόσταση έντεκα βαθμών από τον δεύτερο. Μάλιστα, ετοιμάζονταν για τη συμμετοχή του στα play off ανόδου, όπου θα είχε ως πιο βασικό ανταγωνιστή του την Αχαϊκή. Ωστόσο, η εμφάνιση του Κορονοϊού έχει διακόψει -τουλάχιστον προσωρινά- την προσπάθεια του Παναιγιάλειου για άμεση επανεμφάνιση στις εθνικές κατηγορίες.

7. ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ (5)

Πέρσι πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του ως νεοφώτιστος για την αποφυγή του υποβιβασμού μέσα από το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του 7ου ομίλου στη Γ’ Εθνική. Δεν τα κατάφερε. Ο ΠΑΣ Κόρινθος επέστρεψε στα τοπικά, χωρίς όμως να… τρελαίνει κόσμο με την παρουσία του σε αυτή τη νέα αρχή. Μετά από 22 αγωνιστικές στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Κορινθίας, η «Μπάρτσα» βρίσκεται στην 8η θέση, έχει συγκεντρώσει μόλις 32 βαθμούς, απέχει από την κορυφή 27 βαθμούς (!), ενώ η ζώνη του υποβιβασμού είναι σαφώς πιο κοντά της. Κοινώς, η επάνοδος στις εθνικές κατηγορίες έχει πάρει αναβολή.

8. ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ (4)

Η άνοιξη του 2016 σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση των εμφανίσεών του σε εθνικό πρωτάθλημα. Η έκβαση της προσπάθειάς του στον 3ο όμιλο του -σαφώς πιο ισχυρού- πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής εκείνης της σεζόν, δεν είχε συνδυαστεί με τη σωτηρία του. Έκτοτε, για τέσσερα συναπτά έτη, o Βύζας Μεγάρων συμμετέχει ανελλιπώς στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, τερματίζει πάντα στις υψηλές θέσεις της κατάταξης, ενίοτε εμπλέκεται και στα σενάρια της διεκδίκησης της ανόδου, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να την πανηγυρίσει. Φέτος και μετά από 21 αγωνιστικές, η διακοπή των πρωταθλημάτων «συνέλαβε» τους κιτρινόμαυρους στην 3η θέση, αλλά με απόσταση 8 βαθμών από τον πρωτοπόρο Πανελευσινιακό.

9. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (4)

Μεταξύ των ομάδων του δισέλιδου, ο Εθνικός Αστέρας είναι εκείνη με την πιο απογοητευτική διαδρομή την τελευταία επταετία. Μετά τον υποβιβασμό του στα τοπικά πρωταθλήματα, αγωνίστηκε τη σεζόν 2014-15 στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών από την οποία γνώρισε νέο υποβιβασμό, τερματίζοντας στην τελευταία θέση. Η συνέχεια δεν ήταν καθόλου καλύτερη για την ομάδα της Καισαριανής, που αμέσως γνώρισε νέο υποβιβασμό από τη Β’ Κατηγορία, με συνέπεια να βρεθεί στην κατώτερη τοπική κατηγορία, όπου και έμεινε για δύο περιόδους! Τη σεζόν 2018-19 επανεμφανίστηκε στη Β’ Κατηγορία, όπου συμμετέχει και φέτος, χωρίς όμως να… εντυπωσιάζει με την παρουσία της. Έπειτα από 22 αγωνιστικές στον 1ο όμιλο, βρίσκεται μόλις στην 9η θέση της κατάταξης.

10. ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ (3)

Η πτώση του από τη Football League στα τοπικά το καλοκαίρι του 2017 ήρθε… βίαια και χωρίς να μεσολαβήσει η παρουσία του στη Γ’ Εθνική. Από τη σεζόν 2017-18 κι έπειτα ο Πανελευσινιακός συμμετέχει αδιαλείπτως στο Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, από το οποίο φιλοδοξεί να ξεφύγει άμεσα. Η πρώτη του χρονιά στα τοπικά είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα, η δεύτερη τον βρήκε να διεκδικεί τον τίτλο αλλά να χάνει στο τέλος τη μάχη από τον Ακράτητο, η φετινή αποδεικνύεται τρίτη και… φαρμακερή! Μετά από 21 αγωνιστικές οι «σταχυοφόροι» οδηγούν την κούρσα, έχοντας απόσταση πέντε βαθμών από τον δεύτερο Απόλλωνα Ποντίων Ασπροπύργου.

11. ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ (3)

Πρόκειται αναμφίβολα για την ομάδα, στην οποία ο χαρακτηρισμός «πυροτέχνημα» θα ταίριαζε περισσότερο από κάθε άλλη. Μία σταθερά ανοδική πορεία έφερε την ΑΕΛ Καλλονής στο Πρωτάθλημα της Super League το καλοκαίρι του 2013. Στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου έμεινε για τρεις περιόδους, πριν πιει από το «πικρό» ποτήρι του υποβιβασμού. Έκτοτε, αυτό που συνέβη στην ομάδα της Λέσβου δεν είναι ακριβώς πτώση. Είναι κάτι χειρότερο. Ύστερα από μία τραγική σεζόν στη Football League, που επιστεγάστηκε από την αποβολή της λίγο πριν το φινάλε, η ΑΕΛΚ έχει χαθεί εντελώς από τον ποδοσφαιρικό χάρτη! Από τη σεζόν 2017-18 δεν υπάρχει ούτε στα τοπικά, ούτε πουθενά! Μάλιστα, δεν συμμετέχει ούτε με υποδομές στα αντίστοιχα πρωταθλήματα!

12. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ (2)

Ουσιαστικά, η σημερινή ομάδα είναι μία μετεξέλιξη εκείνης που είχε δώσει το καλοκαίρι του 2005 τη θέση της στον Ατρόμητο, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά στη Super League, από τη Γ’ Εθνική στην οποία είχε υποβιβαστεί. Ο σημερινός «ΑΟ Χαλκηδών» αγωνίζεται εδώ και μια δεκαετία στα τοπικά της ΕΠΣ Πειραιά, έχοντας ξεκινήσει από τη χαμηλότερη βαθμίδα για να βρεθεί στην Α’ κατηγορία, όπου πλέον έχει εδραιωθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Ενδιαμέσως, είχε μεσολαβήσει η συγχώνευση του «ΑΟ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ» με τον Πρωτέα Νίκαιας και το σωματείο της «ΑΕ Χαλκηδών Πρωτέας» που προέκυψε, απορροφήθηκε από τη Δόξα Βύρωνος έναν χρόνο μετά. Φέτος, η Χαλκηδόνα έχει μία αξιοπρεπέστατη παρουσία στον 2ο όμιλο της Α’ ΕΠΣ Πειραιά, ούσα στην 6η θέση της κατάταξης.

13. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ (1)

Πήρε μέρος στο δεύτερο -χρονικά- Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, τη σεζόν 1960-61. Έκτοτε, κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Β’ Εθνική, αλλά τα τελευταία χρόνια ο Ατρόμητος Πειραιά έχει συνδέσει το όνομά του με τις εθνικές κατηγορίες. Πέρσι, μάλιστα, έκανε την προσπάθειά του στον -απαιτητικό- 5ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, αλλά χωρίς αντίκρισμα. Φέτος, το «χτίσιμο» ξεκίνησε από το «μηδέν» με σκοπό τη δημιουργία μίας ομάδας που θα βασίζεται στα δικά της παιδιά και θα μπορέσει στο μέλλον να πρωταγωνιστήσει. Παρ’ όλα αυτά, ο σύλλογος των Καμινίων έχει πραγματοποιήσει μία αξιόλογη πορεία στο Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Πειραιά, καταλαμβάνοντας την 4η θέση στον 1ο όμιλο.

14. ΠΑΓΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ (1)

Η μία και μοναδική του συμμετοχή στο κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου της χώρας συνέπεσε με τη διοργάνωση του πρώτου Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, την περίοδο 1959-60. Χάι λάιτ εκείνης της παρουσίας του Παγκορινθιακού ήταν η επικράτηση απέναντι στον Ολυμπιακό (1-0), αλλά και οι ισοπαλίες με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (0-0), αποτελέσματα που σημειώθηκαν στην Κόρινθο. Ωστόσο, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το μοιραίο του υποβιβασμού του στη Β’ Εθνική. Μάλιστα, τρία χρόνια αργότερα συγχωνεύθηκε με τον Άρη Κορίνθου, για να προκύψει ο ΑΠΣ Κόρινθος που αργότερα έφτασε μέχρι την Α’ Εθνική. Παράλληλα, εξακολουθούσε να δρα στις τοπικές κατηγορίες της ΕΠΣ Κορινθίας ένα νέο σωματείο με την ονομασία «Παγκορινθιακός», το οποίο προχώρησε σε νέα συχώνευση με τον ΑΠΣ Κόρινθος το 1999, για να προκύψει ο «ΠΑΣ Κόρινθος» με τη σημερινή του μορφή. Έκτοτε, δεν υπάρχει σωματείο που να είναι ενεργό με το όνομα του μυθικού Παγκορινθιακού.

15. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (1)

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ομάδες της Κατερίνης. Ιδρύθηκε το 1927, συμμετείχε στο πρώτο Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε με τη γνώριμη μορφή της Α’ Εθνικής, τη σεζόν 1959-60, και μόλις έναν χρόνο μετά ένωσε τις δυνάμεις του με τον Όλυμπο Κατερίνης για να δημιουργηθεί ο Πιερικός, που έμελλε να γίνει η μεγάλη ομάδα του νομού Πιερίας. Έκτοτε, ο Μ. Αλέξανδρος Κατερίνης εξακολούθησε να αγωνίζεται, αλλά μόνο στα τοπικά της ΕΠΣ Πιερίας, μέχρι να παύσει τη λειτουργία του. Εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, μάλιστα, παραμένει ανενεργός. Όσον αφορά τη μία και μοναδική συμμετοχή του σε επίπεδο Α’ Εθνικής, καταγράφηκε στην πρώτη σεζόν της ίδρυσής της (1959-60). Παρά το γεγονός ότι υποβιβάστηκε αμέσως, ο Μ. Αλέξ. Κατερίνης πρόλαβε να σημειώσει κάποια σπουδαία αποτελέσματα, που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν οι νίκες με σκορ 1-0 απέναντι σε ΠΑΟΚ στην Κατερινή και Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι «λευκές» ισοπαλίες με Παναθηναϊκό στην Κατερίνη και ΑΕΚ στην Αθήνα.

16. ΑΕ ΝΙΚΑΙΑ (1)

Αποτελεί άλλη μία από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις ομάδων που συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, τη σεζόν 1959-60, για να πέσει στη συνέχεια… θύμα συγχώνευσης. Η ΑΕ Νίκαια είχε σημαντική παρουσία στα τοπικά του Πειραιά τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά, φτάνοντας να πετύχει την άνοδό της στην Α’ Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε για μόλις μία σεζόν. Το 1965 συνενώθηκε με τον Άρη Πειραιά, για να προκύψει ο Ιωνικός, ωστόσο η ΑΕ Νίκαια εξακολούθησε να δραστηριοποιείται ως ερασιτεχνικό σωματείο. Εξαίρεση αποτέλεσε η περσινή χρονιά, στην οποία δεν ακολούθησε τις υποχρεώσεις της στη Β’ Κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιά. Φέτος, παίρνει μέρος στη Γ’ Κατηγορία και βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης.

17. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (1)

Υπήρξε προϊόν συγχώνευσης δύο ομάδων της Χαλκίδας, του Άρη και του Ηρακλή, οι οποίες ενώθηκαν το 1926 για να δημιουργηθεί μία ομάδα στα πρότυπα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ως μία από τις δυνατές ομάδες της επαρχίας στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Α’ Εθνικής, ο Ολυμπιακός Χαλκίδας κατάφερε να αγωνιστεί σε αυτήν τη σεζόν 1963-64. Το καθεστώς της δικτατορίας υποχρέωσε τον Ολυμπιακό σε συνένωση με τον Εύριπο, όμως μετά την πτώση της, επανιδρύθηκε για να αγωνιστεί αρκετά χρόνια στα εθνικά πρωταθλήματα. Τελευταία του παρουσία στη Δ’ Εθνική ήταν τη σεζόν 2005-06. Έκτοτε συμμετέχει στα τοπικά, ενώ φέτος αγωνίστηκε στη Γ’ Κατηγορία της ΕΠΣ Εύβοιας, καταγράφοντας μέτρια πορεία.

18. ΑΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (1)

Έχει ταυτιστεί με τις εθνικές ερασιτεχνικές κατηγορίες γιατί εκεί εντοπίζεται η δράση του εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άλλωστε, η μία και μοναδική συμμετοχή του ΑΟ Χαλκίδας στην Α’ Εθνική χρονολογείται αρκετές… δεκαετίες πίσω (1968-69). Εστιάζοντας στο «σήμερα», οι «νερατζούρι» είχαν τέσσερις συνεχόμενες σεζόν στη Γ’ Εθνική, πέρσι όμως δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό στα τοπικά μέσα από τον 7ο όμιλο. Φέτος, στο Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Εύβοιας δεν μπήκαν στη διαδικασία διεκδίκησης της άμεσης επανόδου. Μετά από 23 αγωνιστικές ο ΑΟ Χαλκίδας βρίσκεται στην 5η θέση, αλλά σε απόσταση 28 βαθμών από τον πρωτοπόρο Ηρακλή Ψαχνών.

19. ΝΑΟΥΣΑ (1)

Είχε μία και μοναδική παρουσία στην Α’ Εθνική τη σεόν 1993-94. Πριν από δύο χρόνια, την περίοδο 2017-2018, εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε πρωτάθλημα πανελλαδικής εμβέλειας. Τότε, είχε χάσει στα σημεία τη μάχη για τη σωτηρία απέναντι στην ΑΠΕ Λαγκαδά στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Την τελευταία διετία η Νάουσα μοχθεί για την επιστροφή της στις εθνικές κατηγορίες μέσα από την Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας. Φέτος, μάλιστα, δίνει έναν δύσκολο αγώνα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας, ο οποίος έχει το «πάνω χέρι», αφού βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης και στο +5, μόλις τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος. Αν συνεχιστεί το Πρωτάθλημα, τα πράγματα είναι δύσκολα για τη Νάουσα.

20. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ (1)

Είναι η τελευταία ομάδα από τις είκοσι του δισέλιδου, που «γεύτηκε» τη χαρά της συμμετοχής στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας και, πλέον, δεν βρίσκεται σε κάποια από τις εθνικές κατηγορίες. Τη σεζόν 2008-09 ο Θρασύβουλος σημείωσε την παρθενική -και μοναδική- συμμετοχή του στη Super League, για να υποβιβαστεί άμεσα στη Football League. Όπως και ο ομόσταυλός του, Πανελευσινιακός, έτσι κι αυτός βρέθηκε αμέσως στα τοπικά, χωρίς να περάσει πρώτα από την Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία. Τα τελευταία επτά χρόνια συμμετέχει ανελλιπώς στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής. Φέτος, μάλιστα, τον συναντά κανείς να παλεύει για την παραμονή του, όντας στην 11η θέση της κατάταξης και στο όριο της γραμμής του υποβιβασμού.

ΠΗΓΗ: thrakisports.gr