ΕΠΟ - ΚΕΔ: Στις σκέψεις της νέας διοίκησης της ΕΠΟ είναι να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην ελληνική διαιτησία.
Εδώ και μία τριετία επικεφαλής της ΚΕΔ είναι ξένος αξιωματούχος, ενώ εδώ και δύο σεζόν διαιτητές σχεδόν απ’ όλη την Ευρώπη διευθύνουν δεκάδες παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Σταδιακά θα περιοριστεί ο αριθμός των ξένων διαιτητών που θα έρχονται για τις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ στην ΚΕΔ θα προσληφθούν πρώην διεθνείς Έλληνες διαιτητές.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Δημητρίου μας... προϊδέασε για τις αλλαγές που έρχονται λέγοντας: «Κι εγώ ήμουν υπέρ της άποψης ότι σε ματς μεγάλου βαθμολογικού ενδιαφέροντος, επειδή υπάρχει μεγάλη τοξικότητα και αντιπαράθεση, ότι θα ήταν καλό να έρχονται ξένοι διαιτητές. Σε 4-5 μετρημένα παιχνίδια. Εδώ όμως έχει χαθεί η μπάλα. Όταν σε παιχνίδια μέτριων ομάδων, που βρίσκονται από τη μέση και κάτω στη βαθμολογία, παίζουν ξένοι διαιτητές, είναι ότι χειρότερό για την ελληνική διαιτησία. Όταν φτάνουμε σε τέτοια παιχνίδια να καλούνται ξένοι, σε ένα-δύο χρόνια δεν θα υπάρχουν Έλληνες διαιτητές. Έχουν ταλέντο οι Ελληνες διαιτητές, όμως όταν δεν τους εμπιστεύονται απογοητεύονται και φεύγουν.
Τα ελληνικά σωματεία δεν δέχονται ότι υπάρχει το ανθρώπινο λάθος. Πόσα λάθη έχει διορθώσει το VAR σε καταξιωμένους διαιτητές στην Ευρώπη; Φανταστείτε να μην υπήρχε το VAR τα τελευταία δύο χρόνια. Όταν δεν δέχεσαι το ανθρώπινο λάθος και ότι ο διαιτητής πρέπει να αποφασίσει στο δευτερόλεπτα τότε τι κάνουμε… Για αυτό λοιπόν ήρθε και η τεχνολογία».
Για τη σύνθεση της ΚΕΔ, ο Π. Δημητρίου ήταν ξεκάθαρος: «Αυτοί οι ξένοι δεν προσφέρουν τίποτα. Θα πάρουν αρκετά λεφτά και θα αποχωρήσουν. Δεν θα βγουν νέοι διαιτητές. Η νέα ΚΕΔ συνεχίζει όπως και η προηγούμενη. Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα θα σβήσει η ελληνική διαιτησία. Εγώ είμαι της άποψης να υπάρχει μεν ένας ξένος αρχιδιαιτητής για να ορίζει και να επιλέγει τους διαιτητές στην πρώτη κατηγορία, αλλά από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ, πρέπει να είναι Έλληνες για να έρχονται παιδιά στη διαιτησία και να βγαίνουν νέοι διαιτητές. Κάποτε η ΕΠΣ Αθηνών έκανε σχολές διαιτησίας με 100 άτομα και τώρα δεν μπορούμε να βρούμε 30. Ξεκινούν 30 και σε δύο χρόνια έχουν μείνει πέντε. Οταν ξέρεις ότι δεν θα έχεις εξέλιξη, δεν έρχεσαι στην ελληνική διαιτησία».
Ο Μ. Κλάτενμπεργκ έχει συμβόλαιο δύο χρόνων με την ΕΠΟ και λογικά θα το εξαντλήσει. Από κει και πέρα μέλη της Επιτροπής διαιτησίας αναμένεται να οριστούν οι Στ. Μάνταλος και Χ. Καλογερόπουλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμπανάκι για ελληνικά παιχνίδια - "Ύποπτες" διαιτησίες - Στο γήπεδο για αυτοψία ο Κλάτενμπεργκ!