Ολυμπιακός – European Super League: Τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά και την προοπτική τής συμμετοχής των Ερυθρόλευκων στο ESL ανέλυσε στο sportdog ο Νίκος Στρατής, ένας από τους ελάχιστους στη Ελλάδα που γνωρίζει τόσο καλά τα θέματα του διεθνούς ποδοσφαίρου.
Πώς προέκυψε η ενασχόληση των Αμερικανών με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Τι θα κάνει η UEFA και πώς θα είναι η επόμενη μέρα στον χώρο του λαϊκότερου αθλήματος; Όλες οι απαντήσεις στη συνέντευξη που ακολουθεί.
"Ενέργεια του ποδοσφαίρου το χρήμα - Υπερδιπλασιάζουν τα έσοδα - Λύνουν τεράστια προβλήματα οι 12"
Νίκο, από το βράδυ τής Κυριακής έχουμε μια νέα σελίδα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Εξήγησέ μας τι είναι αυτό που γίνεται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
"Πόλεμος γίνεται. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι έχουμε δει στο παρελθόν ότι σχετίζονται με το οικονομικό, ενεργειακό κ.λπ., εδώ τώρα η ενέργεια του ποδοσφαίρου είναι το χρήμα. Κινεί την αγορά. Υπήρχαν ομάδες με χρέη που ξεπερνούν το 1 δισ, οπως η Μπαρτσελόνα και η Τσέλσι. Η Ρεάλ είναι οριακά σε αυτό το σημείο. Ομάδες που διαχειρίζονται τέτοια μπάτζετ, θέλουν να κάνουν κουμάντο οι ίδιες και να μην τους κάνει κάποιος τρίτος. Αρκετά χρόνια άντεξε η UEFA. Η κρίση τής πανδημίας, όμως, δημιούργησε μεγαλύτερα ανοίγματα στα χρέη των ομάδων. Οι περισσότερες ομάδες μπόρεσαν και έκαναν μειώσεις σε συμβόλαια, άλλος πολύ και άλλος λίγο, αλλά το μεγάλο έσοδο ήταν τα εισιτήρια και το match day. Τα ελληνικά γήπεδα δεν γέμιζαν τα τελευταία χρόνια, για αυτό δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη ζημιά είναι τα κλειστά γήπεδα για μια ομάδα και όσα υπάρχουν σε αυτό: Εμπορικές χρήσεις, μπουτίκ, εστιατόρια κ.λπ. Δηλαδή ένας τεράστιος κύκλος εργασιών. Οι συγκεκριμένες 12 ομάδες, αθροιστικά, μόνο την περσινή σεζόν, χωρίς να υπολογίζουμε τη φετινή αγωνιστική περίοδο, δηλαδή από τις οικονομικές μελέτες για το 2019/20 έχουν χάσει 1,5 δισ! Κάθε ομάδα από αυτές, δηλαδή, ανέβασε το χρέος της κατά 100 με 200 εκατ. ευρώ. Έρχεται τώρα η JP Morgan και δίνει 300 εκατ. ως πριμ συμμετοχής και ανάλογα πόσο καλά θα πηγαίνει μια ομάδα, θα αυξάνει τα χρήματά της. Όταν ο πρωταθλητής τού Τσάμπιονς Λιγκ δύσκολα ξεπερνάει τα 100 εκατ ευρώ. Άρα υπερδιπλασιάζουν τα έσοδά τους και με το καλημέρα έχουν εξασφαλισμένα επιπλέον 350 εκατ. ευρώ που θα πάρουν κάποιοι και οι υπόλοιποι λιγότερα. Καταλαβαίνει κανείς ότι όταν μια ομάδα χρωστάει 1 δις και μπορεί από την πρώτη χρονιά να ρίξει στα μισά το χρέος της, λύνει τεράστια προβλήματα. Για παράδειγμα, τώρα, η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να κρατήσει τον Μέσι και να πάρει και Χάαλαντ και Μπαμπέ με τις υπάρχουσες συνθήκες".
"Για αυτό προχώρησε τώρα η ESL - Κουραμπιέδες στον Πλατινί - Εκτός Παρί και Μπάγερν γιατί..."
Πώς προέκυψε τώρα αυτή η νέα συνθήκη; Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν βρέθηκαν, ξαφνικά, μια μέρα οι Αμερικανοί στον χώρο τού ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που είναι μια κότα που γεννά χρυσά αυγά.
"Όλο το ζήτημα ήταν αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή οι ομάδες θα πήγαιναν στη λογική του να πάρουν το μάρκετινγκ του Τσάμπιονς Λιγκ και να μην το έχει η UEFA. Όπως πριν από 30-40 χρόνια η ΕΠΟ είχε την οργάνωση του ελληνικού πρωταθλήματος και είχαν αποφασίσει οι ομάδες να αναλάβουν εκείνες το πρωτάθλημα και να μείνει στην ΕΠΟ το Κύπελλο και οι Εθνικές ομάδες. Μια τέτοια λογική έχουν τα μεγάλα κεφάλια και ο Φλορεντίνο Πέρεθ, που είναι από τους πιο επιτυχημένους παγκοσμίως στο Real Estate. Άρα τον γνωρίζουν οι Αμερικανοί και τον εμπιστεύονται. Εφόσον εδώ και κάποιο διάστημα βρέθηκε η επαφή με τους Αμερικανούς, που σε έναν βαθμό ελέγχουν ήδη την Premier League, προχώρησε το θέμα".
Υπάρχει παρασκήνιο πίσω από αυτή την ενέργεια;
"Είναι γεγονός ότι πειράχτηκαν πολύ οι Αμερικανοί από το 2010, όταν η FIFA εδωσε το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Ο Πλατινί είχε κάνει δηλώσεις υπέρ των ΗΠΑ, κανείς δεν περίμενε να μην διοργανωθεί από τις ΗΠΑ. Υπήρξε όμως ραντεβού του Πλατινί με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Σαρκοζί, και τον Αλ Τάνι, τον μονάρχη του Κατάρ. Τους εδωσαν κουραμπιέδες, σοκολατάκια και διάφορα άλλα καλούδια, με αποτέλεσμα το Μουντιάλ να καταλήξει στο Κατάρ. Λύσσαξαν από τότε στις ΗΠΑ και έβαλαν λυτούς και δεμένους για να βρουν τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα, το παρασκήνιο, για να αποκαλύψει οικονομικά σκάνδαλα και να πολεμήσουν το τότε ποδοσφαιρικό καθεστώς. Έτσι έφυγε από το προσκήνιο ο Πλατινί. Είναι γεγονός ότι οι Αμερικανοί είχαν πειραχτεί που δεν είχαν πάρει το Μουντιάλ και τώρα παίρνουν με ένα τρόπο την εκδίκησή τους με αυτόν τον τρόπο. Στον βαθμό που δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί στο εθνικό τους πρωτάθλημα ή ως εθνική ομάδα να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο για παράδειγμα, φαίνεται ότι κατακτούν με ένα άλλον τρόπο το ποδόσφαιρο".
Προκαλεί εντύπωση, πάντως, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν γαλλικές και γερμανικές ομάδες στην 12άδα, τουλάχιστον για την ώρα. Και αναφέρομαι ξεκάθαρα στις Παρί και Μπάγερν.
"Η Παρί, όταν έγινε η συνάντηση Σαρκοζί, Πλατινί, Αλ Τανί, "πήρε" τον Κελαϊφί που ανέλαβε την ομάδα και έσωσε το γαλλικό ποδόσφαιρο - Πήρε τότε στο τότε Αλ Τζαζίρα τα δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος. Άρα ο καθένας πρόσφερε στον άλλον πράγματα που μπορούσε. Η Παρί θα έπρεπε να ήταν σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Όμως είναι σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή, από το γεγονός ότι ο Κελαϊφί είναι στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA. Άρα η Παρί είναι δεμένη χειροπόδαρα. Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως μετά το Μουντιάλ του Κατάρ, ίσως να μπει και η Παρί. Η Μπάγερν είναι σε άλλη φιλοσοφία, δεν ξέρω κατά πόσο επηρεάζεται από το γεγονός ότι έχει χορηγούς Καταριανούς, αλλά δεν με πείθει ότι δεν θέλει να μπει για αυτόν τον λόγο στη νέα προσπάθεια. Έχει πλούσιους χορηγούς, αλλά δεν έχει αυτή την ανάγκη καθώς είναι υγιής οικονομικά, έχει χτίσει γήπεδο. Πατάει καλύτερα στα πόδια της".
"Μελέτες στον Ολυμπιακό - Ξέρει ο Μαρινάκης - 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο"
Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την προοπτική της συμμετοχής τού Ολυμπιακού στην ESL. Τι παραπάνω μπορούμε να πούμε;
"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί στις ιδρυτικές ομάδες, ας ξεκινήσουμε με αυτό. Το σενάριο είναι για 15 σταθερές ομάδες και άλλες 5 που θα μπαινοβγαίνουν - Συνολικά να γίνουν 20 δηλαδή. Το αποκλείω να είναι και στις 20 ομάδες. Βέβαια, θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός δεν βλέπει αρνητικά αυτό το δεδομένο, γιατί είναι στροφή στη νέα εποχή. Αλλά δεν το βλέπει για άμεσα. Πλάνα και πρότζεκτ και μελέτες γίνονται και στον Ολυμπιακό. Πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, όμως, το ξέρει ο Μαρινάκης και η Σουλούκου. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο Ολυμπιακός θα είναι σε επαφή με αυτή την προσπάθεια και θα κοιτάξει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπει. Πιστεύω ότι θα παίρνει μέρος στο εθνικό πρωτάθλημα, γιατί η UEFA δεν μπορεί να μιλήσει για τα εθνικά πρωταθλήματα, δεν αποφασίζει για αυτά η UEFA. Μετά από 2-3 χρόνια μπορεί να του ζητήσουν να συμμετάσχει και να πάει. Αλλά δεν γίνεται πρωτάθλημα στην Ελλάδα χωρίς τον Ολυμπιακό. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει η σύνδεση με αυτής της νέας διοργάνωσης με τις διοργανώσεις της UEFA και τα πρωταθλήματά τους. Εκεί η UEFA θα είναι εναντίον αυτή της διοργάνωσης, θα είναι δύσκολο να συνεργαστούν, αλλά πώς θα προκύπτουν αυτές οι 5 θέσεις για παράδειγμα; Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, να είναι συγκοινωνούντα δοχεία οι διοργανώσεις της UEFA και τη ESL".
Μπορεί ο Ολυμπιακός να αντεπεξέλθει σε αυτό το στιλ, δηλαδή μεσοβδόμαδα να υπάρχει σταθερά ένα κουραστικό ταξίδι και ένα πολύ δυνατό ματς και, παράλληλα, την Κυριακή να παίζει στο πρωτάθλημα; Χρειάζεται τεράστιο ρόστερ, στην ουσία δύο ομάδες.
"Για να πουν "Ελάτε" οι 15 (αν βρουν 3 ομάδες ακόμα, και γίνουν 15) στις υπόλοιπες 5 που θα συμπληρώσουν την 20άδα, πρέπει να τις δελεάσουν με πολλά χρήματα. Τις δύο τελευταίες χρονιές ο Ολυμπιακός από τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει πάρει περίπου 25 εκατ. ευρώ για κάθε χρονιά. Για να μπει σε μια διαδικασία ο Ολυμπιακός, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο ΑΠΟΕΛ, θα πρέπει να δώσει, για παράδειγμα, να του προσφέρουν 50-60 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Που μπροστά στα 300 εκατ. των μεγάλων ομάδων είναι σχετικά μικρό ποσό, αλλά για μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός είναι τεράστιο ποσό! Μια σεζόν στην ESL θα μπορούσε να αποφέρει τα έσοδα που έχουν δύο-τρεις χρονιες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν πάει σε αυτή τη διοργάνωση όμως, και την Τετάρτη έχει να παίξει εκτός έδρας με την Μπάγερν και την Κυριακή με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, δεν είναι δυνατό να μην βάζει ο,τι καλύτερο έχει προπονητής γιατί σκέφτεται το ντέρμπι στην Ελλάδα. Αν δουν από τη διοργάνωση ότι προφυλάσσει παίκτες, θα υπάρξει θέμα. Άρα, όντως, θα χρειαστούν όλες αυτές οι ομάδες πολύ μεγαλύτερα ρόστερ".
Τέλος, με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, έρχεται στο μυαλό μοιραία και το σχετικά πρόσφατο σενάριο δημιουργίας βαλκανικής Λίγκας; Θεωρείς ότι θα μπορούσε να προχωρήσει κάτι τέτοιο στα Βαλκάνια;
"Δεν το βλέπω εύκολο να γίνει. Θα πρέπει να είμαστε όμως προσεκτικοί, γιατί αν με κάποιον τρόπο έρθει μια Βαλκανική Λίγκα ή μια Βαλτική Λίγκα ή μια Σκανδιναβική Λίγκα και πει ότι δίνω λεφτά που δεν τα δίνει κανείς, αλλάζουν τα δεδομένα. Πολλές φορές αυτά λέγονται και για εκφοβισμό. Αυτή τη στιγμή δεν μου φαίνεται εύκολο, αλλά δεν το αποκλείω. Ίσως μια Μεσογειακή Λίγκα, στην οποία θα έμπαιναν αιγυπτιακές ομάδες, από Τυνησία, Μαρόκο κ.λπ., συν ισπανικές, ιταλικές και ελληνικές, να είχε περισσότερες πιθανότητες για να δημιουργηθεί. Αλλά το θεωρώ λίγο δύσκολο να γίνει Βαλκανική Λίγκα, χρειάζονται πολλά χρήματα και δεν ξέρω αν μπορούν να υπάρξουν στα Βαλκάνια. Είναι το χρήμα που δημιουργεί τις εξελίξεις. Έτσι και τώρα, με τους Αμερικανούς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο".