Η σεζόν 2022-2023 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για την ΑΕΚ. Η Ένωση ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η OPAP ARENA – ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ετοιμάζεται να αποπερατωθεί και να είναι έτοιμη πριν από τα εγκαίνια της 17ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει δώσει εντολή από τις 27 Αυγούστου, τα πάντα να είναι έτοιμα.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός για τους Ενωσίτες με τη λήξη της προηγούμενης σεζόν, η οποία αποδείχτηκε... καταστροφική, αφού η ομάδα έμεινε εκτός Ευρώπης, ήταν πως θα χτιζόταν το σύνολο που θα έμπαινε στο νέο γήπεδο. Η πρόσληψη του Ματίας Αλμέιδα δεν αρκούσε για να δημιουργήσει αισιοδοξία στον ενωσίτικο οργανισμό που ομολογουμένως έχει δεχτεί απανωτές πίκρες τα τελευταία χρόνια. Αλλά δεν μάσησε, κάτι που αποδεικνύεται από την κινητικότητα που υπάρχουν στα διαρκείας για τη νέα σεζόν, τα οποία κυκλοφορούν με το σύνθημα «Όλοι στον ΝΑΟ!» για ευνόητους λόγους.

Έπρεπε ο ερχομός του Αλμέιδα να συνοδευτεί με αλλαγές και φυσικά ενίσχυση. Σε οργανωτικό επίπεδο ήρθαν τα πάνω κάτω, προκειμένου να διασφαλιστεί, ότι ο «Πεγιάδο» θα δουλέψει με την ηρεμία του, έχοντας ένα πολύ δυνατό τιμ δίπλα του, τους συνεργάτες που τον ακολουθούν σε κάθε ποδοσφαιρικό προορισμό του, αφού κρέμασε τα παπούτσια. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν και κινήσεις που ομολογουμένως έκαναν τους ΑΕΚτζήδες να φαντάζονται, ότι κάτι καλό πάει να δημιουργηθεί φέτος.

Τριάδα... φωτιά στο κέντρο

Οι πρώτες κινήσεις της ομάδας του «Δικέφαλου αετού» αφορούσαν την ισχυροποίησει του κέντρου. Η Ένωση απέκτησε τον Γκατσίνοβιτς ως το καλοκαίρι του 2026 και έκανε χουνέρι στον Παναθηναϊκό, στον οποίο ακόμα ψάχνονται πως έχασαν τον Σέρβο μέσο, συστάσεις για τον οποίο δεν χρειάζονται. Όλος ο φίλαθλος κόσμος είδε ότι έκανε παπάδες την περσινή σεζόν με τη φανέλα του Τριφυλλιού. Ο κόσμος τον αγάπησε. Ήταν από τους καταλυτικότερους παίκτες απ΄όταν ήρθε τον Γενάρη και μετά. Έδωσε μαχητικότητα, κράτημα μπάλας και δημιουργία στον Γιοβάνοβιτς, ενώ ήταν ο παίκτης που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των «πράσινων» στους τίτλους, αφού στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ εκείνος κέρδισε το πέναλτι που έκρινε την αναμέτρηση.

Ακολούθησε ο Γιόνσον ένας παίκτης καταπληκτικός επαγγελματίας. Είναι αφοσιωμένος στο ομαδικό παιχνίδι. Προτεραιότητά του είναι η ομάδα. Έχει επίσης εμπειρία από ευρωπαϊκά κύπελλα. Συμπεριφέρεται ψύχραιμα σε στιγμές κρίσης στον αγώνα. Κερδίζει επίσης τον θαυμασμό των οπαδών με τον αγώνα του στο γήπεδο. Είναι το είδος του παίκτη που κάθε προπονητής θα ήθελε να δει στην ομάδα του. Ο παίκτης μπορεί να δώσει επίσης λύσεις κατά συνθήκη στο κέντρο της άμυνας. Ο βασικός ρόλος του όμως είναι να λειτουργεί ως «γέγυρα» που χρησιμεύει στη σύνδεση άμυνας και επίθεσης, όπως πολλές φορές είχε ο Μπουχαλάκης στον Ολυμπιακό, για παράδειγμα.

Χωρίς αμφισβήτηση, η κίνηση που μετράει περισσότερο απ'όλες ήταν ο ερχομός του Ορμπελίν Πινέδα. Γιατί ο παίκτης αποτελούσε διακαή πόθο του Ματίας Αλμέιδα και ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδειξε με αυτήν την προσθήκη, ότι θα δώσει στον προπονητή οτιδήποτε χρειάζεται, για να κάνει την ομάδα ξανά δυνατή και μαχήτρια τίτλων.

 

Για το στυλ του παιχνιδιού του Μεξικανού, δεν υπάρχει καλύτερος κριτής από τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος είχε εκφραστεί για τον ποδοσφαιριστή σε παλαιότερη συνέντευξη του. Από τα λεγόμενα του Αργετινού τεχνικού μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι ο Πινέδα μπορεί να διαβάζει πολύ καλά ένα παιχνίδι και να γίνει ο «υπολογιστής» που θέλει ο προπονητής της Ένωσης μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Εντοπίζει κενούς χώρους και περνάει μπαλιές και να μετατοπίζει τις γραμμές του αντιπάλου. Τεχνικά είναι πολύ επιδέξιος και οργανωτικά μπορεί να αλλάξει απότομα τον ρυθμό της κυκλοφορίας της μπάλας. Δεν είναι παίκτης με δύναμη, έχει όμως ένταση, εκρηκτικότητα και γρήγορη σκέψη. Σαφώς επηρεαστεί το παιχνίδι του, από το 2014 που ντεπούταρε με την Κερετάρο στην πρώτη κατηγορία. Μέχρι σήμερα από μεσοεπιθετικός μέσος μετατοπίστηκε προς τα πίσω σε ρόλο οργανωτή είτε στο κέντρο, είτε παίζοντας στα άκρα.

Είναι ένας παίκτης που μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις του κέντρου. Μπορεί να γίνει δεκάρι πίσω από τον επιθετικό σε διάταξη 4-2-3-1 ή σαν οχτάρι δίπλα στον αμυντικό χαφ. Επίσης έχει τη δυνατότητα να γίνει εσωτερικός μέσος σε 4-3-3. Επίσης σε σύστημα 4-4-2 μπορεί να μετατοπιστεί στην αριστερή πτέρυγα. Έχει τα χαρακτηριστικά που θέλει ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων» για να δώσει ταχύτητα στο παιχνίδι του. Και το σημαντικότερο έχει σωστή συμπεριφορά μέσα στο χορτάρι. Δεν είναι στατικός. Κάνει συνεχώς κίνηση στο χώρο, ενώ καλύπτει και τους χώρους στην άμυνα.

Επίσης μπορεί να δημιουργήσει, φτιάχνοντας φάσεις. Είναι πολύ δυνατός στο 1-2 και κάποιοι ποδοσφαιρικοί αναλυτές θεωρούν, ότι σε αυτό το κομμάτι θα βγάλει πολύ όμορφα πράγματα με τον Γκατσίνοβιτς. Με απλά λόγια είναι παίκτης που κάνει αρκετές δουλίτσες μέσα στο γήπεδο. Είναι ένα πολυεργαλείο για έναν προπονητή όπως ο Αλμέιδα. Και όπως λέει ο λαός, το εργαλείο κάνει τον μάστορα.

Οι... άλλοι που δεν γεμίζουν το μάτι και ο Γαλανόπουλος

Η ΑΕΚ με αυτές τις κινήσεις αποκτά μία πολύ δυνατή τριάδα στο κέντρο, αν κρίνουμε από τους παίκτες με τους οποίους έπαιξαν οι άμεσοι ανταγωνιστές της στα ευρωπαϊκά ματς, οι οποίοι δεν ενθουσίασαν για τη λειτουργία που είχαν στον άξονά τους. Ούτε ο Ολυμπιακός συγκίνησε στη Χάιφα με Κανέ-Μβιλά, ούτε ο ΠΑΟΚ με Σβαμπ-Αγκούστο σε ένα ματς... τρικυμία στη Σόφια, με τους Μπουχαλάκη και Κούρτιτς αντίστοιχα να μένουν στα πιτς.

Επίσης φέτος η Ένωση έχει ένα ακόμα ισχυρό χαρτί με μεγάλη ενωσίτικη σφραγίδα. Ο λόγος για τον Κώστα Γαλανόπουλο που εν τέλει ανανέωσε και πλέον θα μπορέσει να δώσει αυτά που δεν κατάφερε να δώσει πριν τους τραυματισμούς του, τα οποία δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο. Ο 24χρονος μέσος μπορεί να αγωνιστεί ως δεύτερο εξάρι σε διάταξη 4-2-3-1 ή οχτάρι σε 4-3-3. Όπως έχει γραφτεί και παλαιότερα για την περίπτωσή του, στο Sportdog, πρόκειται για μία ακόμα σημαντική προσθήκη ελληνικού στοιχείου που δίνει συνοχή στην ομάδα και βοηθά στην ψυχολογία της. Στα ματς που η μπάλα καίει το πάθος των Ελλήνων ποδοσφαιριστών ξεχωρίζει και συμπαρασύρει τους υπόλοιπους παίκτες. Αναμφισβήτητα το πάθος του “Γαλανό” και η αγάπη του για την ΑΕΚ ξεχειλίζει.

Ο άρχοντας της άμυνας

Η θέση που οπωσδήποτε έπρεπε να ενισχυθεί η ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι ήταν στο κέντρο της άμυνας. Η περσινή χρονιά έπρεπε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ο Βράνιες που έκανε άνω κάτω την ομάδα (και τη ζωή του) έφυγε και όλα δείχνουν, ότι τα πάντα θα λειτουργούν πλέον με μεγαλύτερη ηρεμία. Χρειαζόταν και η τρέλα του Βόσνιου, η καλώς ενοούμενης. Αυτήν η Ένωση θα τη βρει με την προσθήκη ενός άλλου Βαλκάνιου στόπερ.

Ο λόγος για τον Ντιμαγκόι Βίντα. Ο Κροάτης αμυντικός αποτελεί την ηχηρότερη κίνηση των «κιτρινόμαυρων» αυτήν τη στιγμή και ίσως από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού μαζί με τον συμπατριώτη του Σίμε Βρσάλικο, ο οποίος πήρε δρόμο για το μεγάλο λιμάνι. Πρόκειται για μία πραγματική υπέρβαση πολλών εκατομμυρίων (1,6 εκατ.Ευρώ θα παίρνει ο Κροάτης χωρίς τα μπόνους) με την Ένωση να αποκτά έναν πραγματικό ηγέτη στο κέντρο της άμυνάς της, ο οποίος μπορεί να κατευθύνει τους πάντες και με την αυτοθυσία του να ανεβάσει και την ψυχολογία των συμπαικτών του. Την περασμένη σεζόν στη Μπεσίκτας ο Κροάτης είχε 75% κερδισμένες μονομαχίες και 67% ποσοστό επιτυχίας στα τάκλιν. Παίζει δηλαδή με μυαλό και μπορεί να “φτιάξει” και κλίμα στα αποδυτήρια, γιατί είναι χαρακτήρας έξω καρδιά, αλλά με όρια...

Η ΑΕΚ θα χρειαστεί και δεύτερη προσθήκη στα στόπερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η περίπτωση του Πλάνιτς, αν και όλα έδειχναν ότι απομακρύνεται, δεν έχει τελειώσει και θα μπει σε σειρά αμέσως μετά το ματς της Μακάμπι με τον Ολυμπιακό. Υπάρχουν όμως και άλλα ονόματα που δεν έχουν διαρρεύσει και θεωρούνται πολύ μεγάλης δυναμικής. Μέχρι στιγμής πάντως ο Αλμέιδα έχει παίξει με Σιμάνσκι σε τριάδα στόπερ, κάτι που δείχνει και μία προνοητικότητα του Αργεντινού τεχνικού. «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Όλα οδηγούν πάντως στο συμπέρασμα, ότι ο  Δημήτρης Μελισσανίδης φτιάχνει ομάδα αντάξια του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.