Facebook Pixel Τρομοκρατία & μπάλα! Φονικό στις Βρυξέλλες καμικάζι στο Γαλλία-Γερμανία – "Εκρηκτική" αγορά για ΑΕΚ
| 2023-10-22 09:00:00

Τρομοκρατία & μπάλα! Φονικό στις Βρυξέλλες, καμικάζι στο Γαλλία-Γερμανία – "Εκρηκτική" αγορά για ΑΕΚ

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Τρομοκρατία & μπάλα! Φονικό στις Βρυξέλλες, καμικάζι στο Γαλλία-Γερμανία – "Εκρηκτική" αγορά για ΑΕΚ

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο, το Sportdog κάνει μία αναδρομή από ανάλογες επιθέσεις που σχετίστηκαν με ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις στο παρελθόν.

Στις 16 Οκτωβρίου 2023 η παγκόσμια κοινότητα συγκλονίστηκε για μία ακόμα φορά! Λίγο πριν τη σέντρα της αναμέτρησης Βέλγιο-Σουηδία για τα προκριματικά του Euro 2024, δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς δύο Σουηδοί οπαδοί που ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν από κοντά την εθνική τους ομάδας. Στο ημίχρονο, το ομοσπονδιακό συγκρότημα της Σουηδίας παρέμεινε στα αποδυτήρια. Οι παίκτες όταν πληροφορήθηκαν την είδηση σοκαρίστηκαν και δεν επιθυμούσαν να βγούνε στο γήπεδο, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί.

Οι βελγικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για την εύρεση του δράστη, τον οποίο εντόπισαν σε καφέ σε προάστιο των Βρυξελλών. Η Αστυνομία τον πυροβόλησε στο Σέρμπεκ με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο. Πρόκειται για έναν 45χρονο Τυνήσιο. Τα κίνητρά του απ'ότι φαίνεται ήταν εξτρεμιστικά, καθώς ήταν οπαδός του Ισλαμικού Κράτους. 

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο, το Sportdog κάνει μία αναδρομή από ανάλογες επιθέσεις που σχετίστηκαν με ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις στο παρελθόν.

 

Η επίθεση στη Ντόρτμουντ που έφερε… πώληση στην ΑΕΚ

Στις 12 Απριλίου 2017 το ποδοσφαιρόφιλο κοινό περίμενε με ανυπομονησία τη σέντρα για τα ματς των προημιτελικών του Champions League. Στο Ντόρτμουντ όμως, όπου η Μπορούσια θα υποδεχόταν τη Μονακό, παραλίγο η γιορτή να μετατραπεί σε τραγωδία. Τί συνέβη; Κατά την αναχώρηση της αποστολής της γερμανικής ομάδας με προορισμό το στάδιο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ, συνέβησαν τρεις εκρήξεις που αναστάτωσαν την πόλη.

Τα αυτοσχέδια εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα σε σωλήνες-βόμβες που ήταν γεμάτες με μεταλλικά καρφιά και προέρχονταν από αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Κατά την έκρηξη που συνέβη στο πούλμαν της Μπορούσια τραυματίστηκε ο άσος των Γερμανών Μαρκ Μπάρτρα και ένας αστυνομικός που συνόδευε την αποστολή. Το κακό απετεύχθη εξαιτίας της θωράκισης του λεωφορείου των «κιτρινόμαυρων. Δεν θρηνήσαμε θύματα, επειδή το όχημα είχε τριπλά τζάμια, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. 

Πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση στα γερμανικά χρονικά! Γιατί; Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ύποπτοι, ένας Ιρακινός και ένας Γερμανός υπήκοος! Αναζητώντας στοιχεία όμως οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα κίνητρα της επίθεσης δεν ήταν εξτρεμιστικά. Δεν κρυβόταν δηλαδή το Ισλαμικό κράτος από πίσω ή κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

Γιατί ο δράστης τελικά ήταν ένας 28χρονος Ρώσος, ονόματι Σεργκέι Β.ο οποίος συνελήφθη μετά από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στη Βάδη Βυτεμβέργη. Όπως ανέφερε το  Spiegel σε ρεπορτάζ του εκείνη την εποχή, τα κίνητρα του δράστη ήταν οικονομικά. Ο τύπος ήθελε να “σορτάρει” 15.000 μετοχές της Ντόρτμουντ, να ρίξει δηλαδή την τιμή τους και στη συνέχεια να ποντάρει σε αυτές για να κερδίσει εκατομμύρια χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι το πούλμαν που πούλησε η Μπορούσια Ντόρτμουντ στην ΑΕΚ τον Οκτώβριο του 2018. 

Μπατακλάν και… Σταντ ντε Φρανς

Η 13 Νοεμβρίου 2015 είναι μία ημερομηνία θυμάται όλος ο κόσμος εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν. Ένοπλοι εισέβαλλαν στο διάσημο θέατρο που βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα των Παρισίων, όπου έπαιζε μπροστά σε 1500 άτομα το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal και φωνάζοντας «αλλαχού άκμπαρ» άρχισαν να πυροβολούν και να ρίχνουν χειροβομβίδες με αποτέλεσμα να βρούνε τον θάνατο 89 άνθρωποι. Την ίδια μέρα όμως υπήρξαν συντονισμένες επιθέσεις και σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ένα από αυτά συνέβησαν στο προάστιο του Σαιν Ντενί, έξω από το Σταντ Ντε Φρανς, όπου έγιναν τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα την ώρα που ανατινάχθηκαν οι τρεις καμικάζι, Γαλλία και Γερμανία έδιναν διεθνές φιλικό, παρουσία του τότε προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και οι εκρήξεις έγιναν αισθητές εντός του σταδίου την ώρα του αγώνα. Ο Γάλλος πρόεδρος φυγαδεύτηκε άρον άρον, ενώ υπήρξαν συστάσεις στον κόσμο να μείνει στο στάδιο και να περάσει για λόγους ασφαλείας στον αγωνιστικό χώρο, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο τραγικός απολογισμός των συντονισμένων χτυπημάτων εκείνης της ημέρας ήταν 130 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες. Γι’αυτό τα μεσάνυχτα, σε τηλεοπτική δήλωση, ο Ολάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας. Νωπές εξάλλου ήταν οι μνήμες  της επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο με απολογισμό 17 νεκρούς. Παρότι οι γαλλικές αρχές ασφαλείας ήταν σε εγρήγορση δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα χτυπήματα, δείχνοντας σοβαρά κενά ασφαλείας.

Επίθεση από αντάρτες στην αποστολή του Τόγκο – Παρών ο Ρομαό

Στις 8 Ιανουαρίου 2010, λίγη ώρες μετά την άφιξή της στην Αγκόλα και δύο ημέρες πριν την έναρξη του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, η αποστολή της ομάδας του Τόγκο δέχτηκε επίθεση με όπλα από αντάρτες στην Καμπίντα, μια περιοχή την οποία διεκδικούσαν αρκετές συμμορίες γιατί είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα, ο οδηγός του πούλμαν, ο βοηθός προπονητή και ο υπεύθυνος Τύπου της ομάδας.

Κανείς δεν ξεχνά την εικόνα του Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ να κλαίει με λυγμούς. Ήταν ένα περιστατικό που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, ενώ το Τόγκο αποσύρθηκε από τη διοργάνωση.  Ανάμεσα στους παίκτες του Τόγκο ήταν και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του Ιωνικού και νυν της Athens Καλλιθέα, Αλέξις Ρομαό, ο οποίος επηρεάστηκε από το γεγονός, κάτι που το αποτυπώνει κάθε χρόνο με αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τρομοκρατική επίθεση της ΕΤΑ έξω από το Μπερναμπέου

Πρωτομαγιά του 2002 αναστατώθηκε η Μαδρίτη! Δύο ώρες πριν την αναμέτρηση της Ρεάλ με τη Μπαρτσελόνα για τα ημιτελικά του Champions League,  στον πύργο Europa που απέχει 50 μέτρα από το γήπεδο Μπερναμπέου πραγματοποιήθηκε ισχυρότατη έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά εννέα άτομα. Από την έκρηξη καταστράφηκαν περίπου 10 αυτοκίνητα.

Η αναμέτρηση όμως πραγματοποιήθηκε κανονικά! Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τηλεφωνικώς η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, η οποία δέκα ημέρες είχε ανατινάξει παγιδευμένο αυτοκίνητο στην ίδια περιοχή, χωρίς όμως, τότε, να προκαλέσει κανένα τραυματισμό, αλλά μόνο υλικές ζημιές.

Η επίθεση του IRA στο Euro 1996

Toν Ιούνιο του 1996 όλη η Αγγλία ζούσε στους ρυθμούς του Euro, σε στυλ… it’s coming home όπως στο τελευταίο Euro, αυτό του 2020, που διεξήχθη έναν χρόνο αργότερα, λόγω κορωνοϊού. Εκείνη η διοργάνωση αμαυρώθηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα εξερράγη βόμβα σε  φορτηγό που παγίδευσε ο IRA. Από την έκρηξη καταστράφηκε το εμπορικό κέντρο της πόλης. Δεν υπήρξαν θύματα, αλλά 211 τραυματίστηκαν.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο της Daily Mail φαίνονται να κατευθύνουν τους ανθρώπους μακριά από το παγιδευμένο όχημα, το οποίο ήταν σταθμευμένο πολύ κοντά στο κατάστημα Marks & Spencer, γεμάτο με 1,5 κιλό εκρηκτικά. Κλήθηκε μια ομάδα εξουδετέρωσης βομβών, η οποία επιστράτευσε ρομπότ προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη. Ωστόσο η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού προκάλεσε τεράστιες ζημιές ύψους 700 εκατομμυρίων λιρών.

Η αναμέτρηση Ρωσία-Γερμανία στο Όλντ Τράφορντ αναβλήθηκε και η ασφάλεια πολλαπλασιάστηκε για να αποφευχθεί μια άλλη καταστροφή. Ο αγώνας έγινε την επόμενη μέρα με νίκη 3-0 για τους Γερμανούς που προκρίθηκαν. Το θέμα είναι, ότι το περιστατικό αποτέλεσε  σοβαρό πλήγμα για την Αγγλία, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα είχε επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός για να τερματίσει την τρομοκρατική δραστηριότητα.

Τα άλλα παραδείγματα στον αθλητισμό

Εκτός από το ποδόσφαιρο, έχουν γίνει τρομοκρατικά χτυπήματα γενικότερα στον αθλητισμό. Στις 15 Απριλίου 2013 έγινε βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Στις 27 Ιουλίου 1996 μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη στο Centennial Park της Ατλάντα, κατά την διάρκεια του Ολυμπιακών Αγώνων. Η πιο χαρακτηριστική ιστορία τρομοκρατικών επιθέσεων στον Αθλητισμό είναι χωρίς αμφισβήτηση οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 στο Μόναχο.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 4.30 το πρωί, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» σκότωσαν 9 Ισραηλινούς αθλητές που είχαν πιάσει ομήρους στο ολυμπιακό χωριό. Έξι από τους τρομοκράτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags