Facebook Pixel Ντίντι: Πούλαγε φυστίκια και κατέκτησε το Μουντιάλ (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2023-11-16 13:49:00

Ο «Mr Football» που πούλαγε φυστίκια και κατέκτησε το Μουντιάλ - Η ατάκα του Πελέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ο «Mr Football» που πούλαγε φυστίκια και κατέκτησε το Μουντιάλ - Η ατάκα του Πελέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Βαλντίρ Περέιρα ήταν Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν ως μέσος και έγραψε τη δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο.

Ο Ντίντι, όπως ήταν ευρέως γνωστός, συμμετείχε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, κατέκτησε τα δύο και ψηφίστηκε ως καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης του 1958. Το παρατσούκλι «Mr Football» και τα λόγια του Πελέ.

Σαν σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου 1928 γεννήθηκε ο Βαλντίρ Περέιρα «Ντίντι», ένας από τους πιο εμβληματικούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία.

Πωλητής φιστικιών

Ο Ντίντι γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια στην πόλη Campos dos Goytacazes, 150 μίλια βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ως νεαρός, πουλούσε φιστίκια για να βοηθήσει την οικογένειά του και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στους δρόμους, όπως κάθε γνήσιος Βραζιλιάνος.

Οι γιατροί ήθελαν να τον ακρωτηριάσουν στα 14

Παραλίγο να μην γίνει μεγάλος και τρανός ποδοσφαιριστής, αφού στα 14 λίγο έλειψε να ακρωτηριάσει το δεξί του πόδι λόγω σοβαρής λοίμωξης μετά από τραυματισμό στο γόνατό του σε έναν αγώνα στις φαβέλες.

Δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στον αστράγαλο του δεξιού του ποδιού και οι γιατροί επέμεναν να ακρωτηριαστεί από τον αστράγαλο και κάτω για να μην αντιμετωπίσει άλλες περιπέτειες στο μέλλον. Όμως, η οικογένειά του αρνήθηκε.

Έμαθε το φάλτσο στο αναπηρικό αμαξίδιο

Έπειτα από μήνες σε αναπηρικό αμαξίδιο ανάρρωσε και έπαιξε σε τοπικά κλαμπ στην πατρίδα του. Πάντα κουβαλούσε τον πόνο μαζί του. Όταν ήταν καθηλωμένος στο καροτσάκι, σήκωνε τη μπάλα και την κλώτσαγε με τα δύο δάχτυλα του ποδιού. Έφτιαξε το τέλειο φάλτσο. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των αντιπάλων στις εκτελέσεις φάουλ.

Έγινε επαγγελματίας παίζοντας για τη Μαντουρέιρα και αναδείχθηκε όταν πήγε στη Φλουμινένσε το 1949.

Η μεταγραφή στη Ρεάλ και η ατάκα του Πελέ

Το 1958 η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχασε την ευκαιρία και τον απέκτησε, αλλά μέσα στα μεγαθήρια (Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Φέρεντς Πούσκας) δεν μπόρεσε να λάμψει όσο ήθελε.

«Για τον Ντίντι, το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι σαν να ξεφλουδίζεις ένα πορτοκάλι» είχε πει κάποτε ο Πελέ και δεν φαίνεται να είχε άδικο.

Έγινε προπονητής και πέθανε από πνευμονία

Αφού αποσύρθηκε ως παίκτης, ξεκίνησε καριέρα προπονητή στην Σπόρτινγκ Κριστάλ και κλήθηκε να διευθύνει την εθνική ομάδα του Περού στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 1970.

Τον Οκτώβριο του 2000, εισήχθη στο FIFA Hall of Champions και μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν αρκετά άρρωστος ενώ πέθανε το επόμενο έτος στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ηλικία 72 ετών, αφού προσβλήθηκε από πνευμονία από επιπλοκές που προήλθαν από καρκίνο του εντέρου.

«Αγάπησα την μπάλα, όσο και η γυναίκα μου»

Έμεινε με τη δεύτερη γυναίκα του Μπατίστα Γκιομάρ για όλη τους τη ζωή, απέκτησαν μία κόρη και πέθαναν με διαφορά λίγων μηνών. Μάλιστα, θάφτηκαν στο ίδιο μέρος. «Αγάπησα την μπάλα, όσο και η γυναίκα μου» είπε ο Ντίντι.

Ντίντι, δύο συλλαβές ικανές να περικλείσουν όλη την ομορφιά του ποδοσφαίρου, στην υπέρτατη σύνθεση με την αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags