Facebook Pixel Βραζιλία - Αργεντινή: Από τη δόξα στο σκάνδαλο: η Εθνική Αργεντινής επισκέπτεται ξανά τη Βραζιλία (BINTEO)
| 2023-11-21 08:24:00

Από τη δόξα στο σκάνδαλο: η Εθνική Αργεντινής επισκέπτεται ξανά τη Βραζιλία (BINTEO)

Του Γιώργου Βροντάκη
Από τη δόξα στο σκάνδαλο: η Εθνική Αργεντινής επισκέπτεται ξανά τη Βραζιλία (BINTEO)

Οι δύο τελευταίοι αγώνες του clasico της Νότιας Αμερικής σε βραζιλιάνικο έδαφος δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Η Αργεντινή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα 2021 και ο προκριματικός αγώνας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ διακόπηκε με ασυνήθιστο τρόπο.

Την Τρίτη η Εθνική Αργεντινής θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά για την 6η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 που θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό.

Κύπελλο στο Μαρακανά

Η αλμπισελέστε θα επιστρέψει σε μια χώρα όπου, στις δύο τελευταίες επισκέψεις της, βίωσε δύο καταστάσεις που είναι αδύνατον να ξεχαστούν από τους Αργεντίνους.

Ήταν 10 Ιουλίου 2021, η ημέρα που έσπασε το 28χρονο σερί χωρίς τίτλους για την Εθνική Αργεντινής με τον Λιονέλ Μέσι και την παρέα του να επικρατούν με 1-0 επί της Βραζιλίας στον τελικό με ένα υπέροχο γκολ του Άνχελ Ντι Μαρία.

 

Η διακοπή λόγω κορονοϊού 

Η πιο πρόσφατη επίσκεψη της Αργεντινής σε βραζιλιάνικο έδαφος σημειώθηκε περίπου δύο μήνες μετά τον τίτλο στο Κόπα Αμέρικα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2021. Σε μια εποχή που ο Covid-19 εξακολουθούσε να υπάρχει έντονα και οι περιορισμοί εξακολουθούσαν να ισχύουν. Η Αργεντινή πήγε στο Σαν Πάμπλο για να αντιμετωπίσει την ομάδα του Τίτε στην έδρα της Κορίνθιανς.

Η ομάδα της Αργεντινής μπόρεσε να μπει στη γειτονική της χώρα και μάλιστα να προπονηθεί κανονικά. Όταν έφτασε η μέρα του παιχνιδιού ο Εθνικός Οργανισμός Εποπτείας Υγείας ήθελε να απαγορεύσει τη μετακίνηση όσων βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και η CONMEBOL έστειλε στην Ομοσπονδία Αργεντινής ένα έντυπο για να υπογράψει εξαίρεση από την καραντίνα.

Οι 4... Βρετανοί

Ωστόσο, το αυτόνομο όργανο, ανεξάρτητο από την εθνική κυβέρνηση, απέρριψε την έγκριση του εντύπου και, την ημέρα του αγώνα, δημοσίευσε μια δήλωση που ενημερώνει ότι οι Εμιλιάνο Μαρτίνες, Εμιλιάνο Μπουέντια της Άστον Βίλα, οι Κριστιάν Ρομέρο και ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο της Τότεναμ έπρεπε να μπει σε καραντίνα και να φύγει από τη Βραζιλία. Από την πλευρά της, η Νοτιοαμερικανική Συνομοσπονδία έδωσε το πράσινο φως για να γίνει η αναμέτρηση.

Ο αγώνας ξεκίνησε χωρίς προβλήματα, αλλά στο 5ο λεπτό οι Μάρκος Ακούνια και ο Νίκολας Οταμέντι άρχισαν να σπρώχνουν έναν εισβολέα στον αγωνιστικό χώρο. Η μονομαχία σταμάτησε και γρήγορα μαθεύτηκε ότι όσοι μπήκαν στο γήπεδο ήταν μέλη της ANViSa (Εθνικός Οργανισμός Εποπτείας Υγείας) και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Βραζιλίας.

Διακοπή του αγώνα

Ζήτησαν από τον τέταρτο διαιτητή, Κάρλος Μπετανκούρ να διακόψει τον αγώνα. Δεδομένης της άρνησης, τον σταμάτησαν και ο παρατηρητής της CONMEBOL, βάσει διαλόγου με αρχή της Συνομοσπονδίας, έβγαλε την ομάδα της Αργεντινής (η Βραζιλία συνέχισε στο γήπεδο) και την τετράδα των διαιτητών για να τους πάει στα αποδυτήρια.

Μήνες αργότερα, η FIFA εξέδωσε απόφαση για την κατάσταση του αγώνα, όπου καταδίκασε την Ομοσπονδία της Αργεντινής σε καταβολή 270 χιλιάδων δολαρίων, αποκλεισμό των τεσσάρων παικτών που ανακρίθηκαν από την ANViSa για δύο παιχνίδια και αποφάσισε ότι ο αγώνας θα πρέπει να διεξαχθεί σε ημερομηνία που θα επιβεβαιωθεί, αλλά πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής πήγε στο TAS και τελικά αποφάσισε να ακυρώσει τον αγώνα, έτσι και οι δύο ομάδες τερμάτισαν τη συμμετοχή τους στα Προκριματικά με ένα παιχνίδι λιγότερο, αλλά επιτυγχάνοντας τον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags