Facebook Pixel Εντουάρντο Τσιλίντα: Ο τερματοφύλακας που έλαμψε ως γλύπτης (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2024-01-10 15:38:00

Ο τερματοφύλακας που έλαμψε ως γλύπτης - Ο «άνθρωπος από σίδερο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ο τερματοφύλακας που έλαμψε ως γλύπτης - Ο «άνθρωπος από σίδερο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο θαυμαστής του Πικάσο που έφερε τον κονστρουκτιβισμό στη γλυπτική.

 

Το ανεξίτηλο σημάδι του Τσιλίντα, του τερματοφύλακα της Ρεάλ Σοσιεδάδ που έλαμψε ως γλύπτης και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο. Στις 10 Ιανουαρίου 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Εντουάρντο Τσιλίντα, του γλύπτη που εγκατέλειψε την ποδοσφαιρική του καριέρα λόγω τραυματισμού.

Από ποδοσφαιριστής σε καλλιτέχνης

Αυτό που επρόκειτο να είναι μια πολλά υποσχόμενη ποδοσφαιρική καριέρα μετατράπηκε σε μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική καριέρα. Γεννημένος στο Σαν Σεμπαστιάν, ήταν εξίσου καλός τερματοφύλακας κάτω από την εστία, αλλά και σπουδαίος γλύπτης. Παράδειγμα ότι και οι δύο κόσμοι, ο αθλητικός και ο καλλιτεχνικός, μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα άτομο.

Σε αντίθεση με την καθιερωμένη άποψη, ο Τσιλίντα πάντα υποστήριζε ότι η γλυπτική και το ποδόσφαιρο είχαν πολλά περισσότερα κοινά σημεία από αυτά που διέφεραν.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Μαδρίτη

Όπως πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές της εποχής εκείνης στη Σοσιεδάδ, ο Τσιλίντα απολάμβανε το ποδόσφαιρο στις παραλίες του Σαν Σεμπαστιάν. Εκεί έμαθε τις βασικές έννοιες του ποδοσφαίρου, του χώρου και της κίνησης που χρόνια αργότερα θα εξηγούσε μέσω της πέτρας, του σιδήρου ή του χάλυβα.

Άρχισε να σπουδάζει Αρχιτεκτονική στην Ανώτερη Τεχνική Σχολή του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, αλλά άφησε τα βιβλία για να επικεντρωθεί στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Ήταν ήδη πολύ περισσότερα από μια υπόσχεση κάτω από τα δοκάρια.

Η... γάτα της Σοσιεδάδ

Με το παρατσούκλι «η γάτα» για τις αιλουροειδείς κινήσεις του, ο Τσιλίντα εντάχθηκε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ το 1942.

Με τη Ρεάλ στη δεύτερη θέση, ο Τσιλίντα ήταν καθοριστικός για την άνοδο . Ήταν 19 ετών, αλλά ήταν ο βασικός πορτιέρο της ομάδας. Έπαιξε 13 παιχνίδια για τους Βάσκους τη σεζόν 1942-43.

Ο τραυματισμός που τον έκανε γλύπτη

Η Ρεάλ Μαδρίτης τον είχε ήδη στη μεταγραφική της λίστα, αλλά μια σύγκρουση με αντίπαλο παίκτη, τον Σανούντο της Βαγιαδολίδ, κατέστρεψε το γόνατό του. Υποβλήθηκε πολλές φορές σε χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν μπόρεσε να παίξει ξανά ποδόσφαιρο κορυφαίου επιπέδου .

Αφού το ποδόσφαιρο τέθηκε σε αναμονή, ο καλλιτέχνης εξερράγη. Τα έργα του παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ, όπως η «Χτένα των Ανέμων» από τη γενέτειρά του ή ο «Έπαινος του ορίζοντα» από τη Χιχόν.

«Ο κόσμος γελάει όταν το λέω αυτό, αλλά στο ποδόσφαιρο έμαθα πολλά πράγματα που αργότερα χρησιμοποίησα στη γλυπτική», εξήγησε σε μια συνέντευξη του ο Τσιλίντα.

"Στο τέρμα έμαθα νέα πράγματα για τον χώρο και τον χρόνο, γιατί σε αυτό το μέρος δρουν και με ποιον τρόπο. Η εστία είναι η μόνη τρισδιάστατη περιοχή του γηπέδου. Εκεί που συμβαίνουν όλα τα ενεργά φαινόμενα του ποδοσφαίρου είναι στην περιοχή και στο τέρμα», ανέφερε.

Ο Εντουάρντο Τσιλίντα πέθανε τον Αύγουστο του 2002, σε ηλικία 78 ετών. Έζησε τα τελευταία του χρόνια πνιγμένος από το Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags