Νέους ορίζοντες για το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο ανοίγει η μεταγραφή της Βάσιας Γιαννακά από τον ΠΑΟΚ στη σουηδική Βάξιε. Είναι μια από της σπουδαιότερες μετακινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελλάδα προς το εξωτερικό για τη 19χρονη διεθνή ποδοσφαιρίστρια η οποία θα συνεχίσει την καριέρα της σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα που πλανήτη.

Επειδή δεν υπάρχει ακόμα εξοικείωση με το γυναικείο ποδόσφαιρο στην ελληνική κοινή γνώμη, η μετακίνηση της Γιαννακά από τον ΠΑΟΚ στη Βάξιε, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτή ενός νεαρού παίκτη από μεγάλη ελληνική ομάδα σε σπουδαίο σύλλογο του εξωτερικού. Σα να λέμε Κουλιεράκης! Ίδια περίπτωση, αφού το σουηδικό πρωτάθλημα της Damallsvenskan είναι σε επίπεδο γυναικών, ό,τι η Bundesliga στους άνδρες. Είναι η τέταρτη πιο επιτυχημένη χώρα στην ιστορία του Champions League Γυναικών με δύο τρόπαια (Ούμεα) και συνολικά επτά συμμετοχές σε τελικούς από τρεις διαφορετικές ομάδες.  Άρα πρόκειται για πανίσχυρο πρωτάθλημα, ενώ η εθνική ομάδα της Σουηδίας είναι 5η στο FIFA Ranking!

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί η Βάσια, σίγουρα θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Βρίσκεται στη Σουηδία εδώ και λίγες εβδομάδες, το πρωτάθλημα άρχισε ξανά το περασμένο Σαββατοκύριακο και η νεαρή ελληνίδα πήρε το «βάπτισμα του πυρός» ως αλλαγή, στη νίκη (1-0) επί της Νόρσεπινγκ. Η Βάξιε, ομάδα με ιστορία μόλις 10 ετών (ιδρύθηκε το 2014) βρίσκεται στην 8η θέση, πολύ μακριά από την «επικίνδυνη ζώνη». Άρα, οι ευκαιρίες είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν...

Γεννημένη τον Οκτώβριο του 2004 στο Αγρίνιο, η Βάσια Γιαννακά ξεκίνησε από την ΑΕΚ Μεσολογγίου. Πριν κλείσει τα 17, το 2021, αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ την ομάδα που κυριαρχεί απόλυτα στο ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο. Επί τρία χρόνια με τη φανέλα του, η Γιαννακά κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα καθώς και το κύπελλο του 2024. Αναδείχθηκε καλύτερη ποδοσφαιρίστρια του 2023 από τον ΠΣΑΠ και  στα 19 της χρόνια έχει ήδη 20 συμμετοχές στην εθνική γυναικών, ενώ προϋπήρξε αρχηγός της εθνικής Νεανίδων. Στον ΠΑΟΚ αγωνιζόταν κυρίως στο δεξί άκρο της άμυνας, όμως τόσο στην εθνική όσο και στα πρώτα της βήματα στη Σουηδία, μετατοπίστηκε σε ρόλο εξτρέμ.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον άνθρωπο που έκανε το όνειρο της Βάσιας, πραγματικότητα. Τη μεταγραφή αυτή «δούλεψε» ο FIFA Agent Αχιλλέας Χατζηνικολάου, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην εκπροσώπηση ποδοσφαιριστών και -πλέον- ποδοσφαιριστριών.

- Κύριε Χατζηνικολάου, πώς πραγματοποιήθηκε αυτή η μεταγραφή; Πού είδαν τη Βάσια να αγωνίζεται και πόσο καιρό την παρακολούθησαν;

Σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα στα τέλη Ιουνίου ,μέσω ενός Σουηδού FIFA Agent που ειδικεύεται στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην σκανδιναβική χώρα. Την πρότεινε στην ομάδα της Växjö Dff όπου την παρακολουθήσαν στους τελευταίους τρεις αγώνες προκριματικών της Εθνικής και δώσανε το πράσινο φως για την απόκτηση της. Διαδικαστικά, τα πράγματα ήταν πολύ εύκολα αφού το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει -δυστυχώς- ερασιτεχνικό στάτους ,το οποίο σημαίνει ότι κάθε ποδοσφαιρίστρια μπορεί ελεύθερα να μετακινηθεί σε επαγγελματικό σύλλογο του εξωτερικού.

- Πείτε μας για τις συνθήκες που συνάντησε η Βάσια στη Σουηδία

Κατάρχην έγινε ένα διαδικτυακό meeting δύο ωρών περίπου ανάμεσα στον τεχνικό διευθυντή και προπονητή της ομάδος Όλοφ Ούνογκαρντ, της Βάσιας και εμού, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η ομάδας  και το προπονητικό staff που αποτελείται από 8 άτομα. Επίσης, μας μίλησε για τις προπονητικές εγκαταστάσεις στις οποίες υπάρχουν 7 βοηθητικά γήπεδα με χόρτο, ένα με πλαστικό κα ένα κλειστό που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις χιονόπτωσης.  Το γήπεδο της Βάξιε είναι η «Visma Arena», χωρητικότητας 12.500 που ανήκει αποκλειστικά στην γυναικεία ομάδα. Φυσικά ο κόουτς ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τη Βάσια και μίλησε για τη θέση στην οποία προσανατολίζεται να τη χρησιμοποιεί. Με λίγα λόγια, ήταν μια καθαρά επαγγελματική προσέγγιση, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το σουηδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου συμπεριλαμβάνεται στα πέντε κορυφαία παγκοσμίως και είναι καθαρά επαγγελματικό.

- Συνθήκες που φαντάζομαι απέχουν αρκετά ακόμα από την ελληνική πραγματικότητα...

Δυστυχώς στην χώρα μας το γυναικείο πρωτάθλημα είναι ακόμα σε νηπιακή μορφή παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια από αρκετούς συλλόγους και με την τηλεοπτική κάλυψη από ιδιωτικό κανάλι κάποιον αγώνων. Από πού να ξεκινήσω... Από τις εγκαταστάσεις; Από την νοοτροπία κάποιων παραγόντων; Αρκετοί προπονητές δεν είχαν ποτέ επαφή με το γυναικείο ποδόσφαιρο και νομίζουν ότι προπονούν άνδρες. Γενικά έχουμε καθαρά ερασιτεχνική νοοτροπία ακόμη εδώ, ενώ στο εξωτερικό, κυρίως στην κεντρική -βορεια Ευρώπη και φυσικά στις ΗΠΑ,  δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση και προβολή στο γυναικείο ποδόσφαιρο

- Ποιοι είναι οι στόχοι της, με δεδομένο ότι μετακινήθηκε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι στόχοι της Βάσιας δεν σταματάνε ποτέ. Σίγουρα η βελτίωση της σε προσωπικό επίπεδο, να μάθει την σουηδική γλώσσα ώστε η προσαρμογή της να είναι πιο εύκολη και σε αγωνιστικό επίπεδο γιατί έχει πολλά περιθώρια ακόμη να φθάσει πιο ψηλά. Είναι νεαρή ακόμη και το μέλλον της ανήκει

- Κατά την άποψή σας, είναι μία μετακίνηση που θα μπορούσε να βελτιώσει το status του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα;

Φυσικά. Και αυτό είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουν εδώ στην χώρα μας. Το να κάνει μια Ελληνίδα παίχτρια αυτό το βήμα να φύγει από ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και να πάει στα 19.5 της σε ένα από τα κορυφαία στον κόσμο με μεταγραφή χωρίς δοκιμή, είναι διαφήμιση. Διαφήμιση για τον ΠΑΟΚ, και για την Ελλάδα.

- Υπάρχουν άλλες παίκτριες ικανές να ακολουθήσουν αντίστοιχη πορεία;

Ασφαλώς! Είμαι κάθετος σε αυτό. Μπορούμε να το δούμε άλλωστε αυτό και στις επιτυχίες της Εθνικής γυναικών και την άνοδο σε υψηλότερη κατηγορία με την την εξαιρετική δουλειά που κάνει ο ομοσπονδιακός Αλέξανδρος Κατηκαριδης.  Το ίδιο ισχύει και στις μικρές εθνικές, όπου ο Παπακώστας κάνει σπουδαία δουλειά οργώνοντας την επαρχία. Ταλέντο μπόλικο έχουμε στην χώρα μας και σε ανδρικό επίπεδο, απλά πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των αθλητών αλλά και πολλών παραγόντων. Στόχος μου είναι να βοηθήσω και άλλες αθλήτριες να αγωνιστούν σε υψηλότερα πρωταθλήματα, όμως μην ξεχνάμε ότι αυτό θέλει θυσίες και καθημερινούς στόχους.