Είναι πλέον δεδομένο και βεβαιωμένο ότι ο με διαφορά και σε διάρκεια κορυφαίος εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη είναι ο Ολυμπιακός. Και μάλιστα με αξιοζήλευτη σταθερότητα, που του επιτρέπει να βλέπει με άλλο μάτι τη συμμετοχή του στο club των μεγάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αρκεί μία πρόχειρη ματιά στην παρουσία του πρωταθλητή Ελλάδας στις τέσσερις τελευταίες συμμετοχές του στους ομίλους της διοργάνωσης, που σηματοδοτούν και την αλλαγή της αγωνιστικής του συμπεριφοράς σε ένα Champions League που πλην της πρόκρισης με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο στο μακρινό 1999 συνήθως του άνοιγε πληγές.

Είτε μιλάμε για ομίλους με αντιπάλους τύπου Ρεάλ Μαδρίτης, Βέρντερ και Λάτσιο ή Αρσεναλ, Μαρσέιγ και Ντόρτμουντ, είτε μιλάμε για πιο βατούς ομίλους τύπου Αρσεναλ, Αλκμααρ, Σταντάρ Λιέγης ή τον εφετινό το εκπληκτικό είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει... σταντάρει τις τρεις νίκες στον όμιλο, κάτι που μόνο οι πρωταγωνίστριες της διοργάνωσης έχουν ως δεδομένο!

Τρεις νίκες έχει κάνει ο Ολυμπιακός στις τρεις προηγούμενες συμμετοχές του, φιλοδοξεί να το επαναλάβει και εφέτος με τις δύο που έχει ήδη πετύχει σε τέσσερις αγωνιστικές. Το ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας στις τέσσερις τελευταίες συμμετοχές του στο Champions League (αν το καταφέρει και εφέτος) έχει ως μίνιμουμ συγκομιδή τους εννιά βαθμούς αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής στόφας που έχει αποκτήσει.

Το άσχημο της δικής του παράδοσης είναι ότι με μονοψήφιο αριθμό πόντων δεν έχει καταφέρει να προκριθεί ποτέ στους «16», κάτι που το πέτυχε με τους 11 πόντους της περιόδου 2007-08 και τους 10 της αμέσως επόμενης συμμετοχής του! Οι 9 πόντοι δεν του έφτασαν πέρυσι και η λογική λέει ότι δεν θα είναι αρκετοί, ούτε αν τους συμπληρώσει στην εφετινή του συμμετοχή.

Το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι η ισοπαλία απουσιάζει από τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στα έντεκα τελευταία παιχνίδια του στους ομίλους του Champions League. Θα πάει μάλιστα στις 21 Νοεμβρίου στο Γκεζελκίρχεν να παίξει με τη Σάλκε στην... επέτειο των τριών χρόνων χωρίς ισοπαλία στη διοργάνωση!

Η τελευταία του ισοπαλία έγινε στις 24 Νοεμβρίου του 2009 στην Ολλανδία με την Αλκμααρ και πάλι στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής εκείνου του ομίλου και με εκείνο το 0-0 στην ουσία εξασφάλισε τη δεύτερη συνεχόμενη πρόκρισή του στους «16». Συμπτώσεις που πάντα παίζουν το δικό τους ρόλο στο ποδόσφαιρο...

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν ο τελικός απολογισμός του Ολυμπιακού στις τέσσερις τελευταίες συμμετοχές του στο Champions League δεν περιλαμβάνει τρεις προκρίσεις και μία τρίτη θέση, αλλά δύο προκρίσεις και δύο φορές τρίτη θέση και συνέχεια στο Europa League δεν θα είναι καθόλου κακό για τους «ερυθρόλευκους».

Κάθε άλλο... Θα επιβεβαιώσει αυτό το στοιχείο της διάρκειας και της σταθερότητας που είναι το ζητούμενο για την όποια ελληνική ομάδα μετέχει σε μία διοργάνωση τόσο υψηλών απαιτήσεων.

Αν ο Ολυμπιακός συνέχιζε από εκεί που σταμάτησε πέρυσι στην Ευρώπη, ενδεχομένως να υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις για το επιδιωκόμενο διπλό στο Γκεζελκίρχεν. Ο Ολυμπιακός όμως άλλαξε πολλά σε σχέση με την περσινή του ομάδα, ο πρόεδρός του δεν έχει διστάσει να παραδεχθεί τα λάθη που δεδομένα έγιναν, το σίγουρο είναι ότι έπρεπε να μειώσει το κόστος του ρόστερ του και το γεγονός ότι παραμένει ανταγωνιστικός στην Ευρώπη αποτελεί ρεαλιστικά μία σημαντική επιτυχία.

Δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ δεδομένο για την οποιαδήποτε ελληνική ομάδα σε οποιαδήποτε χρονική συγκυρία του ελληνικού ποδοσφαίρου να κερδίζει εντός - εκτός την πρωταθλήτρια Γαλλίας με συνολικό σκορ 5-2 όσο κι αν η Μονπελιέ πρέπει να... φάει πολλά καρβέλια ακόμα και για να δικαιώσει την περσινή πρωτοφανή υπέρβασή της στο σαμπιονά αλλά και για να θεωρηθεί ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ.

Γεγονός είναι πάντως ότι κόντρα σε Αρσεναλ και Σάλκε είχε καταφέρει να σταθεί πολύ πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα δύο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ακόμα κι αν θελήσουμε να μιλήσουμε και για μπάτζετ που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια σε όλες τις συζητήσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η Μονπελιέ ναι μεν κατέκτησε το περσινό γαλλικό πρωτάθλημα με το 13ο μπάτζετ του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά δεν παύει να έχει καμία... εικοσαριά εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο μπάτζετ από τον πρωταθλητή Ελλάδας. Για να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά...

Τι έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός με την σταθερά επιτυχημένη παρουσία του στο Champions League;

-Πρώτα απ' όλα την οικονομική του αυτοτέλεια. Ηδη λίγο μετά τα μισά του δρόμου της εφετινής του συμμετοχής, το... 20άρι εκατομμύρια ευρώ της είσπραξης έχει ήδη «κλειδώσει»! Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει ήδη στο ταμείο του τα 8,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του, τα 2 εκατ. ευρώ από τις δύο νίκες του με τη Μονπελιέ και αποκλείεται το market pool να πέσει κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ ακόμα και στο χειρότερο ενδεχόμενο! Και υπάρχει και συνέχεια μπροστά του είτε στο Champions League είτε και στο Europa όπου τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι αμελητέα

-Ο Ολυμπιακός έχει σταθεροποιηθεί στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας της UEFA μετά τα πολλά σκαμπανεβάσματα των τελευταίων ετών. Θα δώσει τη μάχη του μέχρι τέλους για το ευρωπαϊκό top-30, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι παλεύει στήθος με στήθος με την πάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμαίν!

-Αυτή τη στιγμή έχει τη 15η καλύτερη συγκομιδή βαθμών στο σύνολο των 237 ευρωπαϊκών ομάδων που ξεκίνησαν εφέτος στις διοργανώσεις της UEFA!

-Oλα δείχνουν ότι για τρίτη φορά την τελευταία 5ετία ο Ολυμπιακός θα δώσει τους περισσότερους βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο ίδιο διάστημα έχει κατακτήσει το 35% της συνολικής ελληνικής συγκομιδής παρά το γεγονός ότι σε αυτή την 5ετία υπάρχει και η αποτυχία του της περιόδου 2010-11 όταν και αποκλείστηκε πρόωρα από τη Μακάμπι!

-Ο Ολυμπιακός έχει πλέον σταθεροποιηθεί στο top-20 της συνολικής βαθμολογίας του Champions League και είναι βεβαίως η πρώτη ελληνική ομάδα έχοντας ξεπεράσει τον Παναθηναϊκό σε αυτή την κατηγορία

-Ως προς την εφετινή χρονιά ο Ολυμπιακός στην ουσία δίνει μόνος του τη μάχη για να αποτρέψει το κατρακύλισμα της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA και προς το παρόν καταφέρνει να τη διατηρεί στη 10η θέση στην ιδιότυπη κόντρα με το Βέλγιο.

-Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει στο Europa League θα καταφέρει να βρεθεί στην υψηλότερη θέση της ιστορίας του στη βαθμολογία συλλόγων της UEFA και θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα για εκείνον στις επόμενες κληρώσεις των ομίλων... αγγίζοντας το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας το οποίο στο παρά τσακ έχασε εφέτος!

Εν κατακλείδι. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε και εφέτος με ένα κακό ματς κόντρα στη Σάλκε στο «Καραϊσκάκης», όπως πέρυσι με τη Μαρσέιγ. Από εκεί και πέρα κόντρα στην Αρσεναλ στο «Εμιρέιτς» έδειξε ότι με λιγότερη ποιότητα και επιλογές από πέρυσι παραμένει ομάδα.

Με την ανατροπή και τη νίκη του στο «Mosson» του Μονπελιέ απέδειξε ότι διαθέτει πλέον ευρωπαϊκό μέταλλο. Με το 3-1 επί των Γάλλων στο «Καραϊσκάκης», και παρά το γεγονός ότι έδωσε δικαιώματα στην πρωταθλήτρια Γαλλίας να του κάνει δύσκολη τη ζωή, ο Ολυμπιακός επιτέλεσε με επιτυχία το σημαντικότερο κομμάτι της φετινής ευρωπαϊκής του αποστολής και πλέον θα κυνηγήσει την υπέρβαση απέναντι σε δύο ομάδες που είναι δεδομένα καλύτερες από αυτόν.

Πάνω απ' όλα όμως ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει καταφέρει να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ευρωπαϊκής σταθερότητας και συνέπειας. Και αυτό είναι το σημαντικότερο κέρδος του...

Πηγή: Goal