Στον Ραζβάν Λουτσέσκου συγκεντρώνονται οι ευθύνες για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από το Champions League, μετά την ήττα από τη Μάλμε στην Τούμπα, σύμφωνα με το Γιώργο Κουβεντίδη. Ο διευθυντής της διαδικτυακής εφημερίδας «Forza» μίλησε στο Sportdog και εξέφρασε την άποψη, ότι ο Ρουμάνος τεχνικός δεν προετοίμασε την ομάδα του πνευματικά. Κατά τη γνώμη του, η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπήκε στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια, για να πολεμήσει, αλλά εμφανίστηκε ως τσούρμο, το οποίο δεν ήξερε τι να κάνει. Εκεί κατά τη γνώμη του οφείλονται τα πολλά ατομικά λάθη, ενώ όσον αφορά το πρόβλημα στη φυσική κατάσταση, υποστήριξε, ότι είναι θέμα που ταλαιπωρεί διαχρονικά τις ελληνικές ομάδες που παίζουν προκριματικά.

Ο συνάδελφος στάθηκε επίσης στις συνέπειες του αποκλεισμού από τη Μάλμε. Η πρόκριση θα του έδινε τεράστια οικονομική ανάσα, ο αποκλεισμός όμως αλλάζει τα δεδομένα. Ο πήχης στα μεταγραφικά θα μειωθεί, με τον ΠΑΟΚ να αναζητεί πιο συμφέρουσες επιλογές και σίγουρα όχι δυνατά ονόματα, όπως προγραμμάτιζε να πάρει, ειδικά στα χαφ. Σίγουρα πάντως οι «ασπρόμαυροι» θα πρέπει να ενισχυθούν με δύο παίκτες στο κέντρο της άμυνας, από τη στιγμή που ο Έκονγκ φεύγει και ο Κουλιεράκης έχει δυνατό ενδιαφέρον από Άιντραχτ και τεράστια πρόταση από τη Βόλφσμπουργκ, αλλά και στο αριστερό άκρο που ο Μπάμπα έχει μείνει χωρίς συναγωνισμό.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ποιά αίσθηση σας αφήνει ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από το Champions League;

«Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ! Γιατί δεν θα ξαναβρεί τέτοιο εύκολο δρόμο στα προκριματικά για να μπει σε ομίλους. Συνήθως έπεφτε απέναντι σε δυνατές ομάδες, όπως η Μπενφίκα και ο Άγιαξ. Οι αντίπαλοι ήταν μεγάλα ονόματα. Τώρα τα έκανε μαντάρ. Αν προχωρούσε θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Με τα χρήματα που θα έπαιρνε θα άλλαζαν τα πράγματα. Είναι μια ήττα που δεν αποτελεί μόνο οικονομική απώλεια, αλλά και αγωνιστική γιατί οι προοπτικές ήταν μεγάλες. Επίσης ο κόσμος περίμενε μία πρόκριση, γιατί ο δρόμος ήταν σχετικά εύκολος. Η Μάλμε και η Σπάρτακ Πράγας δεν ήταν αντίπαλοι μεγάλοι.Οπότε είναι πολύ μεγάλο ερώτημα πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί. Και φυσικά πως θα σηκωθεί ξανά ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι εύκολο».

Πού συγκεντρώνονται οι ευθύνες για τον αποκλεισμό;

«Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλά προετοιμασμένος. Από τη χθεσινή 11άδα η μόνη αλλαγή σε σχέση με πέρσι ήταν η παρουσία του Καμαρά αντί του Μεϊτέ που έφυγε. Και εδώ έρχεται η απορία, πώς είναι δυνατόν αυτή η ομάδα να πετάει φωτιές τον Μάιο και Ιούλιο-Αύγουστο να μη βλέπετε. Αυτό είναι ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο προποητής. Όπως ο Λουτσέσκου πιστώνεται τα καλά θα πρέπει να πιστωθεί και τα κακά. Αυτός είναι ο μαέστρος και οργανώνει την ορχήστρα.

Η μπάντα δεν έπαιξε μουσική στα προκριματικά. Με τη Μπόρατς εκτέθηκε πολύ στο πρώτο ματς. Πρόκειται για μία ομάδα που όχι απλά δεν ήταν φόβητρο, αλλά έπαιζε στη Σούπερ Λιγκ θα αγωνιζόταν να κρατηθεί στην κατηγορία. Εκεί φάνηκε ότι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλά προετοιμασμένος. Δεν μιλάμε αγωνιστικά, αλλά πνευματικά. Ο ΠΑΟΚ έδειχνε εικόνα όχι συνόλου, αλλά ενός τσούρμου παικτών που δεν ήξεραν τι να κάνουν.Αυτό φάνηκε περισσότερο με τη Μαλμε, η οποία δεν ήταν Μπόρατς αλλά ένα σύνολο δεμένο που έτρεχε μέσα στο γήπεδο. Από το πρώτο λεπτό στη ρεβάνς της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ μπήκε μέσα και δεν καταλάβαινε κανείς, ότι παίζει τόσο σημαντικό ματς».

Ποιά είναι η άποψη σας για τα ατομικά λάθη; Είδαμε τον ΠΑΟΚ να δέχεται γκολ από πλάγιο στο 0-1, σφάλμα Κοτάρσκι στο 2-2 και λάθος Ντεσπότοφ με λανθασμένο διώξιμο Καμαρά πριν το 3-3. Και αυτή η πραγματικότητα εντάσσεται στην πνευματική ανισορροπία που παρατηρήσατε;

«Το παιχνίδι με τη Μάλμε ήταν μία κακή βραδιά, από την αρχή της οποίας είχαμε πολύ κακούς οιωνούς. Στο πρώτο δεκάλεπτο έγιναν τρία χοντρά λάθη, δύο ο Οντόεφ και ένα από Καμαρά με την ομάδα να δέχεται τελική προσπάθεια από τους Σουηδούς. Στο δεκάλεπτο ο ΠΑΟΚ τρώει γκολ από πλάγιο με τον Σάαστρε να χάνει τον παίκτη του στο δεύτερο δοκάρι. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι, ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπήκε μέσα με το μαχαίρι στα δόντια για να πολεμήσει. Γι'αυτό λέμε ότι τις ευθύνες τις έχει ο προπονητής.

Δεν κατάφερε να το κάνει. Η βασική ευθύνη είναι δικιά του, πέρα από τη γενική κουβέντα ότι έγιναν γρήγορα επιλογές παικτών το καλοκαίρι. Ο ΠΑΟΚτσής περίμενε από την ομάδα του να δώσει μάχη στο χορτάρι. Αντ'αυτού είδε ένα τσούρμο. Το ματς στράβωσε από συγκυρίες, αλλά οι συγκυρίες είχαν φανεί, ότι θα δημιουργηθούν. Πέρα ότι δέχτηκε γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα, στην παράταση θα μπορούσε να φάει περισσότερα γκολ».

Ο ΠΑΟΚ όμως είχε και προβλήματα φυσικής κατάστασης; Είναι χαρακτηριστική εικόνα ότι οι παίκτες της Μάλμε περνούσαν τους «ασπρόμαυρους» σας σταματημένους. Και αυτό δεν είναι θέμα προπονητή;

«Στην παράταση τους περνούσαν σαν κώνους. Το πρόβλημα που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ είναι ορατό σε όλες τις ελληνικές ομάδες που παίζουν στα προκριματικά. Ενώ ξέρουν το πρόγραμμά τους από νωρίς εμφανίζονται ανέτοιμες. Θυμίζω, ότι ο ΠΑΟΚ την είχε πατήσει και με τη Λέφσκι πρόπερσι. Οι ελληνικές ομάδες τί κάνουν; Προετοιμάζονται με στόχο το πρωτάθλημα και την πατάνε. Μετά χάνουν και λεφτά και κίνητρο. Και σε αυτό το κομμάτι έχουν ευθύνες οι ομάδες γενικώς».

Ποιά είναι η πιο σημαντική συνέπεια του αποκλεισμού;

«Θεωρώ δεδομένο, ότι ο ΠΑΟΚ θα αναπροσαρμόσει την πολιτική του. Θα γίνουν πωλήσεις παικτών και στα μεταγραφικά θα μειωθεί ο πήχης. Ήταν να πάρει τρεις παίκτες και τώρα θα πάει σε προσεγμένες επιλογές»

Ποιοί παίκτες πιστεύετε ότι θα πωληθούν;

«Θεωρώ θα πουλήσει σίγουρα έναν ποδοσφαιριστή και έναν, αν υπάρχει καλή πρόταση. Ο Κουλιεράκης έχει έμπρακτο ενδιαφέρον από Γερμανία. Οι πιθανότητες να μην πωληθεί είναι απειροελάχιστες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν παίκτες που πάντα αποτελούν «καυτές» περιπτώσεις. Ο Κωνσταντέλιας είναι όνομα που παίζει, όπως και ο Κοτάρσκι».

Αφού αλλάζουν οι συνθήκες, ποιές θεωρείτε, ότι θα είναι οι προσθήκες που θα κάνει;

«Ο ΠΑΟΚ ψάχνει έναν χαφ εδώ και καιρό. Αντί να πάει να πάρει, ασχολείτο με τον Μεϊτέ που δεν ξέρει τι θέλει και ήταν επιλογή προπονητή. Ο προγραμματισμός πριν τον αποκλεισμό έλεγε, ότι θα πάει για δυνατό χαφ. Ενδεχομένως και δύο. Τπωρα ας πάρει έναν χαφ και βλέπουμε. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πολύ ενέργεια στη μεσαία γραμμή. Οζντόεφ και Σβαμπ δεν είναι για βασικοί. Σίγουρα θα πάρει δεξί στόπερ γιατί φεύγει ο Εκόνγκ και έναν αριστερό κεντρικό αμυντικό, αν φύγει ο Κουλιεράκης. Σίγουρα θα πάρει αριστερό μπακ, γιατί ο Ράφα Σοάρες δεν είναι στο κάδρο, ο Μπάμπα είναι μόνος και χρειάζεται ανταγωνισμό».