Ο Βερνόν Ντε Μάρκο Μορλάτσι φοράει τη φανέλα της Εθνικής Σλοβακίας, παρότι γεννήθηκε στην Αργεντινή. Αυτός ο Αργεντινός, που μπορεί να παίξει και ως σέντερ μπακ και ως αριστερό μπακ, αλλά αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ο δρόμος που έχει διανύσει για να το πετύχει.

Έφυγε από την Αργεντινή στα 10 του

Η οικογένεια του Βέρνον έφυγε από την Αργεντινή μετά το «corralito» του 2001 (η κυβέρνηση της Αργεντινής σταμάτησε μια τράπεζα σε όλη τη χώρα που διοικείται με το πάγωμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις. Πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν ποτέ να ανακτήσουν όλα τα χρήματά τους).

Ετσι, σε ηλικία 10 ετών βρέθηκε στην Ισπανία, αφού πέρασε από την Αυστρία, όπου ξεκίνησε πραγματικά τον έρωτά του με το ποδόσφαιρο. 

Τα 225 ευρώ το μήνα

«Έφυγα όταν ήμουν 10 χρονών και δεν άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο μέχρι τα 12 μου, πριν παίξω μπάσκετ», είπε σε συνέντευξη του. Όμως, η ζωή του στη Μαγιόρκα δεν ήταν εύκολη. Αγωνίστηκε στην τέταρτη κατηγορία και ο μισθός της ομάδας δεν του έφτανε. Έβγαζε 225 ευρώ το μήνα και μετά βίας μπορούσε να αντέξω οικονομικά τη βενζίνη του.

Δούλεψε ως σερβιτόρος

Ως εκ τούτου, άρχισε να συνδυάζει την ποδοσφαιρική του ζωή με την επαγγελματική του ζωή: «Ήθελα να ζήσω μόνος και άρχισα να δουλεύω ως σερβιτόρος σε ένα ξενοδοχείο. Σκέφτηκα ακόμη και να παρατήσω το ποδόσφαιρο».

Δεν το έκανε, όμως! Ξαφνικά, το 2012, έλαβε μια κλήση που του άλλαξε τη ζωή. 

«Ήταν Τετάρτη, στις 23:00, ήμουν στον κινηματογράφο με έναν φίλο και με πήρε τηλέφωνο ο εκπρόσωπος μου για να δει αν ήθελα να πάω να δοκιμάσω την τύχη μου στη δεύτερη κατηγορία της Σλοβακίας. Έπρεπε να κοιτάξω τον χάρτη για να βρω που είναι αυτή η χώρα», θυμάται.

Η μεταγραφή που τον εκτόξευσε

Η υπογραφή του για τη Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε τον εκτόξευσε. Το 2015 ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία και το 2016 υπέγραψε στη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Το 2017 πήγε στη Λεχ Πόζναν και το 2021, επιστρέφοντας στη Σλόβαν, πήρε τη σλοβακική υπηκοότητα και έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα. Επιπλέον, σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στη Μάλτα στη νίκη με 6-0.

«Ήταν μια απίστευτη στιγμή. Αμέσως μετά το γκολ, δεν το πίστευα καν, νόμιζα ότι ονειρευόμουν. Είμαι χαρούμενος που κέρδισα και επίσης είμαι χαρούμενος για το ντεμπούτο μου με την εθνική ομάδα. Έχω ονειρευόταν αυτή τη στιγμή πολλές φορές και τελικά έγινε πραγματικότητα», επισήμανε μετά το ντεμπούτο του.

Η ζωή του έχει αλλάξει ριζικά. Τώρα παίζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη Χάτα και θα παίξει στο πρώτο του Euro.  «Είναι περηφάνια που φτάνω εδώ βλέποντας τι έπρεπε να περάσω, ειδικά την εποχή που ήμουν στο Μιχαλόβτσε», τονίζει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vernon De Marco Morlacchi (@vernondemarco)

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr