Ο Σάκης Τσιώλης το έλεγε αλλά ελάχιστοι τον πίστευαν. Οι περισσότεροι που έκαναν αναφορά στη ρεβάνς με την Ίντερ έμοιαζαν τυφλωμένοι από το 1-1 στο Μπακού και ανυπόμονοι για μια θριαμβευτική πρόκριση.

Τώρα, πάντως, που έπεσαν οι σφυγμοί και η αγωνία τερματίστηκε γλυκά, όποιον και να ρωτήσεις στην Αρκαδία θα σου πει ότι αυτό ήταν ένα ονειρεμένο φινάλε. Και ας πήγε ταξίδι αστραπή στο Αζερμπαϊτζάν η πρόκριση στο χαμένο πέναλτι του Τσαμπούρη.

Ευτυχώς για τον Αστέρα επέστρεψε σύντομα, και μάλιστα με τρόπο θριαμβευτικό χάρη σε έναν θεότρελο. Με την καλή έννοια. Τον Εμάνουελ ''Πανένκα-Πίρλο'' Περόνε. Ο Μανόλο, για όσους γνωρίζουν καλά τα μυαλά που κουβαλάει, ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα έκανε κάτι απρόβλεπτο στην εκτέλεση του. Ο Ελληνοαργεντινός (γιατί πλέον είναι ένας από εμάς) δικαίωσε φίλους και εχθρούς. Έστησε την μπάλα στα 11 μέτρα, την έσκαψε και αφού ξάπλωσε τον Λομάγια, πανηγύρισε κάτι παραπάνω από μια πρόκριση.

Αυτοπεποίθηση και χαρακτήρας...

Το συνολικό 5-3 δεν είναι μόνο ότι έδωσε στον Αστέρα το εισιτήριο για την τρίτη προκριματική φάση του Europa League. Αυτό ίσως να είναι και το λιγότερο και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την αυτοπεποίθηση και το χαρακτήρα που απέκτησε η ομάδα και που από εδώ και στο εξής θα διαιωνίζονται από… γενιά σε γενιά. Διότι αυτές οι προκρίσεις, με τον τρόπο που έρχονται, δημιουργούν αυτό που λέμε ''φανέλα'' στο ποδόσφαιο.

Στον επόμενο αγώνα που η ομάδα θα φτάσει στα όρια της, θα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού ένα σημείο αναφοράς. Μια ανάμνηση που μπόλιασε και θα μπολιάσει αυτή την ομάδα στο πρώτο κιόλας ευρωπαϊκό δοκιμαστικό στην ιστορία της. Πλέον, κάλλιστα θα μπορεί κάποιος να πει -και να μην ακουστεί ως ανέκδοτο- πως ο Αστέρας κέρδισε ένα ματς με τη φανέλα και δεν το έχασε λόγω φανέλας, όπως είχε το δικαίωμα να ισχυριστεί στον αποκλεισμό του Απριλίου από τον Ατρόμητο, στα ημιτελικά του κυπέλλου.

Η Ευρώπη και τα οικονομικά...

Την Πέμπτη έγινε η αρχή. Στο μέλλον το φυσιολογικό είναι να υπάρξει και συνέχεια. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Διότι το βασικό στις μέρες μας είναι η εύρυθμη λειτουργία και η οικονομική ισορροπία μιας ΠΑΕ. Από εκεί αρχίζουν όλα. Και αυτά τα δύο βασικά συστατικά, υπάρχουν σε υπερθετικό βαθμό στην Τρίπολη.

Αν συνδυαστούν και με την απήχηση της ομάδας στον κόσμο, τότε το φαινόμενο Αστέρας θα μπορεί και να μακροημερεύσει, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες χαρές σε όσους αγαπούν αυτή τον Αστέρα Τρίπολης και οι οποίοι αρχίζουν να γίνονται περισσότεροι από αυτούς που τον μισούν.

Πηγή: Contra.gr