Και μόνο βλέποντας το έτος γέννησης των παικτών της Τότεναμ πάθαινες ένα ισχυρό ποδοσφαιρικό σοκ και καταλάβαινες την χαώδη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο ελληνικό και στο αγγλικό ποδόσφαιρο σε όλους τους τομείς.

Καλό ήταν και το 0-0, αλλά οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έμειναν στο τέλος με την έκδηλη πίκρα μιας μεγάλης χαμένης ευκαιρίας, για μια μεγάλη νίκη, απέναντι σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, όπως η Τότεναμ. Έμειναν, όμως, και με την ικανοποίηση του εκρηκτικού και έντονου, αν και άτυχου, τελευταίου δεκάλεπτου που τους πρόσφερε η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι.

"Σε δέκα λεπτά και μόνο…" που λέει παραφρασμένο και το τραγούδι ο ΠΑΟΚ έχασε την νίκη μέσα από τα χέρια του. Στο καταιγιστικό τελευταίο δεκάλεπτο δυνατού ρυθμού ο Δικέφαλος «τσαλαπάτησε» την αγγλική ομάδα, αλλά βρήκε απέναντί του δυο ακαταμάχητους, τελικά, αντιπάλους. Την τεράστια εμπειρία και κλάση του Κουντιτσίνι, που «σταμάτησε» τους Βιερίνια - Αθανασιάδη και το δοκάρι στην κεφαλιά του Ίβιτς.

Η Τότεναμ θα πλήρωνε τις σνομπ επιλογές του προπονητή της Χάρι Ρέντναπ, χάρη, όμως, στην τύχη απέφυγε την ήττα. Ο Άγγλος κόουτς παρέταξε μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 20, η οποία, ναι μεν, αποτελούνταν από πιτσιρικάδες ποιότητας, αλλά άπειρους σε ευρωπαϊκά παιχνίδια και σε «καυτές» έδρες, που τα έχασαν όταν ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να πιέσει στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ας όψετε, το χαμένο πέναλτι του Λίνο και οι πολλές χαμένες ευκαιρίες. Στο χαμένο πέναλτι από την στιγμή που ήταν στον πάγκο ο κλασικός εκτελεστής Ίβιτς τα πράγματα ήταν δύσκολα. Και έγιναν ακόμα δυσκολότερα για τον τεχνίτη, αλλά άπειρο εκτελεστή πέναλτι σε επίσημα παιχνίδια, Λίνο, όταν διέταξε επανάληψη ο διαιτητής. Την πρώτη φορά «ψώνισε» τον πολύπειρο Κουντιτσίνι, την δεύτερη έγινε τελικά η «στραβή».

Εντούτοις, πέραν κάθε αμφιβολίας, ο Λίνο ήταν ο MVP της αναμέτρησης για τον ΠΑΟΚ, «κοψοχολιάζοντας» την αγγλική άμυνα κάθε φορά που πλαγιοκοπούσε, ενώ παραδόξως ήταν καλός αυτή την φορά και στην άμυνα.

Ας όψετε, επίσης, η δυστοκία στα τελευταία παιχνίδια του Βιερίνια, ο οποίος συνέχισε χθες το βράδυ το σερί των χαμένων κλασικών ευκαιριών, που ξεκίνησε στο Παγκρήτιο. Πάντως, επειδή όλα στον ΠΑΟΚ τα περιμένουν απ’ αυτόν και οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, είναι λογικό να νιώθει πίεση ο Πορτογάλος. Είναι, όμως, και θέμα χρόνου η επιστροφή του στα γκολ και στις μεγάλες εμφανίσεις, διότι διαθέτει σπάνιο ταλέντο και ικανότητες.

Ας όψετε, ακόμα, η μπάλα που δεν έκανε το χατίρι στις δυο ευκαιρίες του Αθανασιάδη. Η σπουδαία εμφάνισή του απέναντι στην Τότεναμ είναι πολύ καλός οιωνός. Ο Κλάους ίσως αποδείξει τελικά ότι είχαν πολύ δίκιο ο Ζαγοράκης, ο Βρύζας και ο Μπόλονι που τον επέλεξαν φέτος για βασικό φορ και δεν έκαναν μεταγραφή, που θα τον «καπελώσει».Ο 23χρονος διεθνής Έλληνας φορ έδειξε με τις κινήσεις του σ’ αυτές τις δυο φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο την στόφα του μεγάλου σέντερ φορ και την ετοιμότητά του και για παιχνίδια υψηλού επιπέδου, πλέον. Φαίνεται από τις κινήσεις του και την συμπεριφορά του μέσα στο γήπεδο ότι ωρίμασε. Όπως όλα δείχνουν, ήρθε η ώρα του, με έναν προπονητή στον πάγκο που έχει παράδοση στην ανάδειξη νέων παικτών.

Ας όψετε και το δοκάρι στην κεφαλιά του Ίβιτς στις καθυστερήσεις, που γλίτωσε τους Άγγλους από… ακαριαίο θάνατο. Ούτε την μπάλα από τα δίχτυα δεν θα προλάβαιναν να μαζέψουν μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Ο Ίβιτς, παρότι δεινός κεφαλοσφαιριστής, αυτή την φορά μόνος από κοντά αστόχησε, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο.

Και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Το ξέσπασμα του ΠΑΟΚ στο τελευταίο δεκάλεπτο δείχνει, αν μη τι άλλο, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικά και πνευματικά αποθέματα σε ένα τόσο κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Άλλο ένα δείγμα της συστηματικής δουλειάς του τεχνικού τιμ.

Η ατυχία του ΠΑΟΚ, εννοείται, βέβαια, πως δεν μειώνει την μεγάλη αξία της ομάδας που λέγεται Τότεναμ. Μην μας διαφεύγει ότι οι Άγγλοι έπαιξαν με την δεύτερη ομάδα τους στην Τούμπα, αποδυκνείοντας ότι είναι ένα κλαμπ πρότυπο. Ήταν ίσως η νεανικότερη ομάδα όλων των εποχών που πέρασε από την Τούμπα σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μπροστά τους ο ΠΑΟΚ θύμιζε ομάδα βετεράνων.

Και μόνο βλέποντας το έτος γέννησης των παικτών που ξεκίνησαν τον αγώνα στη Τούμπα και των δυο που έπαιξαν αλλαγή, πάθαινες ένα ισχυρό ποδοσφαιρικό σοκ και καταλάβαινες την χαώδη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο ελληνικό και στο αγγλικό ποδόσφαιρο σε όλους τους τομείς.

Ο Κουντιτσίνι γεννήθηκε το 1973, ο Γουόκερ το 1990, ο Τόουνσεντ το 1991, ο Μπασόνγκ το 1986, ο Τσόρλουκα το 1986, ο Λίβερμορ το 1989, ο Κάρολ το 1992, ο Φάλκε το 1990, ο Ντο Σάντος το 1989, ο Κέιν το 1993, ο Παβλιτσένκο το 1981, ο Φρέντερικ που μπήκε αλλαγή το 1992 και ο Πάρετ που μπήκε επίσης αλλαγή το 1991.

Δεν άκουσα; Πώς είπατε; Ορίστε; Ο Κέιν για παράδειγμα μόλις ενηλικιώθηκε, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και ποδοσφαιρικά, πια, παίζοντας στην Τούμπα. Ένα μεγάλο μπράβο στην αγγλική ομάδα για την φιλοσοφία της. Κρίμα, πάντως, που δεν ήρθαν οι αστέρες της Τότεναμ στην Τούμπα και χάσαμε όλοι την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά αγωνιζόμενους. Ακόμα, όμως, και οι αναπληρωματικοί τους, παρότι δεν είχαν καμία συνοχή ως ομάδα, λογικό και επόμενο αυτό, αφού έπαιζαν δέκα καινούργιοι στην 11άδα για πρώτη φορά μαζί, έκαναν ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο.

Στα αξιοσημείωτα του ματς ήταν και η συνήθεια που έγινε λατρεία, πλέον, στον ΠΑΟΚ, με τις αποκρούσεις πάνω στην γραμμή. Πρωταγωνιστής και πάλι ήταν ο Κοντρέρας ο οποίος εξελίσσεται σε… δεύτερο τερματοφύλακα. Ο Χιλιανός με την εμπειρία του έσωσε το γκολ στις αρχές του αγώνα, διότι εάν έμπαινε και έπαιρναν περισσότερο αέρα οι πιτσιρικάδες της Τότεναμ, θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα στην συνέχεια.

Κατά τα άλλα, ο Ετό δεν… υπήρχε στο γήπεδο, ο Αρίας ήταν κάπως βελτιωμένος, ο Γκαρσία μετά από ένα άτονο πρώτο ημίχρονο, ανέβηκε στο δεύτερο ημίχρονο και ανέβασε μαζί του και όλη την ομάδα, ενώ ο Σαλπιγγίδης διέπρεψε ως δεξιός μπακ ιδίως στο πρώτο ημίχρονο. Ως επιθετικό δεν τον… αντιλήφθηκε η αντίπαλη άμυνα, δυστυχώς, σε άλλο ένα παιχνίδι.

Ο Σέρβος διαιτητής Μάζιτς έκανε μόνο ένα σοβαρό λάθος. Ήταν πέναλτι μαρς η ανατροπή του Κοντρέρας από πίσω στον Κέιν και κακώς δεν το έδωσε. Σωστός ήταν ο καταλογισμός της επανάληψης στο πέναλτι του Λίνο, αφού μπήκε πρόωρα στην περιοχή ο Κοντέρας, όπως σωστή υπόδειξη ήταν και το πέναλτι που δόθηκε στον Αθανασιάδη, αφού ο Κουντιτσίνι του πήρε καθαρά τα πόδια.

Συμπερασματικά, εάν κρίνουμε από την δεύτερη ομάδα της Τότεναμ, οι Άγγλοι παραμένουν το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου. Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στην δεύτερη αγωνιστική, μια ακόμα ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, τους νεόπλουτους Ρώσους της Ρουμπίν Καζάν. Σ’ αυτό το ματς θα φανεί, εν πολλοίς, εάν και πόσο τύχη έχει για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού, επαναλαμβάνοντας την περσινή του επιτυχία στην Ευρώπη.

Πηγή: contra.gr