Και μιλάμε για μία ομάδα που υπήρξαν αρκετές σεζόν ακόμη και στην ανατολή του 2000 που διέθετε τον καλύτερο ελληνικό συντελεστή.

Για την ΑΕΚ, η απώλεια της ευρωπαϊκής της ταυτότητας αποτυπώνεται πλέον και με τη γλώσσα των αριθμών με την πρωτοφανή υποχώρησή της στην επίσημη βαθμολογία της UEFA και τον τεράστιο κίνδυνο να γίνουν για εκείνη τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Αν και η φετινή σεζόν, που ξεκίνησε με μια αυτονόητη πρόκριση επί της Ντιναμό Τιφλίδας και συνεχίστηκε με τρεις σερί ήττες στον πρώτο γύρο του δωδέκατου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ, εξελιχτεί σε μια ακόμα ευρωπαϊκή αποτυχία για την Ενωση, τότε θα κατρακυλήσει στην πιο χαμηλή θέση στην ιστορία της εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, από τότε δηλαδή που έχει υιοθετηθεί το ισχύον σύστημα υπολογισμού των ευρωπαϊκών συντελεστών των ομάδων που μετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης.

Πολύ απλά, η ΑΕΚ που μέχρι και φέτος ξεκίνησε λίγο κάτω από την 60ή θέση με τον ΠΑΟΚ (εξαιτίας της ευρωπαϊκής του απουσίας τα τελευταία χρόνια) κάτω από το Τop-100, τέτοια εποχή του χρόνου θα είναι κάτω από το «δικέφαλο» του Βορρά!

H Ενωση θα «φλερτάρει» με την 90ή θέση και ο ΠΑΟΚ (με δύο σερί καλές σεζόν) θα έχει επιστρέψει κοντά στο Νο 70 της UEFA. Kαι όλα αυτά γιατί στο τέλος της φετινής σεζόν από την τρέχουσα πενταετία της ΑΕΚ θα αφαιρεθεί η καλύτερη σεζόν της (2007-08) με τους 8.500 βαθμούς από τη μοναδική φορά που είχε προκριθεί από τον όμιλο του πάλαι ποτέ Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με Βιγιαρεάλ, Φιορεντίνα, Μπόλεσλαβ και Ελφσμποργκ.

Στη θέση αυτής της σεζόν θα προστεθεί η φετινή, που μέχρι σήμερα είναι η δεύτερη χειρότερη στην «κιτρινόμαυρη» πενταετία μετά το 2008-09, στη μοναδική δηλαδή χρονιά που η ΑΕΚ αποκλείστηκε από την Ομόνοια σε προκριματικό γύρο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στο γράφημα που δημοσιεύει σήμερα το «Goal» μπορείτε να δείτε την εξέλιξη στην κατάταξη της ΑΕΚ στη βαθμολογία της UEFA την τελευταία δεκαετία. Η 64η θέση του 2011 αφορά τον συντελεστή με τον οποίον μπήκε στη φετινή σεζόν, η 76η θέση του 2012 είναι η θέση που κατέχει σήμερα και η 87η του 2013 είναι η θέση που θα είχε του χρόνου τέτοια εποχή με τα τωρινά δεδομένα. Τα οποία, βεβαίως, μπορεί να βελτιωθούν ή και να επιδεινωθούν στη συνέχεια της σεζόν.

*** Με βάση τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, η ΑΕΚ έχει μόλις την 69η καλύτερη ευρωπαϊκή συγκομιδή. Ο ΠΑΟΚ είναι 50ός και ο Ολυμπιακός 28ος.

*** Μαζί με τη Σάμροκ Ρόβερς, τη Χάποελ Τελ Αβίβ και τη σουηδική Μάλμε η ΑΕΚ είναι μία από τις τέσσερις ομάδες στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ με απολογισμό μηδέν βαθμών στις τρεις πρώτες αγωνιστικές.

*** Τα δέκα γκολ παθητικό της Μάλμε στον δικό της όμιλο του Γιουρόπα είναι αυτά που έχουν... γλιτώσει την ΑΕΚ από το να διαθέτει τη χειρότερη άμυνα της φετινής διοργάνωσης. Με εννιά γκολ παθητικό σε τρία ματς είναι η αμέσως χειρότερη άμυνα των 48 ομάδων μαζί με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, που τον περασμένο Αύγουστο απέκλεισε τον Παναθηναϊκό από τους ομίλους του Γιουρόπα.

*** H AEK είναι με διαφορά η χειρότερη ομάδα του Γιουρόπα Λιγκ σε σχέση με τις υπόλοιπες πέντε που έχουν συμμετάσχει, όπως και η Ενωση, και στα τρία χρόνια της διοργάνωσης με το ισχύον σύστημα των ομίλων. Υπολείπεται με διαφορά των νικών που έχουν κάνει οι Αϊντχόφεν, Σπόρτινγκ, Αντερλεχτ και Σάλτσμπουργκ και έχει περισσότερες νίκες μόνο από τη Στεάουα.

*** Η ΑΕΚ έχει τρεις νίκες σε δεκαπέντε αγώνες, με τη ρουμανική ομάδα να έχει μόλις μία, αλλά με τη διαφορά ότι η ΑΕΚ έχει δέκα ήττες και η Στεάουα πέντε. Στη συνολική βαθμολογία της τριετίας του Γιουρόπα υπολείπεται αυτήν τη στιγμή και του Αρη με μία μόλις συμμετοχή έναντι... δυόμισι δικών της!

*** Για την ΑΕΚ, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της σε «κανονικό» όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (τέσσερις στο Τσάμπιονς και τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ) που έχει τρεις σερί ήττες στα ισάριθμα ματς του πρώτου γύρου.

Υπάρχει, βεβαίως, και η συμμετοχή της στην πρώτη σεζόν (2004-05) διεξαγωγής του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τους οκτώ ομίλους των πέντε ομάδων (και τις τέσσερις αγωνιστικές με δύο ματς εντός και δύο εκτός), όταν είχε κάνει τέσσερις ήττες στα τέσσερα ματς από Σεβίλλη, Ζενίτ, Λιλ και Ααχεν.

Πηγή: sentragoal.gr