Τι είναι τελικώς πιο επώδυνο από το χτεσινοβραδινό παιχνίδι στο Ολυμπιακό Στάδιο; Η νέα ταρίφα των τριών τερμάτων; Η θλιβερή διαπίστωση ότι δεν υπάρχει βάθος στην ομάδα; Το τραγικό λάθος που έκανε επαγγελματίας τερματοφύλακας και όχι κάποιος τζούνιορ των τμημάτων υποδομής; Ή μήπως τα 4.000 (και κάτι ψιλά) εισιτήρια που κόπηκαν σε ευρωπαϊκή βραδιά;

Να δεχτούμε ότι υπάρχουν αρκετά ελαφρυντικά για την απουσία του κόσμου. Το γεγονός ότι η ομάδα δεν είχε ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης και η "υποβάθμιση" του ματς από τον προπονητή κάνοντας (δικαιολογημένα κατά την άποψη μου) εκτεταμένο ροτέισον. Το προχωρημένο της ώρας, άντε λίγο και το κρύο στο Μαρούσι. Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις που κράτησαν πολύ κόσμο καρφωμένο μπροστά στις τηλεοράσεις.

Όλα αυτά συν το γεγονός ότι η ομάδα δεν εμπνέει προ πολλού, απομάκρυναν τους φίλους της ομάδας από το γήπεδο. Κι αυτό είναι το πιο ηχηρό "καμπανάκι". Ο κόσμος τον οποίο μονίμως επικαλούνται διαχειριστές και αφεντικά που την κοπάνησαν αφήνοντας πίσω τους σοβαρές εκκρεμότητες, γυρίζει την πλάτη του στην ομάδα. Στέλνει το δικό του μήνυμα στα υπερφίαλα και ουτοπικά σχέδια Παππά-Κασνακίδη-Αδαμίδη για πενήντα χιλιάδες μέλη και για κάλυψη της "τρύπας" και του ανοίγματος της ΠΑΕ από το δικό τους υστέρημα. Όλα αυτά βεβαίως θα μπορούσαν να γίνουν (και με το παραπάνω) και ο κόσμος να ανταποκρινόταν στο κάλεσμα αν έκαναν το καθήκον τους πρώτοι απ' ολους οι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ. Αν τακτοποιούσαν όλες τις περσινές εκκρεμότητες με βάση τον προϋπολογισμό που οι ίδιοι ενέκριναν το καλοκαίρι του 2010. Ο Μπλάνκο και ο Νασούτι που προσέφυγαν στη FIFA, πέρσι έπαιζαν στην ΑΕΚ. Με συμβόλαια που (προφανώς) ενεκρίθησαν το καλοκαίρι του '10 από τους μεγαλομετόχους.

Τα 4.000 εισιτήρια είναι αρνητικό ρεκόρ σε ευρωπαϊκό ματς τα τελευταία χρόνια. Ρίχνοντας μια ματιά στα αρχεία, κάτω από δέκα χιλιάδες εισιτήρια έκοψε μόνον με την Μπάτε Μπορίσοφ: 9.717 πριν από δυο χρόνια τέτοια εποχή. Χτες έπεσε κάτω από τα πέντε χιλιάδες, στο τέλος θα παίζει μεταξύ συγγενών και φίλων. Αν συνεχίζουν να την απαξιώνουν όσοι διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τις τύχες της. Και αν δεν εμφανιστούν εκείνοι που αποδεδειγμένα μπορούν να την βοηθήσουν.

Το χαντάκωμα του ευρωπαϊκού συντελεστή

Η ήττα ως αποτέλεσμα κάνει μεγάλο κακό στον ευρωπαϊκό συντελεστή της ΑΕΚ. Τον χαντακώνει κι άλλο. Τέσσερα ματς στον όμιλο, τέσσερις ήττες. Η ΑΕΚ παράτησε την Ευρώπη εδώ και χρόνια. Και η Ευρώπη με τη σειρά της θα παρατήσει την ΑΕΚ. Θα έρθουν καλοκαίρια που θα το πληρώσουν αυτό μελλοντικές ομάδες της ΑΕΚ. Οι οποίες θα υποχρεώνονται να παίζουν από τον πρώτο προκριματικό γύρο, τον Ιούλιο. Και στην κρίσιμη στιγμή - στον τελευταίο προκριματικό - θα βρίσκονται στο ταψί με τις αδύνατες ομάδες. Κλήρωση με μεγαθήριο ή τέλος πάντων με πιο δυνατή ομάδα, αποκλεισμός, αντίο Ευρώπη.

Όσο για το ματς αυτό καθαυτό, η ΑΕΚ κινήθηκε με λαχτάρα και δίψα να νικήσει, μόνον για ένα τέταρτο στο δεύτερο ημίχρονο. Λίγο μετά το πρώτο ρωσικό γκολ. Ο Λεονάρντο με την είσοδο του έδωσε την ώθηση, πήρε το πέναλτι. Ο Χοσέ Κάρλος καλά κρυμμένος (ή αν προτιμάτε αόρατος) στο πρώτο ημίχρονο, πήρε κάποιες πρωτοβουλίες στο δεύτερο αλλά μέχρι εκεί. Το καταθέτω για πρώτη φορά με βάση αυτό που έχω δει: Είναι πολύ καλό για την ΑΕΚ που ο Ισπανός έχει μόνον ένα χρόνο συμβόλαιο. Συγγνώμη, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, δεν βλέπω γιατί να στεναχωρηθεί η ΑΕΚ που θα της φύγει του χρόνου ένας παίκτης που ψάχνουμε από τον Αύγουστο κι από το ματς με την Τιφλίδα να εντοπίσουμε στο γήπεδο.

Ο Κωστένογλου υποβάθμισε το παιχνίδι

Από κει και πέρα, απέναντι σε μια ρωσική ομάδα που ήξερε να κάνει τα στοιχειώδη και ασφαλώς να τρέξει περισσότερο, η ΑΕΚ επιβεβαίωσε αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε. Ότι δεν έχει βάθος, δεν έχει λύσεις. Και φυσικά όταν είναι προβληματικός ακόμα και ο αφρός της ομάδας, θα ήταν παράλογο να αναζητήσουμε τον ...Μαραντόνα στον πάγκο και τα δευτερότριτα. Το ποιοτικό υπόβαθρο των παικτών της ΑΕΚ φτάνει και περισσεύει για να κερδίσει τα μισά ματς της Σούπερ Λίγκας. Το 2008 όταν πήρε τους πιο πολλούς βαθμούς εντός γηπέδων έκανε 22 νίκες σε 30 ματς. Τα επόμενα τρία χρόνια βουτιά στις νίκες: 14-15-15.

Όσο για την επιλογή του Κωστένογλου να υποβαθμίσει το παιχνίδι αφήνοντας πέντε βασικά στελέχη εκτός 18άδας, προσωπικά εκτιμώ ότι έπραξε άριστα. Διότι Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Καφές είναι αντικειμενικά αδύνατον να βγάλουν τρία ματς μέσα στην εβδομάδα. Ο Βάργκας θα σκάσει αν παίζει βρέξει-χιονίσει. Και ο Καράμπελας καλό είναι να πάρει μια ανάσα μέχρι να ξανανιώσει ότι (ελλείψει μπακ-απ) είναι αναντικατάστατος στην ομάδα.

Ο Κωστένογλου ρίχνει το βάρος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό γιατί γνωρίζει ότι μόνο από τις εγχώριες διοργανώσεις μπορεί η ΑΕΚ να αποκομίσει (άμεσα) οφέλη. Αν δεν χάσει την Κυριακή, θα έχει βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία που πάει να αναπτύξει ο Παναθηναϊκός και θα δηλώσει "παρούσα" στο πρωτάθλημα. Κι αν μάλιστα κάνει την πρώτη φετινή υπέρβαση και πάρει τους 3 βαθμούς τότε θα είναι καβάλα στ' άλογο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πέρσι, μετά από 8 ματς, ήταν 5 βαθμούς πίσω από την κορυφή. Για πρόπερσι δεν το συζητάμε, την έβλεπε με τα κιάλια, 11 πόντους είχε προλάβει να μείνει πίσω.

ΥΓ: Συμπαθητικό το παίξιμο του Χέλγκασον, αλλά πολλά, πάρα πολλά (για τα σημερινά δεδομένα) τα 130 χιλιάρικα που θα δώσει η ΑΕΚ στην Μπρέινταμπλικ. Για να γλιτώσει και τον διασυρμό από την προσφυγή των ψαράδων...

ΥΓ 2: Ο Κασνακίδης θα λειτουργεί, λέει, ως θεματοφύλακας της επόμενης μέρας στην ΑΕΚ. Μέσω των σαπόρτερς. Και με την Πετί Σιατό (αν προχωρούσε) θα λειτουργούσε ως θεματοφύλακας;

ΥΓ 3: Ούτε τα 140 χιλιάρικα του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου δεν κάλυψαν σε μετρητό οι μέτοχοι-ιδρυτές της εταιρίας των σαπόρτερς. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο πληροφοριακό τους σημείωμα, θα διαπιστώσει ότι τα 140 χιλιάρικα καλύφθηκαν σε ...είδος! Ιδού: "...Το ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο καλύφθηκε από τους ιδρυτικούς Μετόχους με εισφορά μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στη συνεδρίαση του της 7ης Ιουνίου 2011 (αρ. πρωτοκόλλου ΕΒΕΑ 10754/2011), πιστοποίησε την καταβολή του συνόλου του ιδρυτικού μετοχικού κεφαλαίου, δια εισφοράς εις είδος, όπως αναλυτικά εκτίθεται στο κεφάλαιο 13 του παρόντος. Οι μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ που εισφέρθηκαν κατά τα ανωτέρω στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχονται σε 1.750.000 (ποσοστό 21,31% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΑΕΚ, το σύνολο των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι 8.213.945), μεταβιβάσθηκαν στους ιδρυτές από τον Πέτρο Παππά, αποτιμήθηκαν δε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2190/1920 σε 0,08 Ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικά σε 140.000 Ευρώ..."

Πηγή: Contra.gr