Ηρωικά έπαιξε η Ρούμπιν, η οποία με νύχια και με δόντια και με σύμμαχό της την έδρα και τις πολικές θερμοκρασίες προσπάθησε να σταματήσει μια ομάδα ανώτερή της σε όλα τα επίπεδα. Διότι από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της συνάντησης στο «Λοζνίκι» αγωνιζόταν μια ομάδα του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός, και μια ομάδα του Europa League, η Ρούμπιν Καζάν. Η σύγκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες έστω και υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες έδειξε τη διαφορά δυναμικότητας που υπάρχει.

Οι Ερυθρόλευκοι κυριάρχησαν και ως ομάδα και ως άτομα σε όλα τα σημεία του γηπέδου και καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Εξάλλου, το παραδέχτηκε και ο προπονητής της ρώσικης ομάδας Κούρμπαν Μπερντίεφ: «Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ δυνατός για εμάς. Χάσαμε όλες τις προσωπικές μονομαχίες και αυτό έκρινε το παιχνίδι». Αυτή ήταν και η μεγάλη αλήθεια. Μανιάτης, Ορμπάιθ και Μακούν δημιούργησαν ένα σιδηρούν παραπέτασμα στη μεσαία γραμμή, Φουστέρ, Μιραλάς και Τζιμπούρ πρέσαραν τόσο ασφυκτικά τους Ρώσους που οι τελευταίοι δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα. Αυτήν τη συνταγή επιτυχίας του ευρωπαίου Ολυμπιακού τη γεύτηκαν για τα καλά και οι Ρώσοι (μετά τους Δυτικοευρωπαίους), με αποτέλεσμα να φύγουν με το κεφάλι σκυφτό.

Περίφημος ήταν και ο συνεχώς αμφισβητούμενος Ιβάν Μαρκάνο, ο οποίος παρέα με τον Τάσο Παπάζογλου έβαζε συνεχώς στοπ σε οποιαδήποτε ιδέα επιχειρούσαν οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες της Ρούμπιν, προκειμένου να γίνουν απειλητικοί. Εξίσου σπουδαίος και ο Μέγερι, μέχρι τη στιγμή της αποβολής του, αλλά ήρωας αναδείχθηκε ο Ρόι Κάρολ, ο οποίος βάλθηκε να υπερασπιστεί τις δηλώσεις του ότι στον Ολυμπιακό αισθάνεται όπως αισθανόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Είναι φυσικό, ωστόσο, αυτή η νίκη στη Ρωσία να παίρνει επικές διαστάσεις, κυρίως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του παιχνιδιού. Θα μείνει αξέχαστη επειδή οι οπαδοί αντίκρισαν 14 ερυθρόλευκους «πεζοναύτες», οι οποίοι έκαναν τη ρώσικη αρκούδα να υποκύψει στη δύναμή τους. Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια στον Ερνέστο για το νέο ρεσιτάλ που παρέδωσε από τον πάγκο. Ο προπονητής έδειξε για ακόμη μια φορά σε όλον τον κόσμο ότι ο Ολυμπιακός είναι πάνω απ’ όλα ομάδα και οι απουσίες βασικών παικτών του δεν μπορούν να τραυματίσουν τη λαμπερή εικόνα του συνόλου. Πραγματικά αυτός ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει πολύ μακριά.

Πηγή: Εξέδρα