Αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο ματς στη φάση των ομίλων του Champions League με την Μαρσέιγ, ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε είναι ίσως η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη κάνοντας το ΔΙΚΟ ΤΗΣ παιχνίδι, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που έχει απέναντί της.
 
Σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί τον ρυθμό της άλλης ομάδας, είτε αυτή λέγεται ʼρσεναλ, είτε Ντόρτμουντ, είτε Μαρσέιγ. Κι αυτό το απέδειξε και στο Λονδίνο και στη Βεστφαλία και στη Μασσαλία. Αντίθετα, υποχρεώνει τους αντιπάλους του να τον ακολουθήσουν και να προσαρμόσουν τα πλάνα τους πάνω στο παιχνίδι του, το οποίο δείχνουν να μην έχουν προβλέψει.
 
Αν το ελληνικό πρωτάθλημα δεν διακρινόταν για την προχειρότητά του και οι ερυθρόλευκοι έπαιζαν με τη Μαρσέιγ έχοντας δύο ματς στα πόδια τους, ο Ολυμπιακός θα έπαιζε τώρα στους «16» του Champions League.
 
Και η 2η όμως, διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ είναι αξιόλογη και μπορεί να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε δρόμο μακρύ. Η Ρούμπιν είναι ομάδα που παίζει καλύτερα εκτός έδρας, αλλά ο εφετινός Ολυμπιακός της Ευρώπης δύσκολα θα χάσει την πρόκριση στους «16».
 
Αυτή την ευρωπαϊκή μεταμόρφωση του Ολυμπιακού την χρεώνεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός δεν ακούει τίποτα και κανέναν, παρά μόνο το ένστικτό του και την συνείδησή του.
 
Στο ματς με την ΑΕΚ άφησε 90΄ τον Ιμπαγάσα, τον οποίο δεν χρησιμοποίησε ούτε λεπτό στη Μόσχα. Αντίθετα, έριξε στη μάχη τον Μακούν και τον Φουστέρ, αφήνοντας εκτός του Αμπντούν και τον Καζίμ. Ο Βαλβέρδε ξέρει να διαχειρίζεται το ρόστερ που του έχει προσφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον πλέον ιδανικό τρόπο.
 
Το 0-1 στη Μόσχα είναι μεγάλο αποτέλεσμα γιατί ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τον τιμωρημένο Αβραάμ και στο 33΄ έχασε και τον Μέλμπεργκ. Ο Μαρκάνο και ο Παπάζογλου όμως, ανταποκρίθηκαν άψογα.
 
Επίσης, από το 72΄ υποχρεώθηκε να παίξει με 10 ποδοσφαιριστές, λόγω της αποβολής του Μέγερι, αλλά απειλήθηκε ελάχιστα. Για τον Ρόι Κάρολ ούτε λόγος να γίνεται. Απόκρουση πέναλτι στην πρώτη επαφή με την μπάλα, είναι σπάνιο φαινόμενο.
 
Αν ο Ολυμπιακός δεν έχει απώλειες στο έμψυχο δυναμικό του λόγω τραυματισμών, τότε μπορεί βάσιμα να ελπίζει και σε ευρωπαϊκή διάκριση και σε διεκδίκηση του τίτλου ως το τέλος.

Πηγή: novasports.gr