Ελεγα χθες το μεσημέρι στον Sentra 103,3 ότι 5-6.000 ΠΑΟΚτσήδες στο «Φρίουλι» σημαίνει ατμόσφαιρα ανάλογη με 10-12.000 οπαδών άλλης ομάδας. Λάθος έκανα στην εκτίμηση, πολύ λίγα είπα. Οι άνθρωποι έκαναν το Ούντινε... Θεσσαλονίκη! Ο ήχος και η εικόνα αδιάψευστοι μάρτυρες.

Παρακολουθούσες το ματς και είχες την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ έπαιζε στην Τούμπα! Η παρουσία τους εκπληκτική σε τέτοιες εποχές όπου οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -όχι οι Ιταλοί- νομίζουν πως οι Ελληνες είναι κάποιοι μισοπεθαμένοι ρακένδυτοι.

Και η ομάδα μπορεί να μην είχε την επιθετικότητα και την αύρα του Λονδίνου, αλλά στάθηκε ΟΡΘΙΑ. Δεν ξέρω αν ο ΠΑΟΚ πάρει την πρόκριση στη ρεβάνς -θαρρώ πως είναι ακόμη πιο δύσκολο ματς-, όμως αυτό που πράττει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι υπέροχο. Για 12ο συνεχόμενο παιχνίδι ο «δικέφαλος» παρέμεινε αήττητος στην Ευρώπη. Τι κι αν έχουν φύγει ο Βιεϊρίνια και ο Κοντρέρας. Τι κι αν αποχώρησε ο Ζαγοράκης. Τι κι αν εντός Ελλάδος ψάχνει να βρει τα πατήματά του.

Ο ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ είναι ΠΑΛΙΚΑΡΙ. Διαβασμένος, απόλυτα προσαρμοσμένος σε ανασταλτική λογική ώστε να μη δεχθεί γκολ, με τον Κρέσιτς και τον Τσιρίλο σε θαυμάσια βραδιά, εκτιμώ πως κράτησε το μηδέν δίχως τεράστιες δυσκολίες. Θα ήθελα να διεκδικήσει το γκολ, κάτι που στο Λονδίνο κόντρα στην Τότεναμ έπραξε στο απόλυτο. Ομως δεν είναι όλα τα ματς ίδια.

Χθες ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον «Σάλπι» στα καλά του, ενώ ο Κλάους ήταν φανερά ανέτοιμος. Ο Γεωργιάδης δεν κατάφερε να κινηθεί σε υψηλά στάνταρ, οπότε με λίγα σουτ του Φωτάκη δεν θα μπορούσε να γίνει απειλητικός. Ομως η ομάδα του Μπόλονι λειτούργησε άψογα στο αμυντικό κεφάλαιο. ΟΚ, η Ουντινέζε δεν είχε τον Ντι Νατάλε, αλλά ο «δικέφαλος», με εξαίρεση τη φάση του δοκαριού στο 6ο λεπτό, δεν υπέφερε, το αντίθετο θα έλεγα. Λειτούργησε με σύνεση και έφερε τα πράγματα στα μέτρα του.

Στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι ο Κρέσιτς είπε ότι ίσως ο ΠΑΟΚ σεβάστηκε περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε την Ουντινέζε. Μπορεί να είναι κι έτσι, όμως ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την ομάδα για το πλάνο της. Ο «δικέφαλος» ψάχνει ακόμη τη νέα αγωνιστική του ταυτότητα και πρέπει να τη βρει βήμα βήμα. Λογικό είναι να μη ρισκάρει. Εκτιμώ πως ούτε στην Τούμπα θα μπει για να «πνίξει» τους Ιταλούς, καθώς αυτό θα είναι μέγα ρίσκο. Οπως αποτελεί μέγιστη απώλεια η απουσία του Φωτάκη.

Για την ώρα ας χαρούμε, μετά το μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού στη Μόσχα, ένα ακόμη σπουδαίο κατόρθωμα ελληνικής ομάδας στο Γιουρόπα Λιγκ. Μιας ομάδας που φώναξε χθες στον... Σόιμπλε ότι δεν γουστάρει να υπογράψει ήττα. Οπως όλοι οι Ελληνες!

ΥΓ.: Ο Λοβέρδος πήγε χθες τα συνθήματα του τροϊκανικού ΠΑΣΟΚ 31 χρόνια... μπροστά: «Μαζί σου, Ανδρέα, για μια πλατφόρμα νέα»! Και μετά έβαλε την (πλατ)φόρμα και έγραψε στο blog του για την πορεία του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ! Ε ρε γλέντια με το... μονοψήφιο ποσοστό που τους αξίζει!

Πηγή: Goal