Είναι ξεκάθαρό ότι η ατάκα που αναπαράγεται με τεράστια ευκολία από πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και η οποία λέει «δεν βγήκαν καθόλου οι καλοκαιρινές μεταγραφές του Ολυμπιακού» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν ανταποκρίνεται αφενός επειδή υπάρχουν οι Κοστίνια και Πιρόλα να τη διαψεύσουν. 

Αφετέρου επειδή η ποδοσφαιρική / αθλητική λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ασφαλές δείγμα για παίκτες οι σκόρπιες (και συνήθως ως αλλαγή) συμμετοχές στο διάστημα Σεπτέμβρης - Οκτώβρης (όπου υπήρξαν και δύο διακοπές αγώνων λόγω εθνικών...) με αρκετούς εξ' αυτών να ήρθαν αργά και να έχουν αντιμετωπίσει και προβλήματα τραυματισμών πέρα από τη δεδομένη ανετοιμότητα και έλλειψη χημείας.

Αφού τα ξεκαθαρίσαμε αυτά (θα διαφωνείτε προφανώς αρκετοί αλλά δεν είναι αυτοσκοπός να συμφωνήσουμε...) πάμε στο θέμα μας. Την περασμένη Πέμπτη που ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση (ειδικά στο α' ημίχρονο) και πήρε μια σπουδαία εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη επί της Μάλμε στη Σουηδία υπήρξε ένας παίκτης-κλειδί που βοήθησε τα μέγιστα για να συμβεί αυτό. Κι αυτός ο παίκτης ήρθε από τον πάγκο

Το εκπληκτικό είναι ότι ήρθε αναγκαστικά από τον πάγκο. Ναι, για τον Λορέντσο Πιρόλα ο λόγος. Ο 22χρονος Ιταλός στόπερ έμελλε να μπει άρον άρον στο ματς λόγω του τραυματισμού του Φρανθίσκο Ορτέγκα, και να παίξει σε μια θέση που δεν είναι «δική» του. Ένα παιδί που έχει κάνει όνομα ως στόπερ και είναι 1.85μ. και στα βασικά προσόντα του δεν είναι η ταχύτητα που απαιτείται για τα ακραία μπακ.

Ο Πιρόλα λοιπόν ήταν παίκτης-κλειδί στο να... ατσαλωθεί ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μάλμε και να κρατήσει με μεγαλύτερη ευκολία μια φουλ επιθετική ομάδα μακριά από τα καρέ του Τζολάκη. Δεν το λέμε εμείς αυτό, ο πιο αρμόδιος απ' όλους, Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ και οι συνεργάτες του το λένε. Όπως συζητούσαν ο Πιρόλα έκανε ακόμα καλύτερα τα δεδομενα του αγώνα για τον Ολυμπιακό. Περιόρισε σχεδόν στον απόλυτο βαθμό έναν επικίνδυνο ακραίο της Μάλμε, τον Αλί, έδωσε ύψος στην αμυντική γραμμή και πολλάκις την ανέβασε ψηλά, κέρδισε μονομαχίες (και εναέριες και στο γρασίδι) με τον δυναμισμό του και έκανε καλύτερες καλύψεις.

Ενδιαφέρον έχουν και δύο συγκεκριμένα νούμερα στη στατιστική (της UEFA) του Πιρόλα στις έως τώρα συμμετοχές του στο Europa League με τον Ολυμπιακό και τις διαφορές που έχει με Ρέτσο και Κάρμο. Σε μόλις 145 λεπτά (εκ των οποίων τα 67' ως αριστερό μπακ...) έχει 3 τάκλιν και 6 μπλοκ σε τελικές αντιπάλου. Ο Κάρμο με πολύ περισσότερο χρόνο (260 λεπτά), έχει τα ίδια τάκλιν (3) και μόλις 1 μπλοκ σε τελικές αντιπάλου. 

Πολύ περισσότερο χρόνο έχει και ο Ρέτσος, 245 λεπτά, με 5 τάκλιν και 3 μπλοκ σε τελικές αντιπάλου. Ο Πιρόλα δείχνει πιο παλιάς... κοπής αμυντικός που πέφτει ακόμα και με τα... μούτρα μπροστά στον κίνδυνο για να μπλοκάρει τελικές αντιπάλου και παίζει επιθετικές άμυνες. 

Παρεμπιπτόντως, ο Ιταλός φαίνεται πως πρόλαβε ξανά τον πιο σοβαρό τραυματισμό και εκτός απροόπτου θα είναι διαθέσιμος για το ματς με τον Πανσερραϊκό (2/11).