Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου είναι δυσεύρετοι οι καλοί παίκτες. Ναι, αυτός είναι ο κανόνας. Μόνο που σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

 

Ακόμη κι αν μια ομάδα είναι διατεθειμένη να ρίξει στην αγορά πολλά χρήματα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρει ακριβώς αυτό που θέλει στα μισά της αγωνιστικής περιόδου. Οι μεταγραφές είναι, γενικά, μια δύσκολη υπόθεση, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν μιλάμε για τη χειμερινή περίοδο. Το΄ χουν «νιώσει» -διαχρονικά-και στον ΠΑΟΚ, που, σε πολλές των περιπτώσεων, δεν είδαν τις επιλογές τους να δικαιώνονται.
 

Υπήρξαν, φυσικά, κι εκείνες οι περιπτώσεις παικτών, που εξετέλεσαν την αποστολή τους. Άλλοι παρέμειναν λιγότερο κι άλλοι περισσότερο χρόνο στην Τούμπα, όλοι τους, όμως, άφησαν το αποτύπωμά τους. Ακολουθεί ένας άτυπος κατάλογος με τις δέκα καλύτερες χειμερινές μεταγραφές.

 

Ο ΑΣΥΓΚΡΙΤΟΣ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ


Kορυφαίο, ασφαλώς, σχετικό παράδειγμα συνιστά η περίπτωση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο ΠΑΟΚ έβαζε στη μηχανή του ένα επιθετικό υπέρ-όπλο, όταν τον Ιανουάριο του 2017 προχωρούσε στην απόκτηση του Σέρβου (γεννημένος στο Σεν Γκάλεν της Ελβετίας) φορ από τη Λέγκια Βαρσοβίας. Ο Πρίγιοβιτς πήρε αμέσως... μπρος και τη διετία που ακολούθησε, πρόλαβε να πετύχει 55 γκολ σε 86 συμμετοχές. Η τρομερή αποτελεσματικότητά του έκανε τους Σαουδάραβες της Αλ Ιτιχάντ να καταβάλλουν τη ρήτρα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ και ο Πρίγιοβιτς να τερματίσει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.
 

Και μια που αρχίσαμε με επιθετικούς, θα πρέπει να γίνει μνεία και σε άλλους δύο γκολτζήδες. Και πρώτα στον Δημήτρη Ναλιτζή, ο οποίος, τον Ιανουάριο του 2000, αποτέλεσε μέρος της... προίκας για το «γάμο» του ΠΑΟΚ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στο πρώτο μισό εκείνης της σεζόν ο Ναλιτζής είχε προλάβει να σημειώσει δεκατρία γκολ με τη φανέλα του Πανιωνίου, με τον ΠΑΟΚ πέτυχε άλλα έντεκα και στο τέλος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 τέρματα. Ο ΠΑΟΚ βγήκε κερδισμένος, όχι μόνο από την αγωνιστική προσφορά του υψηλόσωμου επιθετικού, αλλά και από τα 250 εκ. δρχ. που έφερε στα ταμεία η μετακόμισή του στην Ουντινέζε το καλοκαίρι του 2001(μακριά από την Ελλάδα έπαιξε σε Περούτζια και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας).

Από τους ξένους που άφησαν τη σφραγίδα τους στον ΠΑΟΚ ήταν ο Μάρτσιν Μίετσελ. Τον Ιανουάριο του 2005 ο Πολωνός φορ μετακόμισε από το γειτονικό Καυτανζόγλειο, αφήνοντας τον Ηρακλή για το Δικέφαλο. Και με τις επιδόσεις του στην Τούμπα-ειδικά τη σεζόν 2006-07, όταν πέτυχε δεκατέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα-κατάφερε, δυόμισι χρόνια μετά, να πάρει μεταγραφή για την Μπόχουμ. Κι όταν επέστρεψε στη χώρα του, έπαιξε στη Λέγκια Βαρσοβίας και στη Λοντζ, ομάδες στις οποίες είχε αγωνιστεί και στην αρχή της καριέρας του.

 

Το Δεκέμβριο του 1992 (από τη σεζόν 1996-97 η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ίσχυε από την 1η μέχρι την 31η Ιανουαρίου) ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Θωμάς Βουλινός έφερε από την Καβάλα στην Τούμπα τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Άρχισε τότε η πορεία του πρώην παίκτη και προέδρου του Δικέφαλου μέχρι την κορυφή και την ανάδειξή του σε πρωταθλητή Ευρώπης, όντας αρχηγός της εθνικής το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

 

Συμπαίκτης των Ζαγοράκη υπήρξε ο Φρανς Φαν Ρόι, ένας από τους πλέον αξιόλογους ξένους παίκτες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ήρθε στην Τούμπα το Δεκέμβριο του 1994 με εισήγηση του Αρι Χάαν, αγωνίστηκε μόλις για ένα εξάμηνο, πρόλαβε όμως, αν και μέσος, να πετύχει επτά γκολ σε σύνολο 21 συμμετοχών. O Φαν Ρόι άρχισε την καριέρα του στην Aϊντχόβεν, ωστόσο διένυσε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική του διαδρομή στα γήπεδα του Βελγίου, φορώντας τις φανέλες της Αντβέρπ και της Σταντάρ Λιέγης. Κι όταν αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ, έκλεισε την καριέρα του στο Βέλγιο αγωνιζόμενος στη Βέστερλο.

 

ΤΑ «ΔΙΔΥΜΑ» ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΚΑΙ ΣΟΡΛΕΝ-ΛΙΝΟ

 

Ο Κώστας Φρατζέσκος αποκτήθηκε από τον ΟΦΗ τον Ιανουάριο του 1997 και μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν είχε πετύχει δεκαέξι κολ σε είκοσι συμμετοχές. Τις ίδιες ημέρες εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ κι ο Σπύρος Μαραγκός. Ο ικανότατος μέσος ήταν βασικό στέλεχος του Δικεφάλου για δυόμισι χρόνια, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες.

 

Τον Ιανουάριο του 2009 ο Oλιβιέ Σορλέν είχε αποκτηθεί αρχικά ως δανεικός από τη Ρεν. Και από τη στιγμή που μπήκε στην ενδεκάδα του Δικεφάλου, δεν ξαναβγήκε, δημιουργώντας ένα αχτύπητο δίδυμο με τον Λίνο στην αριστερή πτέρυγα. Δεν είχαν περάσει δύο μήνες από την έλευση του στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ άρχισαν τις συζητήσεις με τη Ρεν για να τον κάνουν δικό τους παίκτη. Και πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, ο Σορλέν είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με το Δικέφαλο. Μόνο που δεν το εξάντλησε, όχι με υπαιτιότητα του ΠΑΟΚ. Στα τέλη του Αυγούστου του 2010, κι αφού είχε αγωνιστεί στα παιχνίδια με τον Άγιαξ και τη Φενερμπαχτσέ, ζήτησε να επιστρέψει στη Γαλλία, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Ετσι κι έγινε.

 

Τις ίδιες ημέρες με τον Σορλέν είχε φθάσει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ κι ο Άλβες Λίνο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος επί πεντέμισι χρόνια πρόσφερε πολλά στους ασπρόμαυρους. Στη Θεσσαλονίκη είχε έρθει με εισήγηση του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ήξερε καλά τις δυνατότητες του Βραζιλιάνου από τη θητεία του στην Πορτογαλία, κυρίως στην ομάδα της Πόρτο.

 

Πριν από τρία χρόνια, ο ΠΑΟΚ έρχονταν σε συμφωνία με τη Σπόρτιγκ Λισαβώνας για το δανεισμό του Γιόζιπ Μίσιτς. Ο Κροάτης χαφ «έβγαλε μάτια» με την απόδοσή του (επτά γκολ και δέκα ασίστ σε 42 συμμετοχές), όμως η γνωστή περιπέτεια υγείας του αποτέλεσε την αιτία για τη μη μονιμοποίηση του στην Τούμπα.

 

Πέρα, φυσικά, από τους προαναφερθέντες, υπήρξαν και άλλοι παίκτες, που αποκτήθηκαν στα μισά της σεζόν και άφησαν το προσωπικό τους στίγμα.

 

Το Δεκέμβριο του 1990 ο Αλέξης Αλεξίου, προερχόμενος από τον Ολυμπιακό, εντάχθηκε στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, όπου και παρέμεινε για μια εξαετία. Μάλιστα, αποτέλεσε τον μοναδικό παίκτη του Δικεφάλου στην αποστολή της εθνικής μας ομάδας στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση Μουντιάλ, το 1994 στις ΗΠΑ.

Την 1η Φεβρουαρίου 2008 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο για συνεργασία ενάμισι χρόνου. Ο... πραγματικός, βέβαια, Κονσεϊσάο εμφανίστηκε στην Τούμπα τη σεζόν 2008-09, καταγράφοντας 31 συμμετοχές και έξι γκολ. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς. Ο Σέρβος επιθετικός εντάχθηκε στο ρόστερ τον Ιανουάριο του 2013, αλλά «απογειώθηκε» τη σεζόν 2013-14, όταν έπαιξε σε 38 ματς, σκοράροντας δεκαπέντε φορές.

 

Πριν τρία χρόνια είχε αποκτηθεί ως δανεικός από την Πόρτο ο Σέρτζιο Ολιβέιρα, ο οποίος στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ. Οσο για τον Μίκαελ Κρμέντσικ, που είχε έρθει στην Τούμπα πριν από ένα χρόνο από την Κλαμπ Μπριζ, ήταν ο σκόρερ του νικητήριου τέρματος του ΠΑΟΚ στον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

 

Πηγή : FORZA