Ποιός είναι ο Ματίας Αλμέιδα, το όνομα του οποίο μπλέκεται στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ! Η ποδοσφαιρική του καριέρα και τα επιτεύγματά του ως τεχνικός.
Όσοι έχουν ζήσει την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο, φορώντας τη φανέλα της Ρίβερ, της Κίλμες, της Σεβίλλης, της Λάτσιο, της Πάρμα, της Ίντερ και της Μπρέσια, τον θυμούνται να φορά μπαντάνα πάνω από τα μακρυά του μαλλιά, τα οποία είναι σήμα κατατεθέν του αργεντίνικου στυλ. Το παρατσούκλι του ήταν οξύμωρο. Τον φώναζαν «el pelado» που σημαίνει καραφλός. Τα ινδιάνικα χαρακτηριστικά του ήταν εμφανή εκτός από το πρόσωπό του, αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού του.
Ηγέτης φημισμένος για τα σκληρά τάκλιν
Έπαιζε λες και είχε μόνιμα ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου. Αμυντικός μέσος γαρ ο Ματίας Αλμέιδα έπρεπε να κόβει και να ράβει στον άξονα σαν πολεμική μηχανή. Παρότι βραχύσωμος έμεινε στην ιστορία ως ένα χαφ που δεν λύγιζε, διέθετε φοβερή φυσική κατάσταση και δύναμη. Διακρίθηκε λόγω της αντοχής του, της προσήλωσης στην τακτική και της διορατικότητάς του.
Πίεζε τους αντιπάλους και κατέστρεφε το παιχνίδι τους, θωρακίζοντας τις πίσω γραμμές των ομάδων που υπηρέτησε. Στα ΜΜΕ απέκτησε τη φήμη ποδοσφαιριστή που έκανε σκληρά τάκλιν, επειδή όμως είχε καλά πόδια και μεταβιβάσεις μπορούσε να κρατήσει την κατοχή της μπάλας και να δημιουργήσει επιθέσεις.
Η μαχητικότητά και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά ανταμείφθηκαν με πολλές κατακτήσεις. Έχει 3 πρωταθλήματα και ένα Λιμπερταδόρες με τη Ρίβερ. Πήρε νταμπλ στην Ιταλία με τη Λάτσιο το 2000 και Κύπελλο με Σούπερ Καπ το 1998. Κατέκτησε το Κύπελλο UEFA και Σούπερ Καπ Ευρώπης το 1999. Με την Πάρμα κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας το 2002, ενώ με την Εθνική Αργεντινής πήρε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
Ο λόγος του διαζυγίου με τους Earhquakes
Το 2011 που κρέμασε τα παπούτσια συνέχισε το ποδόσφαιρο ως προπονητής, με την άνοδο της Ρίβερ Πλέιτ και της Μάνφιλντ από τη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής, το νταμπλ στο Μεξικό, αλλά και το Champions League της Concacaf να είναι τα επιτεύγματα που τον ακολουθούν στην προπονητική του καριέρα. Μετά από δυόμιση χρόνια στους San Jose Earthquakes, ο Ματίας Αλμέιδα φαίνεται πως θα διέλθει της πόρτας της εξόδου του συλλόγου που αγωνίζεται στο MLS. Σύμφωνα με το «ESPN», η απόφαση πάρθηκε μετά το ισόπαλο 2-2 με τη Νάσβιλ , ένα αποτέλεσμα που διεύρυνε το φετινό σερί χωρίς νίκες του Αλμέιδα στο πρωτάθλημα. Ο Αργεντινός μετρούσε 7 ματς χωρίς επικράτηση!
Το όνομά του μπλέχτηκε στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ, στην οποία ο χορός της προπονητολογίας συνεχίζεται δυνατά. Ήδη έχουν ακουστεί περιπτώσεις όπως Φερνάντο Σάντος, Ρούντι Γκαρσία, Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο, Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο, Πάουλο Φονσέκα. Η υπόθεση του Αλμέιδα όμως είναι πολύ διαφορετική και σίγουρα παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Σύμφωνα με τον Κώστα Ζάγκα, ο Αργεντινός δεν διαθέτει ευρωπαϊκή κουλτούρα στο κοουτσάρισμά του.
«Προπονητάρα αλλά όχι για Ευρώπη»
«Είναι τρελός με τις τακτικές που ακολουθεί. Παίζει πολύ man to man και το στυλ του παιχνιδιού του έχει πολύ τρέξιμο», ήταν το πρώτο σχόλιο στο Sportdog του υπεύθυνου για το πρωτάθλημα MLS στην εφημερίδα «Match Money». «Για μένα είναι προπονητάρα! Παίζει όμως αναχρονιστικό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.
Η ψυχολογία είναι βασικό όπλο του Αλμέιδα. «Μεταφέρει πολύ πάθος στους παίκτες. Δημιουργεί πολύ καλό κλίμα. Με τη Γουαδαλαχάρα, στο Μεξικό, πήρε πρωτάθλημα, παίζοντας μόνο με Μεξικανούς ποδοσφαιριστές. Δεν είναι ομάδα δηλαδή που θα πάρει καλούς ξένους. Και όμως ο Αλμέιδα κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα, παίρνοντας το καλύτερο από τους παίκτες του», σημειώνει ο συνάδελφος.
Ποιά είναι τα ανορθόδοξα στοιχεία του Αργεντινού; «Κάνει περίεργες επιλογές. Άλλαζε στους παίκτες θέσεις. Έβαζε τον αμυντικό χαφ στόπερ και τον εξτρέμ να παίζει φουλ-μπακ. Δεν ξέρω στην Ευρώπη αν θα πιάσουν οι τακτικές του. Είναι περισσότερο για το λατινικό ποδόφαιρο το στυλ του», απαντά ο ειδικός, ο οποίος υποστηρίζει, ότι ο Αλμέιδα δεν έχει αγαπημένο σύστημα. «Φέτος ήθελε να παίξει 3-5-2, το οποίο δεν πήγε καλά», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το πέρασμά του από τους Earhquakes, ο δημοσιογράφος απέδωσε το κακό φετινό ξεκίνημα στο χαμηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό. «Στο Σαν Χοσέ που πήγε 3 χρόνια δεν είχε σοβαρό ρόστερ. Δεν ήταν δικό του φταίξιμο. Έπαιζε με τρύπια άμυνα», κατέληξε ο Κώστας Ζάγκας.