Πρόσφατα προκάλεσε αντιδράσεις η ανάρτηση του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Κώστα Καραπαπά, ο οποίος αποκάλυψε, ότι η ΑΕΚ προσπάθησε να αποσπάσει τον Σεντρίκ Μπακαμπού πριν καταλήξει στο Ντουμπάι. Το στόρι λίγο ως πολύ είναι γνωστό. Όπως μετέφερε ο «ερυθρόλευκος» παράγοντας, ο Μπρούνο Άλβες κάλεσε τον Γαλλοκονγκολέζο για καφέ. Στο σπίτι που συναντήθηκαν όμως εκτός από τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή ήταν ο Παναγιώτης Κονέ και ο Γιάννης Παπαδόπουλους, οι οποίοι προσπάθησαν να πείσουν τον επιθετικό να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα (ενώ ήταν ακόμα παίκτης του Ολυμπιακού), χωρίς να ειδοποιήσουν την ομάδα του Πειραιά και να παρακάμψει τον ατζέντη του, για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα.
Η ΑΕΚ απάντησε μέσω Γιάννη Καραλή στην κατηγορία για «unfair» διαπραγματεύσεις σε στυλ… κοίτα ποιος μιλάει. Ο σύμβουλος Επικοινωνίας της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ αποκάλυψε, ότι αγγλική ομάδα εννοώντας τη Νότιγχαμ Φόρεστ, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, πρόσφερε 8 εκατ.Ευρώ στον Ορμπελίν Πινέδα, πριν μείνει ελεύθερος στις 30/6/2023. Η καταγγελία του «κιτρινόμαυρου» παράγοντα έκανε λόγο για προμήθεια στον ατζέντη του παίκτη με διπλά και τριπλά χρήματα για να χαλάσουν την παραμονή του στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού και άρνηση στον όρο που ήθελε να βάλει ο μάνατζερ για τον μη δανεισμό στον Ολυμπιακό.
Η εξέλιξη της ιστορίας βέβαια επιβεβαιώνει αυτό που έγραψε ο Καραλής. Δηλαδή, ότι ο Πινέδα που ήθελε να κρατήσει η ΑΕΚ έμεινε τελικά στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφού υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2027 και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η ακριβότερη μεταγραφική αγορά στα χρονικά της ομάδας. Ο Μπακαμπού όμως έφυγε για την αραβική χερσόνησο.
Κατά κάποιους η ιστορία έχει και μία άλλα ανάγνωση. Δηλαδή; Ότι αυτή είναι από τις σπάνιες φορές που ο Ολυμπιακός μπήκε σε διαπραγματεύσεις με παίκτη της ΑΕΚ και δεν τον έντυσε στα «ερυθρόλευκα». Γιατί όποτε στο παρελθόν ο Ολυμπιακός μιλούσε με ποδοσφαιριστή των «κιτρινόμαυρων» συνήθως τον έπαιρνε. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις. Τα δεδομένα βέβαια ήταν διαφορετικά. Κυρίως οικονομικά, γιατί η Ένωση δεν ήταν τόσο εύρωστος οργανισμός όπως σήμερα.
Τάκης Νικολούδης – Ο παικταράς που επέστρεψε
Ήρθε από τον Ηρακλή στην ΑΕΚ το 1976 ως ένας από τους σπουδαιότερους τεχνίτες μέσους που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε από τους πρωταγωνιστές της εποχής Μπάρλου, κατά την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και συμμετείχε στην πορεία στο Κύπελλο UEFA του 1977 μέχρι τα ημιτελικά. Από την ΑΕΚ έφυγε το 1979 μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχοντας εκείνη την τριετία 39 γκολ σε 98 εμφανίσεις. Επέστρεψε όμως, γιατί δεν χάλασε ποτέ τις σχέσεις του, το 1982 και μέχρι το 1984 έπαιξε σε 36 ματς και σκόραρε δύο φορές.
Ντανιέλ Μπατίστα – Δεν του κράτησαν ποτέ κακία
Τον πήρε η ΑΕΚ το 1989 από τον Εθνικό. Ήταν μία κίνηση ενίσχυσης της επιθετικής γραμμής της Ένωσης μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν. Αποτέλεσε σημαντικότατος σεντερ φορ και σκόρερ που μπορούσε να παίξει με πλάτη και να βάλει γκολ με οποιονδήποτε τρόπο. Αναδείχτηκε πρωταθλητής με την Ένωση τη σεζόν 1991-1992. Λίγο μετά αναλαμβάνει διοίκηση το δίδυμο Μελισσανίδη-Καρά. Αν και θα περίμενε κανείς ότι οι «κιτρινόμαυροι» θα τον κρατούσαν, ο αγαπημένος «Ντανιέλο» των ΑΕΚτζήδων πήγε στον Πειραιά, έχοντας συμπληρώσει με την κιτρινόμαυρη φανέλα 90 συμμετοχές και 39 γκολ. Βέβαια οι Ενωσίτες αναγνωρίζοντας το τεράστιο ταλέντο του και ότι το τοπίο ήταν θολό σε διοικητικό επίπεδο δεν του κράτησαν ποτέ κακία. Ο Μπατίστα επέστρεψε τη σεζόν 1995-1996 επί διοίκησης Τροχανά, έμεινε μέχρι το 1999 και σημείωσε 28 γκολ σε 77 ματς. Στην ουσία η καριέρα του έχει συνδυαστεί με τις θητείες του στην ΑΕΚ. Ο ίδιος πάντως σε συνεντεύξεις του έχει αφήσει αιχμές για την περίοδο που έφυγε από την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού.
Αλέκος Αλεξανδρής – Διέγραψε την ιστορία του με την ΑΕΚ
Ό,τι ισχύει με τον Μπατίστα με την αγάπη των Ενωσιτών, δεν ισχύει με τον Αλέκο Αλεξανδρή. Όχι γιατί δεν ήταν και αυτός παιχταράς. Αλλά επειδή ο Κορίνθιος επιθετικός παρότι είχε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με την Ένωση και τίμησε τη φανέλα της, για ανεξήγητο λόγο (ίσως η πικρία του δημιουργήθηκε εξαιτίας των οικονομικών στενοτήτων που βίωσε στην ομάδα σε ορισμένες περιόδους) έκανε πολύ αρνητικές δηλώσεις κατά της ΑΕΚ και έτσι έθεσε εαυτόν εκτός της ιστορίας της ομάδας. Και είναι κρίμα γιατί μέτρησε με την ΑΕΚ 89 συμμετοχές και 49 γκολ. Στον Ολυμπιακό άργησε να πάρει μπροστά και στην ουσία από την έλευση του Μπάγεβιτς και μετά άρχισε να πυροβολά με μεγαλύτερη συχνότητα στον Πειραιά. Οι ΑΕΚτζήδες πάντως τον θυμούνται ακόμα και σήμερα με πολύ αρνητικό τρόπο…
Ντούσαν Μπάγεβιτς – Τον προδότη κανείς δεν αγάπησε
Στην Ελλάδα τον έφερε ο Λουκάς Μπάρλος. Ως παίκτης έπαιξε μόνο στην ΑΕΚ και αναδείχτηκε προπονητικά μέσα από αυτήν. Γιατί στην πρώτη του χρονιά ως τεχνικός, τη σεζόν 1988-1989 οδήγησε την Ένωση στην κατάκτηση του τίτλου μετά από 10 πέτρινα χρόνια. Επίσης έφτιαξε την ομάδα των ‘90s που κατέκτησε τρία συνεχόμενα (1991-1992, 1992-1993, 1993-1994) ακόμα θυμούνται και αναπολούν οι Ενωσίτες, οι οποίοι θεωρούν την ΑΕΚ της σεζόν 1995-1996 ως την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών και ας έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, ένας τίτλος που κρίθηκε σε ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, στο οποίο κέρδισαν οι «πράσινοι» με γκολ του Μπορέλι. Ο Μπάγεβιτς είχε συμφωνήσει από τον Φεβρουάριο με τον Σωκράτη Κόκκαλη, για να πάει στον Ολυμπιακό, δήλωνε στους οπαδούς, ότι αν πάρει το Κύπελλο (το οποίο και πήρε) θα παραμείνει κιτρινόμαυρος και οι οπαδοί του χρεώνουν μέχρι σήμερα, με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς που δεν λέγονται, ότι επειδή είχε καθορίσει το μέλλον του εκτός της ομάδας δεν ήταν προσηλωμένος και χάθηκε ένας τίτλος, η απώλεια του οποίου στοίχισε στο γόητρο του συλλόγου.
Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς – Με καπελάκι ΑΕΚ στου Ρέντη
Ήρθε στην ΑΕΚ το 1991 ως πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ερυθρό Αστέρα. Δέθηκε με την ΑΕΚ και τον κόσμο της. Ωστόσο το 1996 ακολούθησε τον Μπάγεβιτς στον Πειραιά, μετά από 143 συμμετοχές και 10 με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Δεν ένιωσε ποτέ όμως κομμάτι του Ολυμπιακού, με τον οποίο μέτρησε 25 εμφανίσεις. Ο αστικός μύθος λέει, ότι ο Σέρβος πήγαινε στις προπονήσεις, στου Ρέντη, με καπέλο της Ένωσης.
Ραφίκ Τζιμπούρ – Ο Τρομοκράτης
Η μεταγραφή του από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ το 2008 είχε γίνει σίριαλ. Η αποχώρηση του Ντέμη Νικολαΐδη από την προεδρία την ίδια σεζόν ήταν κακός οιωνός, γιατί η ομάδα επέστεψε στην εσωστρέφεια και στις οικονομικές στενότητες. Ο Αλγερινός που δεν ήταν και το πιο ήσυχο παιδί, αφού τον ακολουθούσε το προσωνύμιο «τρομοκράτης», πλακώθηκε με τον Χιμένεθ τον Ιανουάριο του 2011, η ΑΕΚ με Αδαμίδη στη διοίκηση του έλυσε το συμβόλαιο, δεν είχε βάλει όρο να μην πάει σε άλλη ελληνική ομάδα όμως με αποτέλεσμα να τον αρπάξει ο Ολυμπιακός. Ξαναγύρισε στην Ένωση τη σεζόν 2015-2016, την πρώτη χρονιά της επιστροφή της ομάδας στη Super League, μετά από 2 μαύρα χρόνια σε Γ’ και Β’ Εθνική και ήταν ο πρωταγωνιστής της κατάκτησης του Κυπέλλου στον τελικό με τον Ολυμπιακό.
Κώστας Μανωλάς – Αλλαγή ιστορίας
Το όνομα Μανωλάς λόγω του θείου Στέλιου είχε συνδυαστεί με την ΑΕΚ. Ο... μπάρμπας του παρότι τον πολιορκούσε ο Παναθηναϊκός την εποχή της παντοκρατορίας του Γιώργου Βαρδινογιάννη δεν φόρεσε ποτέ την «πράσινη» φανέλα, όχι γιατί δεν ήθελε το "Τριφύλλι", αλλά επειδή οι συνθήκες δεν ευνοούσαν. Το καλοκαίρι του 2012 έμεινε ελεύθερος έχοντας 81 συμμετοχές και 7 γκολ με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Είχε δεχτεί πρόταση ανανέωσης από τη διοίκηση, σε μία εποχή που όπως προείπαμε τα οικονομικά δεδομένα και οι προοπτικές δεν είχαν το ίδιο πρόσημο με σήμερα. Όλη η ΑΕΚ περίμενε την απόφασή του αλλά εκείνος επέλεξε να αλλάξει την ιστορία και να κατηφορίσει στο λιμάνι και να δεθεί με τον οργανισμό του Ολυμπιακού, ακυρώνοντας όπως ο Αλεξανδρής την ιστορία του με την ΑΕΚ με τη συμπεριφορά του. Θα μπορούσε να φερθεί με πιο έξυπνο τρόπο, όπως έκαναν Νικολούδης και Μπατίστα…
Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος – Το δικαστήριο τον έστειλε στο λιμάνι
Πήγε στην ΑΕΚ το 2016 και έμεινε μέχρι το 2018, συμπληρώνοντας 51 συμμετοχές με 11 γκολ. Κατέκτησε το πρωτάθλημα τη χρονιά πριν αποχαιρετήσει, κατά τη διάρκεια της οποίας πλήθαιναν οι φήμες, ότι έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, ο οποίος του έδινε ομολογουμένως πολύ καλύτερο συμβόλαιο. Όταν η απόφασή του επισημοποιήθηκε έγινε ένας δικαστικός αγώνας μεταξύ των δύο πλευρών, διότι η ΑΕΚ ισχυριζόταν στην προσφυγή της στο διαιτητικό δικαστήριο, ότι ο παίκτης είχε έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο. Η πλάστιγγα όμως έγειρε υπέρ της «ερυθρόλευκης» πλευράς.
Το παράδειγμα του Ντέμη
Η εξαίρεση του κανόνα σε αυτήν την ιστορία ήταν χωρίς αμφισβήτηση ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ο Εβρίτης επιθετικός αρνήθηκε το 1996 να πάει από τον Απόλλωνα στον Ολυμπιακό, για να παίξει στην ΑΕΚ. Αυτό που έχει σχέση με την ιστορία μας είναι, ότι το 2003 μετά από μία περίοδο που η ομάδα και ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε από την εποχή της διοίκησης Ψωμιάδη, ο Ντεμίνιο δέχτηκε ξανά πρόταση από τον Ολυμπιακό για να ντυθεί στα ερυθρόλευκα. Μάλιστα ο ίδιος ο παίκτης έχει παραδεχτεί, ότι ο Λούβαρης του είχε κάνει μία τρομερή προσφορά. Ωστόσο ο Νικολαΐδης αρνήθηκε, προτίμησε να κρατήσει καθαρή την ιστορία του και να φύγει για το εξωτερικό.
Κατά κάποιον τρόπο λοιπόν, ο Πινέδα έγινε… Νικολαΐδης, αν και οι παραλληλισμοί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι παρακινδυνευμένοι. Γιατί τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά απ’ όπου και να το πιάσει κανείς.