Facebook Pixel Έρχεται ο ρόμβος στον Ολυμπιακό - Το πλάνο που έκανε φίρμα τον Μεντιλίμπαρ
Ποδόσφαιρο
| 2024-02-08 17:30:00

Έρχεται ο... ρόμβος στον Ολυμπιακό - Το πλάνο που έκανε φίρμα τον Μεντιλίμπαρ και το μεγάλο ερωτηματικό

Του Μιχάλη Σοφιανού
Έρχεται ο... ρόμβος στον Ολυμπιακό - Το πλάνο που έκανε φίρμα τον Μεντιλίμπαρ και το μεγάλο ερωτηματικό

Ο Βάσκος "εργάτης" μετράει ανάποδα για να γίνει και επίσημα ο νέος προπονητής των Ερυθρόλευκων, με τον ίδιο να έχει καταφέρει μην κατακτώντας τίτλους στην πατρίδα του να έχει τον σεβασμό όλων για την εικόνα των ομάδων που παρουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

Ολυμπιακός: Εποχή Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό, με τους Ερυθρόλευκους να αποφασίζουν να δώσουν στον Βάσκο τεχνικό τα… κλειδιά της ομάδας, με στόχο την επιστροφή στις επιτυχίες. Ο 62χρονος μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι στην Ισπανία, μιας και έχει παρουσία για πάνω από 15 χρόνια σε ομάδες της La Liga, έχοντας κάτσει στους πάγκους των Αθλετίκ Μπιλμπάο, Βαγιαδολίδ, Οσασούνα, Λεβάντε, Εϊμπάρ, Αλαβές και Σεβίλλης και μάλιστα με την τελευταία κατάφερε να σηκώσει το Europa League στον περσινό τελικό κόντρα στην Ρόμα. Εκεί όμως που ο Βάσκος κατάφερε να… φτιάξει το όνομά του ήταν στην Εϊμπάρ, όπου και κατάφερε να μείνει από το 2015 μέχρι το 2021, έχοντας στο παρελθόν ακόμα έναν χρόνο στον πάγκο της. Μάλιστα το τη σεζόν 2016-17 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά, πριν αποκλειστεί με συνολικό σκορ 5-2 από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ την επόμενη χρονιά ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 9η θέση, την καλύτερη στην ιστορία της ομάδας.

Ο Μεντελίμπαρ στην Εϊμπάρ κατάφερε να «χτίσει» την προσωπικότητα του προπονητή που τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα, αυτή του ανθρώπου που δεν είναι ιδιαίτερος, αλλά ούτε φωνάζει πολύ στους παίκτες του, όμως είναι πάντα ειλικρινής και αξιαγάπητος από τους ποδοσφαιριστές, με πολλούς να τον παρομοιάζουν με πατέρα. Μάλιστα τα Μέσα στην Ισπανία σημείωναν τότε ότι κανείς από τους παίκτες του δεν έχαναν την εμπιστοσύνη στο πλάνο που είχε, ακόμα και μετά από άσχημα αποτελέσματα, έχοντας την ικανότητα να ενώνει την ομάδα ώστε άπαντες να δουλεύουν σαν ένα στο δικό του στυλ. Όσον αφορά το στυλ του; Παρά το γεγονός ότι η Εϊμπάρ δεν ήταν ομάδα που πρωταγωνιστούσε κατάφερε να περάσει στους παίκτες του να μην παίζουν σαν μικρός σύλλογος. Η πίεση ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, έγινε σήμα κατατεθέν του, ενώ παράλληλα το σκληρό παιχνίδι, χωρίς να μιλάμε για αντιαθλητικό, έκανε τις ομάδες του να διαφέρουν από όλες τις άλλες του πρωταθλήματος.

Τα συστήματα και η τακτική του προσέγγιση

Ο 62χρονος τεχνικός μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει καταφέρει να κερδίσει πολλά τρόπαια, όμως κέριδσε τον σεβασμό στην Ισπανία για το γεγονός ότι όλες οι ομάδες του είναι άκρως πειθαρχημένες, ενώ εκτός από την αμυντική του προσέγγιση, στην οποία δίνει έμφαση, έχουν συμπαγή και οργανωμένο τρόπο ανάπτυξης. Παράλληλα ένα από τα πολύ βασικά του προσόντα είναι το γεγονός ότι μπορεί να μεγιστοποιεί τις δυνατότητες που έχουν οι ομάδες του, παρά τους περιορισμένους πόρους που είχε σε αυτές που βρέθηκε στον πάγκο τους. Στο τακτικό κομμάτι έχει καταφέρει να προσαρμόζεται πλήρως στο υλικό που έχει στα χέρια του, όμως αυτό το σύστημα που έχει δείξει ότι… προτιμά είναι το 4-4-2 με ρόμβο.

Στις ομάδες που έχει παίξει το συγκεκριμένο, όπως στη Οσασούνα, τη Λεβάντε και την Εϊμπάρ, χρησιμοποίησε τέσσερις αμυντικούς, με έναν αμυντικό χαφ μπροστά τους, δύο κεντρικούς μέσους και ένα 10αρι, να κλείνουν τους τέσσερις ποδοσφαιριστές της μεσαίας γραμμής και δίδυμο επιθετικών μπροστά τους. Όπως αναφέρουν μάλιστα στην Ισπανία ο συγκεκριμένος σχηματισμός επέτρεπε να υπάρχει σταθερή δομή, ισορροπημένη αμυντική λειτουργία, αλλά και επιλογές για πλάτος ή κεντρικό παιχνίδι στην επίθεση. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει παίξει τόσο παραλλαγές του 4-2-3-1, όσο και 4-3-3, πάντα αναλύοντας τους ποδοσφαιριστές που έχει, αλλά και τις ομάδες που αντιμετωπίζει, με την ευελιξία του στην επιλογή συστήματος να σχολιάζεται πάντα θετικά.

Όπως καταλαβαίνουμε από τα δεδομένα που έρχονται από την Ισπανία, για την τακτική του προσέγγιση, αλλά και την καριέρα του, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ έμπειρο τεχνικό, που «διαβάζοντας» τα δεδομένα που έχει στις ομάδες του προσαρμόζεται, έχοντας πάντα σαν βασικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του την αμυντική σταθερότητα. Αυτό σίγουρα θα δώσει πολλές βοήθειες στον Ολυμπιακό, μιας και τα τελευταία χρόνια «πονάει» στην άμυνα, κάτι που έχει πληρώσει τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Ευρώπη. Την ίδια στιγμή τα αρνητικά είναι πως ο 62χρονος δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε περιβάλλον εκτός Ισπανίας, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει, εκτός από τους λίγους μήνες στη Σεβίλλη, να υπάρξει σε ομάδα που πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο Βάσκος θα καταφέρει να περάσει τις σκέψεις του στον Ολυμπιακό, αλλά και πόσο οι Ερυθρόλευκοι είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν στο πλάνο του Μοντιλίμπαρ έχοντας σαν κοινό στόχο την επιστροφή στις επιτυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Εξαιρετικός για Ολυμπιακό ο Μεντιλίμπαρ - Θέλει ένταση, στον πάγκο τα... ονόματα - Διέλυσε τη Γιουνάιτεντ"!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags