Ο Τσιντέρα Ετζούκε γεννήθηκε τη δεύτερη μέρα του 1998 στη Ζάρια, μια πόλη στη βόρεια Νιγηρία με πληθυσμό 726.000 κατοίκων. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε σε αυτή την αρχαία πόλη, αλλά πολύ σημαντική για τη βιομηχανία της Νιγηρίας, με μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια βαμβακιού, καπνού, φιστικιών, σόγιας και κτηνοτροφίας.

Η απόρριψη της Λίβερπουλ

Ο Ετζούκε έδειξε το ταλέντο του στη σχολική ομάδα και πέτυχε μια μεταγραφή στη Καντούνα, στο κέντρο της πολιτείας, όπου βρήκε τον πρώτο του ατζέντη. Στη συνέχεια ο Αφρικανός ακολούθησε μια περίοδος στην ακαδημία ποδοσφαίρου G-Lek και πέταξε μαζί με μερικούς από τους συνομηλίκους του για να δοκιμαστούν στη Λίβερπουλ.

"Ήμουν 17 χρονών και προπονήθηκα με την ομάδα νέων τους. Μας έκαναν επίσης μια ξενάγηση στο Άνφιλντ. Αλλά ο σύλλογος δεν ενδιαφέρθηκε για τις υπηρεσίες μας. Το ταξίδι ήταν ανεπιτυχές και με στεναχώρησε", είπε ο εξτρέμ.

Όταν είδε για πρώτη φορά χιόνι

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με την Γκόμπε Γιουνάιτεντ. Πριν φύγει από την Αφρική, ο Τσίντι άφησε το στίγμα του σε διεθνές επίπεδο έχοντας κάνει πέντε εμφανίσεις για την U-17 της Νιγηρίας και τρεις για την U-19.

Όμως, διάλεξε μια φαινομενικά ασυνήθιστη χώρα για να συνεχίσει την καριέρα του και προτίμησε τη Νορβηγία και τη Βαλερένγκα. Από τον καυτό ήλιο πήγε στον χιονιά. Ήταν η πρώτη φορά που είδε χιόνι στη ζωή του και βίωσε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

«Στην αρχή νόμιζα ότι θα ήταν μια συναρπαστική περιπέτεια. Αλλά ξαφνικά βρέθηκα μόνος, μακριά από οικογένεια και φίλους, σε μια χώρα με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα. Ταυτόχρονα, ήταν μια μεγάλη πρόκληση», ανέφερε ο Ετζούκε.

Ξεχωρίζει για την ταχύτητα

Δεν ήταν δικιά του αποκλειστικά απόφαση να πάει στη Σκανδιναβία, αλλά του Άττα Ανέκε, ενός Αφρικανού που ζούσε στη Νορβηγία και συχνά μετέφερε πολλά υποσχόμενους παίκτες σε τοπικούς συλλόγους και ήταν ο ατζέντης του Ετζούκε τα τελευταία χρόνια. Η ταχύτητά του, οι επιθετικές του ικανότητες και οι μεγάλες του δυνατότητες του έδωσαν γρήγορα το ντεμπούτο στο νορβηγικό πρωτάθλημα.

 "Όταν ξεκίνησε η σεζόν για πρώτη φορά δεν ήμουν στην αρχική ενδεκάδα, μερικές φορές ούτε καν στην αρχική ενδεκάδα. Έπρεπε να συνηθίσω το στυλ παιχνιδιού και να βελτιώσω τις τακτικές μου ικανότητες. Τους πρώτους πέντε ή έξι μήνες το έκανα», είπε.

Από την Ολλανδία στη Ρωσία

Ο Τσιντέρα έκανε την... εκτόξευση του το 2019, σημειώνοντας 6 γκολ στα πρώτα 14 παιχνίδια της νέας σεζόν και ο Νιγηριανός άλλαξε σύλλογο στα μέσα Ιουλίου, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με την ολλανδική Χέρενφεν, η οποία πλήρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ολλανδία έμεινε για μια σεζόν και το καλοκαίρι του 2020, μετακόμισε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας , υπογράφοντας συμβόλαιο τεσσάρων ετών με 12 εκατομμύρια ευρώ και έγινε μία από τις τρεις πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία του ολλανδικού συλλόγου.

Ο πόλεμος τον έκανε δανεικό!

Το καλοκαίρι του 2022, λόγω και του πολέμου στη Ρωσία, ο Ετζούκε ανέστειλε το συμβόλαιό του με τον σύλλογο και μετακόμισε στη Χέρτα Βερολίνου ως δανεικός. Στις 30 Ιουλίου 2023 μεταγράφηκε στη βελγική Αντβέρπ ως δανεικός έχοντας 39 συμμετοχές με 5 γκολ και 6 ασίστ, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο και τώρα ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Η κοπέλα και κολλητή του Μπονιφέις

Ο Τσιντέρα Ετζούκε βρίσκεται σε σχέση με μια influencer και από την Ερυθραία, αλλά το αξιοσημείωτο είναι πως είναι κολλητή φίλη του επιθετικού της Λεβερκούζεν, Βίκτορ Μπονιφέις.