Ο Βινσέντ Αμπουμπακάρ γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1992 σε ένα επικίνδυνο μέρος στο Καμερούν, αλλά κατάφερε να ξεφύγει και έγινε ακόμα και αρχηγός της εθνικής ομάδας του Καμερούν.

Δεν έγινε εγκληματίας και ναρκομανής

'Ενας κυνηγός ονείρων, όπως τον αποκαλούν, άρχισε από τα 12 να χτίζει την καριέρα του. Με καταγωγή από τη γειτονιά του Ρουμντέ Αντία, η οποία φημίζεται για την παραγωγή εγκληματιών και ναρκομανών, ο Βινσέντ κατάφερε να παραμείνει συγκεντρωμένος στον στόχο του.

«Δεν ήταν σαν εμάς. Ποτέ δεν επιδόθηκε σε κάποια από τα σκιερά πράγματα που κάναμε ως νεαρά αγόρια. Ήξερε τι ήθελε ως παιδί και δούλεψε σκληρά για αυτό»», έχει πει ο αδερφός του Μισέλ Ντιόρ.

Ο έρωτας του ξεκίνησε στην Γκαρούα

Το ποδόσφαιρο είναι κάτι που πάντα αγαπούσε ο Αμπουμπακάρ. Ο έρωτας του ξεκίνησε στην Γκαρούα, την πρωτεύουσα της Βόρειας περιοχής όπου γεννήθηκε.

«Σε ηλικία 12 ετών, συμμετείχα σε ένα τουρνουά με το όνομα Coupe TOP, το οποίο συγκεντρώνει όλους τους καλύτερους παίκτες στο Καμερούν. Αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης σε αυτόν τον διαγωνισμό που διοργανώθηκε από την EFBC, οπότε μπήκα σε αυτήν την ακαδημία», ανέφερε.

Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην EFBC, επέστρεψε στη γενέτειρά του για να ενταχθεί στην Coton Sport, την πιο επιτυχημένη ομάδα του Καμερούν.

Σε ηλικία μόλις 17 ετών ξεσήκωσε τους πάντες τη σεζόν 2009-10 στο πρωτάθλημα MTN Elite One, την κορυφαία κατηγορία του Καμερούν, τερματίζοντας ως πρώτος σκόρερ με 20 γκολ.

Το Μουντιάλ και η μεταγραφή στη Γαλλία

Υπό αυτές τις συνθήκες βρέθηκε στην αποστολή του προπονητή, Πολ Λε Γκέν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, πίσω από τους Ετό, Γουεμπό, Τσούπο Μότινγκ και Ιντρίσου.

Επιδεικνύοντας την ικανότητά του, εντυπωσίασε στους συλλόγους της Ligue 1, με τη Βαλενσιέν να κερδίζει την υπογραφή του. Πέτυχε 26 γκολ σε 109 εμφανίσεις και το 2015, έκανε μια σημαντική μεταγραφή στην Πόρτο, συγκεντρώνοντας 125 συμμετοχές και σημειώνοντας 58 γκολ.

Στη βόρεια Γαλλία,έγιναν συγκρίσεις μεταξύ του νεαρού φορ και του Ροζέ Μιλά, του ποδοσφαιρικού θρύλου της αφρικανικής χώρας. Το «Γηραιό Λιοντάρι» είχε επίσης μετακομίσει στη Βαλενσιέν από το Καμερούν τη δεκαετία του 1970 και έκανε μια αξέχαστη εντύπωση στο γαλλικό ποδόσφαιρο, παίζοντας για ομάδες όπως η Μονακό, η Σεντ Ετιέν και η Μονπελιέ.

Η εκτόξευση στη Λοριάν και η Πόρτο

Ο Αμπουμπακάρ έπρεπε να βγει από τη σκιά του Μιλά για να λάμψει, και το έκανε μετά από μια μετακόμισή του στη Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία. Στη μοναδική σεζόν που αγωνίστηκε εκεί σημείωσε 16 γκολ και μοίρασε 10 ασίστ το 2013-14!

Τα επόμενα επτά χρόνια της καριέρας του πέρασαν μεταξύ της Πόρτο και της τουρκικής Μπεσίκτας. Καμία ομάδα δεν αποφάσισε πραγματικά να επενδύσει στον επιθετικό λόγω της αργής προσαρμογής του στην Πορτογαλία και αργότερα λόγω της ρήξης που τον κράτησε εκτός για επτά μήνες τη σεζόν 2018-19.

Ο Κριστιάνο τον... έδιωξε από την Αλ Νασρ

Μετακόμισε το 2021 στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ, αλλά μεγαλούργησε στο Κόπα Άφρικα. Ο Αμπουμπακάρ έφυγε από την Αλ Νασρ λόγω του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Καμερουνέζος επιθετικός αποχώρησε από τον σύλλογο λόγω του κανόνα της Σαουδικής Λίγκας που ορίζει ότι ένας σύλλογος μπορεί να εγγράψει έως και 8 ξένους παίκτες.

Ο Βινσέντ Αμπουμπακάρ αποκάλυψε ότι ο CR7 προσπάθησε να τον εμποδίσει να φύγει από την ομάδα. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ εντάχθηκε στο σύλλογο στα τέλη Δεκεμβρίου μετά την αμοιβαία λύση του συμβολαίου του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο, η άφιξή του σήμαινε ότι ένας διεθνής παίκτης από την υπάρχουσα ομάδα έπρεπε να θυσιαστεί.

Ο CR7 ήθελε τον Αμπουμπακάρ

Ο αρχηγός του Καμερούν, ο οποίος είχε έξι μήνες από το συμβόλαιό του, ήταν ο άνθρωπος που αποχώρησε, αλλά λέει ότι ο Ρονάλντο προσπάθησε να τον αποτρέψει, όμως, είχε ήδη στο τραπέζι μια προσφορά από την τουρκική Μπεσίκτας.

"Μιλήσαμε λίγο και η γνώμη του Κριστιάνο ήταν ότι ήθελε να μείνω - του είπα όχι, ότι θα φύγω για οικογενειακούς λόγους", είπε ο Αμπουμπακάρ στο Talents d'Afrique στο Canal+ και συνέχισε: "Με ρώτησε πού είναι η οικογένειά μου, του είπα ότι είναι στη Γαλλία και έτσι προτιμώ να πάω στην Τουρκία, είναι πιο κοντά. Και μου είπε "είναι καλύτερα, αν η οικογένειά σου είναι πραγματικά μακριά, είναι πιο περίπλοκο. Ήθελα να φύγω".

Η προπόνηση με τον Ρονάλντο και η μπηχτή

Ο Αμπουμπακάρ σημείωσε 13 γκολ και έξι ασίστ σε 39 εμφανίσεις για την Αλ Νασρ μετά την ένταξη τον Ιούλιο του 2021. Παραδέχθηκε ότι ένιωθε «θυμωμένος» όταν έπρεπε να φύγει, αλλά συμφώνησε με την πρόταση καθώς δεν ήταν έτοιμος να αποδεχτεί έναν ελαχιστοποιημένο ρόλο στην ομάδα.

"Έφυγα λίγο θυμωμένος γιατί δεν ήταν εύκολο. Όταν έφτασε ο Κριστιάνο, ο προπονητής Ρούντι Γκαρσία με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε ότι κανονικά ένας διεθνής παίκτης πρέπει να φύγει, είτε είμαι εγώ είτε ο Τζαλολιντίν Μασαρίποφ από το Ουζμπεκιστάν», πρόσθεσε ο Αμπουμπακάρ.

«Πάντα πίστευα ότι ο Μέσι ήταν καλύτερος από τον Ρονάλντο, αλλά αφού έκανα προπόνηση μαζί του, ήξερα ότι είχα δίκιο», τόνισε φεύγοντας.

Τον φωνάζουν Aboutcho

Κατέκτησε το 5ο αστέρι της χώρας του και τώρα είναι ο τέταρτος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας του Καμερούν και από τους πιο αγαπητούς παίκτες της χώρας.

Τον φωνάζουν Aboutcho! Πρόκειται για μια λέξη που χρησιμοποιούν στο Καμερούν, αλλά δεν προέρχεται από κάποια συγκεκριμένη γλώσσα. Είναι απλώς μια στοργική λέξη που χρησιμοποιούν για τα μικρότερα παιδιά και σημαίνει «Αγαπημένος μου», ή κάτι παρόμοιο.

Η ποικιλία των τρόπων με τους οποίους πετυχαίνει ο Αμπουμπακάρ τα γκολ αποδεικνύει πραγματικά την πληρότητά του ως επιθετικός.

«Μεγαλώνοντας, πάντα ήθελα να παίξω για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά στη ζωή πρέπει να τα παίρνεις όλα με σοφία και καλή πίστη», είπε σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Τα εντυπωσιακά νούμερα με τη Μπεσίκτας

Στη Μπεσίκτας είχε το εντυπωσιακό νούμερο των 60 τερμάτων σε 117 παιχνίδια, αλλά και 14 ασίστ. Όμως, πέρσι ο Καμερουνέζος επιθετικός δεν έκανε καθόλου καλή σεζόν και ήταν συνεχώς στον πάγκο και τώρα κάνει διακοπές στο Πράσινο Ακρωτήριο.

Ο 32χρονος φορ κάνει προετοιμασία και η φανέλα που φορούσε τράβηξε την προσοχή. Μετά τη διάδοση των εικόνων στα social media, οι οπαδοί της Μπεσίκτας αντέδρασαν στον Αμπουμπακάρ που δεν υπολογίζεται και το συμβόλαιο του λήγει το 2025.

Λάτρης του διαβάσματος

«Λατρεύω το διάβασμα, και την τελευταία δεκαετία, διαβάζω πολύ και μελετώ μια σειρά θεμάτων από τη μεταφυσική μέχρι την αστρονομία, τη φιλοσοφία και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό να διαβάζεις και να κατανοείς αυτά τα πράγματα γιατί φέρνει σαφήνεια σε έναν άνθρωπο και αναπτύσσει τις αρετές ενός πνεύματος», εξομολογήθηκε πρόσφατα.

Ενώ η ζωή του ήταν μόνο ποδόσφαιρο από τότε που ήταν μικρός, ο Αμπουμπακάρ κατάφερε να διατηρήσει και άλλες ασχολίες. Η πίστη ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του με τη μητέρα του, η οποία απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2020, ως διάκονος για την Ευαγγελική Ιεραποστολική Εταιρεία του Καμερούν.

Έτσι, την τελευταία δεκαετία, του αρέσει περισσότερο το διάβασμα.