Ο Έρικ Λαμέλα ήρθε την Παρασκευή και αποθεώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» από τους οπαδούς της ΑΕΚ. Πέρασε τα ιατρικά και τα εργομετρικά τεστ το Σάββατο, η ανακοίνωση της μεταγραφής του όμως έγινε την Κυριακή.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία που αποκαλύπτει ο Ευάγγελος Μίχος για τη μεταγραφή, η οποία δείχνει, γιατί καθυστέρησε να οριστικοποιηθεί η μεταγραφή, παρότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Τί έγινε λοιπόν; Ο γκουρού των μεταγραφικών υποστηρίζει, ότι η καθυστέρηση ήταν συνέπεια σκληρών διαπραγματεύσεων για έναν ειδικό όρο που ήθελε να βάλει η ΑΕΚ.

Η Ένωση, επειδή ο Αργεντινός άσος προέρχεται από έναν τραυματισμό στο γόνατο και πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την αποθεραπεία του, ζήτησε έναν όρο στο συμβόλαιο πως σε περίπτωση που τραυματιστεί ξανά μέσα στην σεζόν στο ίδιο σημείο-ίδιο πρόβλημα, τότε θα γινόταν μείωση του μισθού του, για το διάστημα που θα ήταν εκτος δράσης.

Αυτόν τον όρο ο Λαμέλα όμως δεν τον δεχόταν με τίποτα και πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο όρος μπήκε στη συμφωνία, αφού είχαν «δώσει τα χέρια» Λαμέλα-Αλμέιδα. Όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα τυπικά με τους ανθρώπους της ομάδας, τότε υπήρξε και το πρόβλημα. Ο Λαμέλα αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο με αυτόν τον όρο και η μεταγραφή κόλλησε, ωστόσο μετά από παρέμβαση (μάλλον) του Αλμέιδα ο όρος αποσύρθηκε και οι υπογραφές έπεσαν.

Μπόνεφ, Μιελκάρσκι και... Λέσκοτ

Ψάξαμε λίγο το αρχείο μας παλαιότερες υποθέσεις και ήρθαμε στο συμπέρασμα, ότι η Ένωση έχει καεί στο χυλό και φυσά και το γιαούρτι. Η Ένωση είχε έρθει προ απρόοπτων καταστάσεων στο παρελθόν με τραυματισμούς ηχηρών μεταγραφών, οι οποίες εν τέλει αποτέλεσαν παρελθόν χωρίς να προσφέρουν στην ομάδα.

Ο Χρίστο Μπόνεφ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του βουλγαρικού ποδοσφαίρου και ένας από τους ποιοτικότερους βαλκάνιους επιθετικούς, αφού ήταν επί σειρά ετών αστέρι της Λοκομοτίβ Πλόβντιβ και της εθνικής Βουλγαρίας (48 γκολ σε 96 εμφανίσεις με το εθνόσημο) με μια μικρή παρένθεση την ΤΣΣΚΑ Σόφιας το 1967/68. Στην Ένωση ήρθε το 1979, αλλά η προσφορά του ήταν πενιχρή έχοντας 1 γκολ (κόντρα στον Ολυμπιακό) σε 10 αγώνες. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 1982 ταλαιπωρούμενος από τον τραυματισμό στο γόνατο, αν και τα γεγονότα απέδειξαν ότι ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στην Αγγλία και την Όξφορντ Γιουνάιτεντ που του πρότεινε δοκιμή αλλά με option συμβολαίου με καλύτερα χρήματα. Όπως αναφέρει το ιστορικό ενωσίτικο blog, “Kitrinomavro.gr”, για να αποκτήσει τότε την ελευθέρας του, έπεισε το Ζαφειρόπουλο προτείνοντας το συμπατριώτη του Άνγκελ Κόλεφ με λίγα χρήματα, αλλά και ο έτερος Βούλγαρος δεν βοήθησε την ΑΕΚ όπως άλλωστε και ο Μπόνεφ. Το πε ίραμα στην Αγγλία δεν έπιασε, αφού ο Μπόνεφ προδώθηκε από το γόνατό του και έτσι αποχώρησε από την Όξφορντ με μόλις 3 συμμετοχές σε φιλικά της προετοιμασίας. Κάπου εκεί το πήρε απόφαση και επέστρεψε στην Πλόβντιβ για να κλείσει την καριέρα του το 1984 σε η λικία 37 ετών.

Έτερη περίπτωση ήταν αυτή του Πολωνού επιθετικού, Γκρεγκόρζ Μιελκάρσκι, ο οποίος ήρθε στην ΑΕΚ το 2001 επί Σάντος, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην Πόρτο, όπου είχε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο (σε αγώνα με την Άαλμποργκ για το Champions League το 1995), με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για σχεδόν δύο χρόνια.. Ο Πορτογάλος του έδωσε την ευκαιρία να δείξει, ότι μπορούσε να υλοποιήσει τη μεγάλη επιστροφή στην καριέρα του και τον προόριζε στην Ένωση, για να κάνει δίδυμο με τον Νικολαΐδη, καθότι υπήρξε πληθωρικός φορ (1,88 ύψος) και θα μπορούσε να γεμίσει τις αντίπαλες περιοχές με την παρουσία του. Ωστόσο ο τραυματισμός του παρελθόντος έμεινε ανεξίτηλος, τον επηρέασε, γι'αυτό και στην ΑΕΚ έπαιξε σε δύο παιχνίδια για το πρωτάθλημα, στα οποία όμως πέτυχε από ένα γκολ σε κάθε ένα από αυτά. Έτσι αποχώρησε μεσούσης της σεζόν 2001-2002 και το 2003 κρέμασε τα παπούτσια του αγωνιζόμενος στην πατρίδα του με τα χρώματα της Αμίκα Βρόνκι.

Η πιο χαρακτηριστική περιπέτεια ήταν αυτή του Τζολέον Λέσκοτ που ήρθε στην ΑΕΚ τη σεζόν 2016-2017. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήθελε να κάνει μια ηχηρή κίνηση και ο Άγγλος στόπερ φάνταζε ιδανική περίπτωση... κράχτη, λόγω του λαμπρού βιογραφικού από την Πρέμιερ Λιγκ. Ήταν ένας παίκτης που είχε αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητής και μία Κυπελλούχος Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Αλλά ήταν εμφανές πως οι μέρες της παλιάς του δόξας είχαν παρέλθει. Το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο Καραϊσκάκη ήταν χαρακτηριστικό. Ο Φορτούνης και Ιντέγιε περνούσαν τον Λέσκοτ σαν σταματημένο σε ένα παιχνίδι που η Ένωση ηττήθηκε 3-0 και αποτέλεσε αφορμή για την απόλυση του Τιμούρ Κετσμπάγια. Μετά το ματς υπήρξε διακοπή, απ'την οποία όταν επέστρεψε ο παίκτης είχε πρησμένο γόνατο. Ο παίκτης ισχυρίστηκε, ότι το έπαθε κάνοντας ποδήλατο, η αλήθεια είναι όμως, ότι είχε πολύ βεβαρημένο ιστορικό, η ανάλυση του οποίου είναι... μεγάλη ιστορία. Ο Λέσκοτ έφυγε, επέστρεψε στο Νησί, φόρεσε τη φανέλα της Σάντερλαντ και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στο τέλος της σεζόν.

Το ποσό της μεταγραφής

Όσον αφορά τα χρήματα της μεταγραφής του Έρικ Λαμέλα, ο Ευάγγελος Μίχος που έγραψε αποκλειστικά για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Λαμέλα, σας είχε αποκαλύψει στο sportdog.gr πως το συνολικό deal θα φτάσει τα 7.5 εκατ. για τρία χρόνια (αν και στην Αργεντινή επιμένουν πως είναι 2+1 και όχι κλειστό τριετές). Η λεπτομέρεια που δεν θα διαβάσετε αλλού, είναι πως το 1.5 εκατ. προπληρώνεται ως μπόνους, όλο μαζί όχι σε δόσεις, και από εκεί και πέρα η συμφωνία προβλέπει πως ο Αργεντινός σταρ θα παίρνει 2 εκατ. τον χρόνο καθαρές απολαβές!