Η απουσία του στον αγώνα της ΑΕΚ με την Ίντερ Ντ' Εσκάλδες έγινε αισθητή, ιδιαίτερα, όταν τα απανωτά λάθη των «κιτρινόμαυρων» αναπτέρωσαν τις ελπίδες της ομάδας της Ανδόρας και έδωσαν την ευκαιρία στους παίκτες να ψαλιδίσουν το σκορ. Ήταν ένα χρονικό σημείο, που η Ένωση είχε αποσυντονιστεί τακτικά και χρειαζόταν μια ένεση στο κέντρο της, κάποιον που να κρατήσει μπάλα, να τη μοιράσει σωστά και με τις ενέργειές του, να δημιουργήσει τις ευκαιρίες που θα οδηγούσαν σε ένα πέμπτο ή έκτο γκολ.

Η υπόθεση του Ορμπελίν Πινέδα μονοπώλησε πολλές γραμμές του ρεπορτάζ το φετινό καλοκαίρι. Το ενδιαφέρον της Μοντερέι και οι χειρισμοί των εκπροσώπων του προκάλεσαν δυσφορία στην Ένωση, η οποία ευθύς εξαρχής υποστήριξε δημοσίως, πως δεν θα μπει σε παιχνίδια, για έναν παίκτη που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στην ιστορία της ομάδας. Την πρώτη σεζόν που ήρθε ως δανεικός από τη Θέλτα έκανε παπάδες.

Με τις εμφανίσεις του έδειξε πόσο πολύ έλειπε ένας παίκτης με τέτοια δύναμη, ταχύτητα, ενέργεια, εκρηκτικότητα αλλά και τεχνική τα προηγούμενα χρόνια. Ο Πινέδα είναι ένα εργαλείο που μπορεί να καλύψει όλες τις Ειρθέσεις του γηπέδου. Όπου του ζητούσε να παίξει ο Αλμέιδα το έκανε. Από την άμυνα μέχρι την επίθεση, μόνο τερματοφύλακα δεν τον είδαμε να παίζει. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο 28χρονος μέσος αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος τη σεζόν 2022-2023, τη χρονιά οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν το νταμπλ.

 

Την περσινή αγωνιστική περίοδο όμως τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν. Ο παίκτης ήταν στη σκιά του καλού του εαυτού, κάτι που ήταν φυσιολογικό. Λόγω του βαρύ προγράμματος, ο Αζτέκος έπαιζε συνεχώς στα κόκκινα και φάνηκε ξεκάθαρα, ότι του έλειπαν ανάσες. Ίσως με τον Πινέδα σε καλή φόρμα, η κατάληξη της σεζόν 2023-2024 να ήταν διαφορετική και η ΑΕΚ να ήταν μέσα στον κύριο στόχο της, δηλαδή τη διατήρηση του τίτλου.

Στον πάγκο με Ίντερ Ντ'Εσκάλδες

Ο Αλμέιδα το φετινό καλοκαίρι του έδωσε λίγες μέρες άδεια παραπάνω, ώστε να φορτίσει τις μπαταρίες, να καθαρίσει το μυαλό του και να γυρίσει δυνατά. Ο παίκτης επέστρεψε στα Σπάτα δύο μέρες πριν το φιλικό με την Ομόνοια, ο Αργεντινός τεχνικός τον πήρε στην αποστολή, αλλά δεν τον χρησιμοποίησε στην πρόβα τζενεράλε για το πρώτο παιχνίδι του β'προκριματικού γύρου του UEFA Conference League.

Με την Ίντερ Ντ' Εσκάλδες ο Πινέδα έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου, ενώ στη συνέντευξη Τύπου, μετά το 4-3, ο Αλμέιδα δεν ρωτήθηκε καθόλου για το θέμα. Ίσως τα πολλά κραυγαλέα λάθη να επισκίασαν το θέμα, για το οποίο η απάντηση είναι εύλογη. Ο Μεξικανός δεν έχει κάνει προετοιμασία με την ομάδα, δεν έχει παίξει στα φιλικά, οπότε του λείπει ρυθμός. Είναι όμως έτσι;

Νέο επεισόδιο με Μοντερέι

Γιατί μια μέρα μετά αποδείχτηκε, ότι τα επεισόδια της «σαπουνόπερας» από την πατρίδα του με τη Μοντερέι δεν έχουν τελειώσει, αν και τα ρεπορτάζ υποστήριζαν πριν μερικές ημέρες, ότι ο Πινέδα παραμένει στην ΑΕΚ με αναπροσαρμοσμένο συμβόλαιο και νέα ρήτρα εξαγοράς (σ.σ. με το τωρινό αμείβεται με 1,2 εκατ.Ευρώ ετησίως). Όπως σας ενημέρωσε το Sportdog.gr, από το Μεξικό ήρθε μεγαλύτερη πρόταση από τις προηγούμενες δύο που είχαν γίνει, με την πρώτη να φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια, τη 2η τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα από Μεξικό, η 3η έφτασε τα 8 εκατ.Ευρώ (που έφτανε τα 9 εκατ. με τα μπόνους). Παρ' όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος το... ξέκοψε στους Μεξικανούς. Ο ιδιοκτήτης της Ένωσης ήταν ξεκάθαρος στο μήνυμα που μετέφερε προς τον μεξικανικό σύλλογο: "Ο παίκτης δεν πωλείται"! 

Μαγκιά του Ηλιόπουλου λοιπόν που ξέκοψε κάθε μεταγραφή, για να αφήσουν την ομάδα στην ησυχία της. Ούτε τρελός να ήταν κάποιος πρόεδρος δεν θα πωλούσε τον Πινέδα, χωρίς να κάνει απόσβεση της μεταγραφής του. Με αυτά και με αυτά, η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα κρίσιμο παιχνίδι, αυτό της Τετάρτης με την Ίντερ Ντ'Εσκάλδες για τη ρεβάνς του 4-3 της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Αλμέιδα τα έψαλλε στους παίκτες του μετά παιχνίδι για τα λάθη τους και σίγουρα δεν θα ήθελε με τίποτα να αποσπαστεί η προσοχή της ομάδας, από περίεργες καταστάσεις, όπως η υπόθεση που έχει δημιουργηθεί με τη Μοντερέι. 

Νέος Πινέδα ο Περέιρα;

Ο Αλμέιδα πάντως είχε μιλήσει έμεσα για αντί-Πινέδα στην ομάδα. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του «Πελάδο» σε συνέντευξή του στη φετινή προετοιμασία, κατά την οποία όταν ρωτήθηκε για τη μεταγραφή του Ρομπέρτο Περέιρα, έκανε μία σύγκριση με τον Ορμπελίν Πινέδα. «Μπορεί να παίξει στα άκρα, αριστερά, δεξιά και στο κέντρο. Είναι παίκτες που προσαρμόζονται, όπως ο Πινεδα για παράδειγμα, ο Γκάτσι, ή ο Χατζισαφί που μπορεί να παίξει και στο κέντρο και στόπερ και μπακ. Ο Ορμπελίν πέρυσι αν θυμάστε, μας βοήθησε πέρυσι παίζοντας δεξί μπακ», ήταν τα λόγια του προπονητή της ΑΕΚ για τον "Τούκου", τον οποίο στην ουσία παρουσίασε ως παίκτη-εργαλείο, όπως είναι ο Μεξικανός. Άρα να περιμένουμε, ότι μπορεί να αναλάβει και τον ρόλο του; Ίδωμεν...